Deze producten hebben een verborgen boodschap

Waarmakers is een product ontwerpbureau van Simon Akkaya en Maarten Heijltjes. De heren leerden elkaar kennen tijdens hun studie Industrieel Ontwerpen aan de Technische Universiteit Delft. Daar ontdekten zij al snel dat zij dezelfde ontwerpvisie en humor deelden. Ze geloven bijvoorbeeld allebei stellig in ontwerpen die de wereld mooier en duurzamer maken. Zo ontworpen zij bijvoorbeeld de allereerste elektrische scooter van planten en een echte verpakkingsloze lamp. We spraken Simon Akkaya over hun missie, ontwerpen en toekomstplannen.
Een mooie missie
““We willen allerlei dingen bedenken en maken die mensen tot nadenken stemmen, relativeren, humor hebben en vanzelfsprekend duurzaam zijn. Onze producten mogen een verborgen boodschap bevatten en een maatschappelijke snaar raken, maar moeten ook functioneel zijn, schoonheid en karakter bezitten. We hopen dat mensen er een speciale band mee kunnen krijgen en zich er aan willen verbinden, omdat het aansluit bij wie ze zijn en hoe ze in de wereld staan. Daarnaast vinden het we het natuurlijk gewoon heel erg tof te kunnen leven van onze eigen gedachtenkronkels.”
De Goedzak
Misschien ken je Waarmakers wel van de Goedzak-actie van Albert Heijn. Hier kon je de afgelopen weken Goedzakken (plastic zakken) ophalen om thuis speelgoed in te stoppen. Deze kon je vervolgens weer inleveren bij de supermarkt. Alle ingezamelde schatten werden vervolgens cadeau gedaan aan aan ander kind. Akkaya deelt trots:
“De samenwerking van onze Goedzak met Albert Heijn is heel vers. De campagne is afgelopen week gestopt. Er is door het hele land ontzettend positief op gereageerd. Er is heel veel speelgoed ingezameld dat de afgelopen dagen door de lokale goede doelen aan kinderen is gegeven.”

De Verpakkingsloze Lamp Van Waarmakers
De Verpakkingsloze Lamp Van Waarmakers


Achter de schermen
Waarmakers zijn achter de schermen met allerlei andere projecten bezig:
“We hebben het afgelopen jaar onderzoek gedaan naar zeewier als nieuw materiaal om producten mee te ontwikkelen. Het is namelijk volop aanwezig in Nederland en hernieuwbaar als bron. Het lijkt veel mogelijkheden te bieden. We zijn aan het experimenteren met de werkplek van mensen. Dat is wat ons betreft een omgeving waarin nog veel te verbeteren valt.”
Lees verder bij Voor De Wereld Van Morgen
Ben je benieuwd hoe het precies zit met die verpakkingsloze lamp? Bekijk dan het filmpje hier onder.

Over de schrijver