Waarom hebben zeeschepen geen ‘groene’ schroefassen?

Zeeschepen zijn viezer dan we denken. Een op de 30 ton door mensen gegenereerde CO2 komt van zeeschepen. Er zijn zo’n 53.000 schepen over de hele wereld, gezamenlijk varen die zo’n 50 biljoen (!) kilometer per jaar. Hun totale ecologische voetafdruk is groter dan die van Duitsland…
Op zoveel punten in de scheepsvaart valt er een flinke milieuwinst te boeken. Maar een heel goed idee is ‘groene’ schroefassen! Uit de schroefassen van zeeschepen lekt jaarlijks twee keer de hoeveelheid olie die destijds in de verongelukte tanker Exxon Valdez zat. En dat is helemaal niet nodig.

Het Clean Seas netwerk en het Platform Scheepsemissies pleiten ervoor dat de scheepsvaart overstapt op schroefassen van kunststof. Opvallend: kunststof-schroefassen zijn helemaal niets nieuws. Er zijn al 30 jaar schroefassen van kunststof op de markt, waar geen drupje olie bij komt kijken. Onder andere het bedrijf Airborne Composites in Ypenburg maakt ze. De zeevaart is echter erg traag in het oppikken van deze milieuvriendelijke toepassingen.

Een schroefas mag volgens de internationale richtlijnen maximaal 6 liter olie per dag lekken. Al die zeeschepen samen zorgen dus voor een een behoorlijk aantal liters dat dagelijks het water in gaat. Het verplicht invoeren van kunststof schroefassen zou het milieu goed doen.
Het is waar dat kunststof schroefassen duurder zijn dan conventionele assen, maar een reder kan dit in drie tot vijf jaar terugverdienen omdat er geen olie wordt verbruikt. De schroef is bovendien duurzamer in gebruik dan bronzen exemplaren, die in zeewater last hebben van erosie. Daardoor verliezen ze hun ideale vorm, wat cavitatie, turbulentie en trillingen veroorzaakt.

Het gebruiken van kunststof schroefassen is dus een win-win situatie voor de scheepsvaart op zee, zou je denken. Maar ik kan het ook mis hebben natuurlijk, de beste stuurlui staan soms aan wal…

2 reacties op “Waarom hebben zeeschepen geen ‘groene’ schroefassen?”

  1. " Een schroefas mag volgens de internationale richtlijnen maximaal 6 liter olie per dag lekken. "

    Mooie richtlijn opgestelt door het IMO,
    maar in de praktijk word dit getal ruim overschreden. Daarbij komt nog het vuile Biels-water , met een hoog olie-percentage en de residuen afkomstig van tanks spoelen op zee. Realistischer; richtlijnen zijn zeker geen uitgangswaarden . 10 tot 20 liter Olie verliest ieder Koopvaardijschip zeker !!

Reacties zijn uitgeschakeld.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020