Zo maak je bewegen leuk. Met 10 tips

Regelmatig bewegen geeft energie en zorgt ervoor dat je je zowel fysiek als mentaal beter voelt. En dat gaat zelfs op voor minder intensieve of langdurige beweging, zoals een stukje wandelen of fietsen of een beetje krachttraining. Hoe komt dit eigenlijk? Volgens onderzoekers van het National Institute of Mental Health helpt beweging mensen om hun emoties beter te verwerken. Daardoor voelen ze zich beter.

Trainende muizen

Voor het onderzoek werden proeven uitgevoerd met muizen. Hierbij werden zwakke muizen met sterkere muizen in één kooi gezet. Over het algemeen bleken de sterkere muizen de zwakke muizen te pesten en werden de zwakke muizen nerveus en gestrest. Ze zochten daarom vooral de donkere hoekjes van de kooi op en bleven dat doen als de sterkere muizen weg waren.

Dezelfde test werd ook uitgevoerd met muizen die voor ze bij de sterkere muizen geplaatst werden toegang hadden tot bijvoorbeeld een looprad. Het verschil was opvallend: die muizen hielden zich gedeisd zolang ze in dezelfde kooi zaten als de sterkere muizen, maar bleken niet gespannen. Zodra de sterkere muizen weg waren, hadden deze muizen geen moeite om weer gewoon te leven.

Minder stress in het brein

De oorzaak voor dit verschil blijkt te liggen in de mediale prefrontale cortex en de amygdala in de hersenen. Deze twee gebieden zijn verantwoordelijk voor de verwerking van emoties. De muizen die niet vooraf konden trainen, vertoonden veel minder activiteit in deze gebieden en hadden daardoor meer spanning. Hoewel voor deze test muizen zijn gebruikt, zullen de resultaten naar verwachting ook van toepassing zijn op mensen. Daarom is het advies ook om op een gezonde manier van stress af te komen, door een paar keer in de week tenminste 20 minuten in beweging te komen.

Zo kun je milieuvriendelijk bewegen (10 tips)

1. Kies bij voorkeur een sport waar je zo min mogelijk technische attributen voor nodig hebt en waar weinig energie bij komt kijken. Hardlopen en thuis oefeningen doen  kosten minder energie dan motorsport en ijshockey.

2. Kies voor een sportclub dichtbij je huis of werk zodat je er naar toe kunt lopen of fietsen. Wanneer dit niet mogelijk is omdat je afgelegen woont en werkt, probeer sporten dan met andere afspraken of boodschappen doen te combineren.

3. Kinderen naar de sport? Probeer zolang het weer het toelaat zo veel mogelijk op de fiets te gaan.

4. Maak je eigen energybars van muesli en zuidvruchten.

5. Koop een kwalitatieve drinkbidon die je kunt hergebruiken.

6. Vraag eens bij je sportvereniging of club wat ze doen op het gebied van duurzame energie en afvalvermindering. Wellicht kan er nieuw beleid worden ontwikkeld om in ieder geval geen flesjes water meer te verkopen, maar over te stappen op koud kraanwater.

7. Sport je in de natuur? Misschien kun je het gebied met een bijdrage steunen zodat eventuele schade aan bijvoorbeeld paden hersteld kan worden. Natuurlijk hoef je dat niet alleen te doen. Zet sociale media zoals Twitter in voor crowdfunding.

8. Doe onderzoek naar een sportmerk, kies in ieder geval voor kwaliteit zodat het langer meegaat en als je portemonnee het toelaat voor eco-sportkleding van biologisch katoen. Helaas is katoen niet voor iedere sport praktisch, omdat zweet in katoen niet snel kan verdampen.

9. Organiseer een inzamelingsactie voor oude sportattributen in de buurt of bij je sportvereniging.

10. Niet sportief? Tuinieren, op de fiets naar je werk of afspraken, vaker de trap nemen, lopend boodschappen halen en vaker dan je leuk vindt de ramen lappen of stofzuigen zijn prima manieren om voldoende te bewegen én tegelijkertijd het milieu te ontzien.

Zo maak je bewegen leuk

Voor sporten of bewegen hoef je niet naar de sportschool te gaan. Het hoeft ook niet vervelend te zijn. Als je meer leuke dingen doet, dan kun je dat sportschoolabonnement misschien wel volledig laten schieten. Manieren om meer in beweging te komen zónder te sporten:

  •     Ga de natuur in, ga op ontdekkingstocht, klim, ren, wandel.
  •     Leer een nieuwe sport. Dat is zo leuk, dat je vaak niet eens door hebt dat je aan het sporten bent
  •     Speel games. Maar dan wel de goede games; met de Wii moet je bijvoorbeeld zelf ook in beweging komen

Houd het kort

Ook kort bewegen maakt het makkelijker. Sportlessen gaan vaak per uur, maar als je geen uur vrij hebt, schiet het er vaak bij in. Met intervaltraining kun je in korte tijd dezelfde resultaten bereiken. Veel intervaltrainingen duren slechts 10 tot 20 minuten en zijn dus in elk schema in te plannen. Ze zijn voorbij voor je het doorhebt.

Doe het samen

Als je met iemand sport, dan is er altijd iemand die je ergens op aan kan spreken. Daarom is het makkelijker om samen te sporten. Lukt het je niet om een sportbuddy te vinden? Overleg dan alle vooruitgang die je boekt. Ook dat motiveert om gewoon door te gaan. Je zult merken dat je dan minder snel een sessie overslaat.

Meet je vooruitgang

Als je beweegt, wil je natuurlijk wel dat het je iets brengt. Misschien wil je een paar kilo kwijt, of zou je graag meer uithoudingsvermogen hebben. Door je vooruitgang bij te houden, motiveer je jezelf. Noteer je doelen en schrijf regelmatig op hoe ver je met die doelen bent.

Verander je mindset

Dit is het moeilijkst, maar ook direct het belangrijkst: verander je mindset. Beweging is geen tijdelijke oplossing om gewicht te verliezen, het maakt deel uit van een gezonde levensstijl. Die gezonde levensstijl is nodig om je op een gezonde manier oud te laten worden. Zie beweging dus niet langer als een noodzakelijk kwaad, maar als belangrijk én leuk onderdeel van je dag.

Heb jij nog tips? Laat het ons weten.