Poep, kak, stront of gewoon heel keurig: ontlasting. We gaan er niet omheen draaien: het is vandaag Nationale Poepdag en dus tijd voor een smerig praatje. Want waarom spoelen we onze shit dagelijks door de wc zo het riool in? Als we de landbouwkringloop echt willen sluiten, moeten we mest maken van onze eigen poep en plas. Dat zei de Wageningse hoogleraar Han Wiskerke vorige maand in De Gelderlander. “Er gaan nu waardevolle voedingsstoffen verloren.”
Lagere huur in ruil voor poep
Dat is trouwens geen nieuw idee. De in 2017 overleden milieuactivist Sietz Leeflang zei in een interview met dagblad Trouw in 2011 al dat de organische kringloop gesloten moet worden. Het interview staat vol met voorbeelden uit Azië waar in de 19e eeuw al volop menselijke poep werd ingezameld. Zo kon je in Japan een lagere huur bedingen als je je ontlasting inleverde. En stonden er op het Chinese platteland bordjes langs de kant met het verzoek daar je behoefte te doen. Ook in Europa haalden ze menselijke stront op als grondstof voor compost, al gebeurde dat op kleinere schaal.
Poep heeft economische waarde
Met de komst van kunstmest, verdween de biologische menselijke mest grotendeels. Jammer volgens Leeflang, want het is een prima manier om de kringloop sluitend te maken. Bovendien heeft het gebruik van menselijke poep in combinatie met gewasresten in China bewezen dat je op deze manier met biologische landbouw heel goed vele monden kan voeden. En dat is met de stijgende wereldbevolking geen overbodige luxe. “Ga ze weer inzamelen!” bepleitte Leeflang in 2011 dus al. “En beloon mensen ervoor, want het heeft economische waarde.”
Gedroogde mestkorrels van mensenpoep
In de Ghanese hoofdstad Accra wordt menselijke poep en plas al verzameld, weet Wiskerke in De Gelderlander te vertellen. Omdat er geen goed functionerende riolering is, wordt het opgevangen in septic tanks en latrines. “Het wordt gecomposteerd, gedroogd en dan worden er mestkorrels van gemaakt.” Op die manier maken we gebruik van de waardevolle stoffen in onze ontlasting. Bovendien hoeft er minder kunstmest gemaakt te worden, waarmee we ook weer fossiele brandstof uitsparen. Win-win.
Nederlandse experimenten
Ook in Nederland wordt al voorzichtig geëxperimenteerd met menselijke poep als mest. Zo hebben ze op het NIOO (Nederlands Instituut voor Ecologie) vacuüm wc’s waar de poep en plas wordt opgevangen om er mest van te maken. En tijdens de Vierdaagse in Nijmegen wordt de urine uit de openbare toiletten opgevangen om er fosfaat uit te winnen. Fosfaat is een belangrijke grondstof voor kunstmest.
Medicijnresten
We zijn nog niet zover dat onze poep en plas massaal verwerkt wordt tot mest. Er zitten namelijk ziekmakende bacteriën en medicijnresten in waar nog een oplossing voor bedacht moet worden. De bacteriën verdwijnen bij het verhitten en composteren, maar voor de medicijnresten is nog geen oplossing. Voorlopig nog even gewoon doortrekken dus. Maar vanaf nu nooit meer zonder de gedachte dat je iets waardevols het riool instuurt ????
Wat denk jij: is mest van menselijke poep en plas een oplossing voor de nabije toekomst? Laat hieronder een reactie achter.
9 gedachten over “Waarom gebruiken we menselijke poep niet als mest?”
Lees maar een het Humanure handbook van J. Jenkens. Dit is gratis te downloaden als pdf. Hierbij staat hoe je op een veilige en stankvrije manier je eigen uitwerpselen als meststof voor je tuin kan gebruiken. Het is een beproefd concept. Het is inderdaad niet geschikt voor mensen met zware medicatie, maar daar is het huidige rioolsysteem ook niet geschikt voor. En via het riool komt het weer in ons drinkwater!
Heb je het hele artikel gelezen?
Als je geen medicijnen gebruikt is dat probleem er niet en kan het gewoon in de compostbak (deze gaat dan mogelijk gauw stinken) of gewoon tussen de bloemetjes begraven (wel wat dieper)
precies, niet iedereen slikt medicijnen. Zowel een composttoilet als een ( aeroob) composthoop met poep en plas ruiken niet als je een biofilter gebruikt. Dat is zaagsel voor het toilet en stro voor de composthoop. 🙂
Maar komen er dan niet veel medicijnresten in de compost?
Ze werken nog aan een oplossing daarvoor, vandaar dat het nog niet op grote schaal gebeurt, maar nog in de experimenteer-fase zit. We houden je op de hoogte als daar nieuwe ontwikkelingen in zijn natuurlijk 🙂 Want het zou fantastisch zijn als ze iets aan die medicijnresten kunnen doen en we menselijke poep op grote schaal als mest kunnen gebruiken.
Dag Wyke, ik heb je een berichtje gestuurd via de website. Ik zou heel graag op de hoogte gehouden worden omdat ik graag een pilot wil opzetten in mijn gemeente mbt droogtoiletten en compostering. Mijn vraag aan jou is welke vorm van compostering er wordt gebruikt waaruit blijkt dat medicatie niet wordt afgebroken.
Nope. En niet iedereen staaf stijf van de medicatie. Bedenk daarnaast dat het op dit moment ook een groot probleem is voor waterschappen om chemische middelen uit het oppervlakte water te houden. Bepaalde drugs vallen niet eens te uit te zuiveren. Het huidige systeem is niet circulair.
Mee eens, alleen ontlasting van mensen die chemie-, additief-, en regulier medicijnvrij leven 🙂
Reacties zijn gesloten.