Waarom spelen weer gevaarlijker moet worden

Kinderen Spelen Op 'Gevaarlijke' Hoogte. Foto: Niels Linnenberg, Flickr
Kinderen Spelen Op ‘Gevaarlijke’ Hoogte. Foto: Niels Linnenberg, Flickr
Lekker buiten spelen is voor veel kinderen het mooiste wat er is. Gewoon een beetje ballen op straat of ravotten in een speeltuin in de buurt. Een speeltuin, die natuurlijk kindvriendelijk en veilig is ingericht, met ronde hoeken, geen gevaarlijke scherpe uitsteeksels en rubberen tegels om de tere kinderknietjes te beschermen.

Dat is helemaal niet zo verstandig, betoogt een stel Noorse psychologen. Zij zeggen: buiten spelen, prima, maar zorg nou juist voor een wat gevaarlijke omgeving. Snelheid, hoogtes, gevaar, dat is juist goed! Hun opvattingen vinden meer en meer gehoor bij experts op dit gebied wereldwijd.

In een artikel dat ze publiceerden in Evolutionary Biology verkennen Leif Kennair en Ellen Sandseter de functies van ‘gevaarlijk spelen’ vanuit een evolutionair perspectief. Met gevaarlijk spelen bedoelen ze dan “opwindend en met een zeker risico op fysiek letsel”. Als ouders of verzorgers te beschermend zijn als het gaat om hun kroost, zo stellen ze, kan dat juist bepaalde angststoornissen opwekken. Want:

“ (..) Als het kind niet adequaat wordt gestimuleerd door tijdens het spelen met een zekere vorm van gevaar en risico in aanraking te komen, wordt een bepaalde mate van angst voor gevaarlijke situaties in stand gehouden (…) en kan juist daardoo

Over de schrijver