Voor veel mensen is een kop koffie in de ochtend dé manier om de dag te beginnen. De cafeïne in koffie geeft je een goed gevoel, extra energie en het helpt je om je te concentreren, toch? ‘Fout’, stellen onderzoekers van de John Hopkins University. Volgens hem kleven er aan cafeïne veel meer nadelen dan voordelen.
Concentratie
Vele onderzoeken hebben in het verleden aangetoond dat cafeïne cognitieve vaardigheden op korte termijn verbetert. Je concentratie wordt verhoogd, je geheugen werkt beter, en je kan je aandacht langer vasthouden. Helaas houdt geen van deze onderzoeken rekening met het verslavende effect van cafeïne. Onderzoek van John Hopkins wijst uit dat de positieve effecten van cafeïne worden veroorzaakt doordat de afkickverschijnselen van cafeïne drinkers op korte termijn worden weggenomen. Als je dus al een tijdje geen cafeïne meer hebt gehad, zal een kopje koffie voelen als een enorme kick. Terwijl in werkelijkheid je vermogen slechts weer op normaal niveau komt.
Adrenaline
Cafeïne zorgt voor het vrijkomen van adrenaline. Adrenaline is de stof die zorgt voor een zogenaamde vecht- of vluchtreactie. Bij zo’n reactie word je rationele denken aan de kant gezet en word je gedwongen een keuze te maken; te vechten of te vluchten. Dit was handig voor onze voorouders, wanneer ze in een split-second oog in oog kwamen te staan met een sabeltandtijger. Het werkt echter absoluut niet bevordelijk als je over vijf minuten een belangrijke vergadering hebt.
Slaap
Het is natuurlijk bekend dat ‘s avonds koffie drinken ervoor zorgt dat je moeilijk in slaap komt. Maar niet alleen ‘s avonds koffie drinken zorgt voor slapeloze nachten. Cafeïne heeft een halveringstijd van 6 uur. Dit betekent dat wanneer je ‘s ochtends om 8 uur een kopje koffie drinkt, om 8 uur ‘s avonds nog steeds 25% van de cafeïne uit dat kopje in je bloed zit. Het duurt zelfs 24 uur voordat alle cafeïne is afgebroken.
Als je dan toch in slaap valt, zorgt cafeïne voor meer problemen. Je hersenen hebben slaap nodig om zichzelf op te laden en om informatie en herinneringen te ordenen. Hierdoor gaan ze door een aantal verschillende fasen heen wanneer je slaapt, waarvan de diepe slaap, de REM (Rapid eye movement) slaap één van de belangrijkste is. In deze fase worden je emoties namelijk verwerkt. Cafeïne vermindert en verkleint dit stadium in je slaap waardoor je minder uitgerust en met een ‘ochtend-dip’ wakker wordt. Hopkins beargumenteert zelfs dat je hierdoor ‘s ochtends een ’emotionele handicap’ hebt.
De vicieuze cirkel van cafeïne
Om deze ’emotionele handicap’ en de vermoeidheid tegen te gaan, begin je vervolgens ‘s ochtends weer met koffiedrinken. De cafeïne geeft je vervolgens weer een goed gevoel en tijdelijk wat extra energie, maar doordat je niet goed slaapt voel je je al snel weer minder. Hierdoor ga je vervolgens weer meer koffie drinken. Cafeïne creëert op deze manier snel een vicieuze cirkel, waar je niet makkelijk vanaf komt.
Lees ook:
Verhoogt een dutje tijdens het werk je productiviteit?
9 verrassende dingen die je met koffiedik kan doen
1 gedachte over “Waarom cafeïne de grootste vijand van succes is”
Johns Hopkins is een ziekenhuis dat een bijdrage leverde aan onderzoek naar caffeïne en voor zover ik kan nagaan is “John Hopkins” niet toevallig een van de betrokken medewerkers. Zie hier http://www.hopkinsmedicine.org/press_releases/2004/09_29_04.html en hier voor een goeie samenvatting en links naar het daadwerkelijke onderzoek http://theness.com/neurologicablog/index.php/caffeine/
Maar goed, ik kwam hier omdat ik in de samenvatting “verbeterd” spotte – dat is “verbetert”. Wiseguy out.
Reacties zijn gesloten.