Waarom je tanden met plastic insmeren geen goed idee is

Tandpasta kan dodelijk zijn… Foto: Simon Carrasco, Flickr

Er is een goede kans dat je vandaag je huid of tanden met plastic hebt ingesmeerd. Want in veel cosmeticaproducten, zoals whitening tandpasta, shampoo en scrubs worden miniscule plastic deeltjes gebruikt. Deze microdeeltjes doen blijkbaar hun werk goed: alle grote merken van Axe en Colgate tot Vichy en Yves Roger gebruiken ze. Maar uiteindelijk spoelen alle plastic deeltjes naar zee, waar ze het zeeleven vergiftigen. Jaarlijks zouden er 400.000 miljard (!) plastic deeltjes zo in de Noordzee belanden.
Lees ook
6 cosmetische ingrediënten die je niet op je huid moet smeren
Hier vind je onze reviews van gezonde en gifvrije cosmetica
Snel de beste deals voor zonnepanelen
Plastic breekt zeer moeilijk af. Volgens sommige experts kan plastic wel 1.000 jaar oud worden. De microdeeltjes worden door kleine zeediertjes zoals plankton en schelpdieren aangezien voor voedsel. Als ze het eten, kunnen ze eraan dood gaan. Ook binden gifstoffen zich makkelijk aan het plastic. Uiteindelijk krijgen vissen dit giftige plastic ook binnen, en komt het plastic in onze voedselketen terecht. “Als wij vis eten, bestaat dus het risico dat we gifstoffen binnen krijgen”, aldus Maria Westerbos, voorzitter van de Plastic Soup Foundation, een organisatie die strijdt tegen plastic op zee.
Het goede nieuws is dat de plastic microdeeltjes makkelijk vervangen kunnen worden door biologisch afbreekbare alternatieven, bijvoorbeeld van noten. De Plastic Soup Foundation is daarom een petitie begonnen om de plastic microdeeltjes uit te bannen. Stichting Noordzee heeft twee lijsten met cosmeticaproducten zonder en met plastic microdeeltjes.
RTL legt in een nieuwsitem eenvoudig uit waarom plastic microdeeltjes niet zo’n goed idee zijn:

Bron: Plastic Soup Foundation, RTL

Over de schrijver

1 reactie op “Waarom je tanden met plastic insmeren geen goed idee is”

Reacties zijn uitgeschakeld.