Waarom Duitsers (en Nederlanders) zoveel minder voor zonnepanelen betalen dan Amerikanen

Foto: tibchris-flickr (Flickr)

Amerikanen verbazen zich erover dat Duitsers zo weinig voor zonnepanelen betalen. Waar Duitsers, en gelukkig ook Nederlanders, gemiddeld zo’n 3 dollar per geleverde watt energie betalen voor zonnepanelen, moeten Amerikanen het dubbele betalen, zo’n 6 dollar. De website Cleantechnica ploos een rapport over dit verschil helemaal uit. En kwam tot een opmerkelijke conclusie.

Het verschil is volgens de website grotendeels te verklaren door zogeheten “zachte kosten”: werkuren, overhead, installatiekosten, en kosten die bedrijven maken om klanten te vinden. De kale prijs van de zonnepanelen is géén issue: zowel Amerikanen als Duitsers kopen ongeveer voor hetzelfde geld Chinese zonnepanelen in. Duitse installateurs werken sneller, hanteren goedkopere uurtarieven, leggen grotere installaties aan, en slagen er beter in om met minder kosten meer klanten te vinden. Op zich een opmerkelijke conclusie, omdat de VS toch bekend staat als het summum van kapitalisme, en je daar eerder scherpe, competitieve prijzen zou verwachten.
Cleantechnica noemt Nederland niet, maar in ons land kun je voor ‘Duitse’ prijzen zonnepanelen kopen. Om een voorbeeld van dit moment te nemen: bij de nieuwste Zon Zoekt Dak inkoopactie van Natuur & Milieu kun je sets met zonnepanelen kopen tussen de €3060 en €4400. Het goedkoopste pakket levert jaarlijk zo’n 1250 kwh, oftewel 3060 / 1250 = €2,45 per watt. In dollars is dat met de huidige wisselkoers $3,27. Het duurste pakket levert jaarlijks 2085 kwh, oftewel 4400 / 2085 = €2,11 per watt. In dollars is dat $2,82.
De volledige studie vind je op Cleantechnica
Lees ook
Krijg snel de beste deal: vraag gratis en simpel offertes aan voor zonnepanelen
Duits dorpje verdient miljoenen met schone energie
Hoeveel kosten zonnepanelen voor een gemiddeld gezin?

Over de schrijver

4 reacties op “Waarom Duitsers (en Nederlanders) zoveel minder voor zonnepanelen betalen dan Amerikanen”

Reacties zijn uitgeschakeld.