Waarom de Duitsers zich niet druk maken om schaliegas

Foto: wikimedia commons

Duitsland is wereldwijd voorloper in de overgang naar een duurzame energiehuishouding. hetkanWel interviewde Thomas Breuer, energie-expert van Greenpeace Duitsland, over de “Energiewende”. In een viertal artikelen zoeken wij uit: wat kunnen wij leren van onze oosterburen?
Vandaag: waarom de Duitsers zich niet druk maken om schaliegas

In Nederland is de discussie over schaliegas volop aan de gang. Vanuit energiebedrijven wordt er flinke druk uitgevoerd op media en politiek om het gas, dat gewonnen wordt uit harde steenlagen, te presenteren als het milieuvriendelijke en economische alternatief. Schaliegas is zeer omstreden, niet alleen omdat er met deze methode grote hoeveelheden chemicaliën en water de grond in gepompt worden, maar ook omdat er grote twijfels zijn over de economische haalbaarheid van schaliegas.
Hoe zit het met Duitsland? Vormt schaliegas daar ook een bedreiging voor de overgang naar een duurzame energiehuishouding? Volgens Thomas Breuer, Duitser en expert op het gebied van groene energieopwekking, houden Duitsers zich helemaal niet bezig met schaliegas: het is daar een non-issue.
Grote bedrijven zoals Shell willen dat in Nederland geboord wordt voor schaliegas. Zij presenteren het als een milieuvriendelijk alternatief voor kolen en een goedkoop alternatief voor hernieuwbare energie. Is dit ook een belangrijke kwestie in Duitsland?
Schaliegas is bij ons geen grote kwestie. We denken niet dat het ontwikkeld zal worden in Duitsland, vanwege de milieu-impact van schaliegas. Er zijn zoveel vragen over dat we niet denken dat het zal gebeuren in Duitsland. Misschien een paar kleine boringen.”
Ligt het aan de wet in Duitsland dat deze boormethode geen kans krijgt?
“Ik denk dat de mensen in de regio waar het ‘fracken’ gepland wordt, er tegen zullen zijn, vanwege de milieu-impact. Er worden tot 240 verschillende chemicaliën gebruikt in fracking. Zolang als de vragen over de invloed op het milieu nog niet beantwoord zijn, zullen mensen er tegen in opstand komen.
Hoe kan het dat jij er zo ontspannen over bent, terwijl hier in Nederland er echt een strijd begint te komen tussen voor- en tegenstanders
“Duitsland produceert geen gas. Het is absoluut geen centrale industrie. Ten tweede, denk ik dat mensen die tegen schaliegas zijn hier sterkere bondgenoten hebben, zoals de milieu-organisaties in Duitsland. In alle regionale parlementen zijn de Groenen vertegenwoordigd, net zo als in het nationale parlement. En over het gehele politieke spectrum weten mensen dat als ze tegen milieu kwesties zijn, ze stemmen verliezen. Politici moeten voorzichtig zijn. En we hebben geen schaliegas nodig, omdat de Energiewende voort gaat. Het kan amper bewezen worden dat we schaliegas nodig hebben, dus waarom zouden we het risico nemen?”
Eerdere artikelen in de serie
Burgers vormen sleutel tot een succesvolle energiewende in Duitsland en Nederland
Wordt de Duitse Energiewende “extreem gesubsidieerd”?
Lees ook
[adrotate group=”2″]
Weblog ontzenuwt indianenverhalen over de Energiewende
Tweede kamer bespreekt impact van Duitse Energiewende op Nederland

Over de schrijver

1 reactie op “Waarom de Duitsers zich niet druk maken om schaliegas”

Reacties zijn uitgeschakeld.