Waarom je zonnepanelen ook kunt huren

Door de stijgende energieprijzen gaat de belangstelling voor zonnepanelen ‘door het dak’. Want je eigen groene stroom is niet alleen duurzaam, het scheelt ook flink op de energierekening. De aankoop en installatie van zonnepanelen vraagt om een flinke investering. Dit bedrag is helaas niet voor alle huishoudens zomaar vrij te maken. Maar door de mogelijkheid zonnepanelen te huren, is volledig groene stroom voor iedereen toegankelijk! Wij geven je verderop vijf goede redenen om zonnepanelen te huren.

Energieprijzen gemiddeld 86% hoger

Begin dit jaar meldde het CBS dat huishoudens gemiddeld 86% méér aan energie gaan betalen. Wanneer je een ongunstig contract of hoog verbruik hebt en niet in aanmerking komt voor de landelijk tegemoetkoming, dan wordt de afrekening van je energierekening nog hoger. En het einde van de stijging is nog niet in zicht…

Er zit gelukkig ook een positieve kant aan de hoge energieprijzen. Deze vergroten namelijk de interesse in woningverduurzaming zoals het plaatsen van zonnepanelen. Ook zijn meer huishoudens bewuster geworden van verspilling en wordt er zuiniger met energie omgegaan.

Zonnepanelen kopen… of huren!

Door de stijgende energieprijzen leveren verduurzamende maatregelen tegenwoordig nog meer op. De goedkoopste stroom is namelijk de stroom die je niet hoeft in te kopen. Zelf stroom opwekken door het plaatsen van zonnepanelen is dus vooral nu extra interessant. Wanneer je hiervoor wel ruimte op je dak hebt, maar niet op je bankrekening, is huren een mooi alternatief. Met zonnepanelen huren hoef je geen grote investering te doen maar kun je voor een vast bedrag per maand toch profiteren van alle voordelen van zonnepanelen.

Wat is het verschil tussen kopen of huren?

Het verschil tussen kopen en zonnepanelen huren is niet alleen de investering, ook het eigendom. Wanneer je zelf investeert, ben je in één keer het hele bedrag kwijt maar wel eigenaar van het zonnesysteem. Wanneer je deze investering niet kan doen en er geen geld voor wilt lenen, dan kun je kiezen voor een maandelijks vast huurbedrag. Het zonnesysteem is dan niet van jou maar je kunt wél je eigen opgewekte groene stroom gebruiken.

Vijf redenen om zonnepanelen te huren

Door de huur van zonnepanelen kun je zonder investering je woning verduurzamen én je maandelijkse energielasten op korte termijn verlagen. Naast de voordelen voor het milieu en de toekomst zijn er meer redenen om zonnepanelen te huren:

  1. Je hebt geen financiële middelen om de investering in een zonnesysteem te doen.
  2. Je wilt geen gedoe en omkijken hebben naar de zonnepanelen.
  3. Je kan of wilt het financiële risico bij schade aan het zonnesysteem niet dragen.
  4. Je vindt het fijn dat de werking van de zonnepanelen altijd gemonitord wordt door de verhuurder. Zij gaan tot actie over als het systeem niet opwekt wat het zou moeten opwekken.
  5. Je wilt vooral nu direct al besparen op je energierekening zonder investering, maar eventueel op een later moment de panelen overkopen.

Wat levert het huren van zonnepanelen op?

Het financiële voordeel van de huur van zonnepanelen verschilt per huishouden. Daarnaast is dit afhankelijk van het soort kwaliteit panelen en materiaal dat wordt gebruikt. De huur van zonnepanelen levert, afhankelijk van je situatie, gemiddeld een jaarlijkse besparing rond de € 700. Dit geld gaat rechtstreeks terug je portemonnee in want je betaalt verder nergens extra voor.

Let bij het afsluiten van een huurcontract altijd op de voorwaarden en ‘kleine lettertjes’ van de aanbieder. Zoals de vergoeding van eventueel onderhoud en reparaties. Kijk ook wat je betaalt voor extra kosten die buiten de garantie vallen en of je huur moet betalen als je zonnesysteem het even niet doet.

Hoe ga jij je eigen duurzame energie opwekken; kopen of zonnepanelen huren?


Over de schrijver