Waarom je gelukkig wordt van chocolade

Onderzoekers hebben een computermodel ontwikkeld dat precies laat zien hoe chocolade de stemming verhoogt. Dat dit zo werkt, staat nu wel vast. Geen wonder dat het zo populair is. Chocola bevat het aminozuur tryptofaan, dat stemmingsverhogend werkt. Maar er zit nog veel meer in deze godenspijs. In pure vorm (70% cacao of meer) eet je een hele menigte gezonde stoffen. Hier meer over de mooie dingen die chocola met je doet.
Kerstkransjes, bonbons, hulstblaadjes van chocolade, de zoete voorboden van Kerst stapelen zich al weer op in de winkels. Sommige mensen worden al gelukkig van alleen al de gedachte aan hoe de chocola smelt op de tong. Dat gevoel is niet toevallig volgens Stefdan Schuster van universiteit in Jena, Duitsland. Deze bioinformaticus ontwikkelde samen met Noorse onderzoekers een computermodel dat laat zien wat er gebeurt als ons lichaam tryptofaan opneemt.
Schuster:“Tryptofaan genereert serotonine in ons lichaam. Dit hormoon roept in onze hersenen een gevoel van welbehagen op. Wij kunnen zelf geen tryptofaan aanmaken, dus halen we het uit onze voeding. Naast chocola zit het bijvoorbeeld in bruine rijst, sojabonen en gevogelte. Van  tryptofaan gaan we ons lekkerder voelen, maar het  is ook een noodzakelijke bouwsteen voor het slaaphormoon melatonine.”

Chocolade heeft verreikende effecten op ons lichaam

Tryptofaan heeft een wijdvertakt effect dat in het hele lichaam merkbaar is. wij hebben tryptofaan nodig en moeten het uit voeding halen. Een tekort eraan ondermijnt het immuunsysteem. De ingewikkelde stofwisseling van tryptofaan was onder biochemici weliswaar bekend. “Maar pas dit computermodel laat helder zien hoe alle reacties op elkaar inwerken, inclusief verbindingen die tussentijds ontstaan en welke reguleringsmechanismen optreden. Pas nu kunnen we het hele patroon goed overzien”, zegt Ines Heiland, een van de auteurs van het onderzoek.
En dat zit dus  in chocola. Wil je chocola echt gezond laten zijn, kies dan voor pure of bittere, met minimaal 70% cacao, bereid met gezonde vetzuren. Ongezonde chocola is bijvoorbeeld goedkope melkchocola uit de fabriek, met slechte vetten en melkpoeder bereid, waarbij als eerste ingrediënt op de wikkel suiker staat vermeld. Van zulke chocola kun je puistjes krijgen en het bevordert allerhande welvaartsziekten, waaronder obesitas.

Gezond en puur 

In (pure) chocolade zijn naast tryptofaan ruim 1200 bestanddelen vastgesteld, waaronder theobromine, letterlijk ‘brood van de goden”.Dodelijk voor bijvoorbeeld honden, maar bij mensen goed voor de doorbloeding en het gevoelsleven. Chocolade is ook rijk aan magnesium, een voedingsstof die verder weinig in onze voeding zit en die helpt ontspannen en de bloedvaten verwijdt. Hierdoor heeft chocola ook een bloeddrukverlagende werking. Chocolade helpt je dopaminepeil aanvullen en stimuleert daardoor ook endorfines. Chocola verlaagt ook het peil van LDL (‘slechte’) cholesterol. De Francaise Jeanne Calment werd 122 jaar, een absoluut record. Zij at een kilo chocola per week. Zou het hebben bijgedragen?
Maar wat goed voor je is, verandert weer in slecht als je er niet zoals Jeanne Calment een kilo per week, maar bijvoorbeeld een kilo per dag van gaat nuttigen. Dan ontstaat het effect van een ‘kick’: een enorme dosis die sterk stimuleert maar je lichaam ook uitput. Daarna volgt een dieper dal dan waarmee je begon.
Bron: Der Standard, Journal of Biological Chemistry
Lees ook
Eet  jezelf blij: zes tips
Pure chocola: gezond en een ware superfood
Dossier vitamines en superfood

Over de schrijver

1 gedachte over “Waarom je gelukkig wordt van chocolade”

  1. Pingback: Bean-to-bar chocolade uit... Utrecht! -

Reacties zijn gesloten.