Waarom kleine duurzame initiatieven internet nodig hebben

Bron: Internetvergelijk.nl
Bron: Internetvergelijk.nl
We kunnen het ons bijna niet voorstellen, maar miljoenen mensen hebben nog geen toegang tot het internet. In Nederland maken we al decennia lang gebruik van internet, maar wereldwijd weten een hoop mensen niet eens wat internet is. Daarom lopen er verschillende projecten om wereldwijd iedereen toegang te laten krijgen tot het internet, ook in de meest arme en afgelegen gebieden. Internet beschikbaar maken is naast klimaatverandering en armoedebestrijding een belangrijk punt aan het worden. Internet is vooral erg belangrijk als het gaat om kleine initiatieven.?
?
Initiatieven binnen Nederland?
Binnen Nederland zijn er steeds meer kleine initiatieven die ervoor moeten zorgen dat de IT sector groener wordt. Het aantal internetters neemt nog steeds toe, maar hierdoor stijgt ook het energieverbruik van onder andere servers en computers. Verschillende oplossingen zorgen al voor een energie reductie door bijvoorbeeld energiemanagement en energie-efficie?nte koelsystemen. Dit komt weer ten goede aan het milieu. Iedereen weet dat dit van groot belang is, aangezien de milieuproblematiek hoog op de agenda staat. De initiatieven dragen echter niet alleen bij aan de vergroening van het internet, er is namelijk veel meer. Er wordt ook gekeken naar verschillende mogelijkheden om steden duurzamer in te richten, niet alleen op het gebied van energie, maar ook qua gebouwen, mobiliteit en logistiek.
?
Van klein naar groot?
Kleine initiatieven zullen in eerste instantie weinig impact hebben op wereldwijd niveau, dat is nou eenmaal een feit. De grote doelstellingen krijgen meer prioriteit en verdringen de kleine plannen. Toch begint het met de kleine initiatieven, het is goed dat ze er zijn. Uiteindelijk kan er met iets kleins iets groots voor elkaar gekregen worden. Internet en technologie zijn hierbij erg belangrijk. Kleine initiatieven kunnen namelijk door middel van internet verspreid worden. Hoe meer bedrijven en particulieren er aangesloten worden, des te groter het publiek dat bereikt kan worden. Het uitwisselen van kennis en samenwerken is ook erg belangrijk. Internet is een perfect medium om dit in de praktijk te brengen. Ook kunnen er eenvoudig sociale contacten gelegd worden, niet alleen binnen Nederland, maar wereldwijd.?
?
Platform tegen tienerzwangerschappen?
Een voorbeeld van een klein initiatief met grote impact is het project van een Hondurees meisje. Zij besloot een online platform op te zetten om tienerzwangerschappen te voorkomen. Ze kreeg een subsidie van 50.000 dollar voor haar idee, omdat het door velen als een goed initiatief wordt gezien. Inmiddels is ze, naast het tegengaan van tienerzwangerschappen volop bezig met het geven van computerles aan lokale inwoners van haar dorp!

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met internetvergelijk.nl.

Over de schrijver

2 gedachten over “Waarom kleine duurzame initiatieven internet nodig hebben”

Reacties zijn gesloten.