Waarom Blue Monday onzin is

Foto: D Sharon Pruitt, Flickr

Het is de derde maandag van januari. Een wetenschapper zou ooit berekend hebben dat dit de meest depressieve dag is van het jaar, ondermeer omdat de vakantie voorbij is, de volgende vakantie ver weg is, de eerste goede voornemens al weer gebroken zijn, en het weer over het algemeen belabberd is. Wat blijkt? Het onderzoek is onzin. En de wetenschapper helemaal geen wetenschapper.
Guardian wetenschapscolumnist Dean Burnett vindt Blue Monday de meest deprimerende dag van het jaar. Hij moet namelijk elk jaar uitleggen dat er niks bijzonders is aan de derde maandag van januari. Blue Monday komt uit de koker van Dr. Cliff Arnall, die zegt dat hij werkt als psycholoog aan Cardiff University. Alleen kent niemand hem daar. Arnall zou een berekening hebben gemaakt met allemaal factoren die, volgens Burnett, onzinnig en absurd zijn.
Burnett: “De vergelijking is absurd. Er zitten variabelen in als ‘verstreken tijd sinds Kerstmis’, ‘het weer’, ‘schuldenniveau’, ‘motivatieniveau’, ‘de tijd vanaf het mislukken van het houden van goede voornemens’ en andere dingen die geen onderdeel zijn van het metrische systeem. Zelfs al waren deze niet onzinnig, ze zijn niet vergelijkbaar. Hoe kwantificeer je ‘tijd verstreken sinds kerstmis’ met ‘weer’? Dat kan niet.”
Om aan te geven hoezeer Blue Monday gebaseerd is op wetenschappelijk drijfzand verzint hij een paar vergelijkingen in zijn column. Zoals de vergelijking die uitrekent wat de beste fastfood is voor de nacht, met variabelen als ‘vetgehalte’, ‘kans op voedselvergiftiging’ en ‘soberheid van klant’.
Bron: The Guardian
Lees ook
Toch last van Blue Monday symptomen? Hier vind je 10 strategieën die je geluk bevorderen
6 tips tegen een winterdip
Het ideale eten voor wintersport en ijsplezier

Over de schrijver