Waarom meer rauw eten gezond is

Green Smoothie
Foto: R. Van West

Op een warme zomeravond een lekker maaltijdsalade eten is geen straf. Maar elke dag alleen maar rauwe voedingsmiddelen eten waarschijnlijk wel. Er zijn mensen die het doen. Die eten alleen maar ‘raw food’. Volgens de raw food filosofie is rauw voedsel eten het gezondste wat je voor je lichaam kunt doen. Zonder meteen 100% raw te worden, kan je met wat kleine toevoegingen aan je menu ook al profiteren van de gezondheidsvoordelen van rauw. Volg deze tips en voel je fitter!

 
Enzymen – betere vertering
Het grote voordeel van rauwe voedingsmiddelen is dat alle nutriënten er nog inzitten. De vitaminen zijn niet met het kookwater weggegooid en, minstens zo belangrijk, alle enzymen zijn nog heel. Bij verhitting boven de 50°C gaan de meeste enzymen namelijk kapot. Enzymen zijn complexe eiwitten die als katalysator betrokken zijn bij bijna alle biochemische processen in het lichaam. Zo ook bij de vertering van voedsel. Als ze niet meer in ons eten zitten, moet ons lichaam (de pancreas) ze zelf gaan aanmaken. Het uitputten van onze enzymenreserve door uitsluitend gekookt voedsel te eten wordt in verband gebracht met versnelde veroudering, ziektes en overgevoeligheid voor stress (Bron: Sally Fallon, Nourishing traditions).
Tip: voedsel dat van nature veel enzymen bevat: extra virgine olijfolie, druiven, avocado’s, vijgen en kiwi’s
 
Kiemen – meer vitamines
Niet alles is rauw te eten. Noten, zaden en peulvruchten  kun je beter eerst weken, want die bevatten zogenaamde ‘enzyme-inhibitors’. Die maken dat je ze zo lang kunt bewaren, maar ook dat ze voor ons moeilijk verteerbaar zijn. De raw food keuken werkt veel met gekiemde zaden. Tijdens het kiemen ontstaat er veel vitamine C  en gaat het gehalte aan vitamine B omhoog. De meest bekende van de kiemen zijn de alfalfa kiemen, terwijl dat nou juist de minst gezonde zijn. De alfalfakiemen bevatten een aminozuur (canavanine) dat niet goed is en uit onderzoek blijkt dat alfalfakiemen een remmende werking op het immuunsysteem hebben en kunnen bijdragen aan arthritis.
Tip: eet regelmatig kiemen, liefst van groenten zoals broccoli, waterkers, radijs of linzen (geen alfalfa)
 
Combineer rauw en gekookt
Het idee dat rauw voedsel beter voor ons zou zijn dan gekookt voedsel is gebaseerd op onderzoek naar de reactie van ons lichaam op gekookt voedsel. Een Zwitserse onderzoeker ontdekte dat ons lichaam witte bloedcellen aanmaakt als het gekookt voedsel binnen krijgt. Witte bloedcellen worden gewoonlijk actief als er ongewenste indringers in ons lichaam komen. Na het eten van rauw voedsel bleef die reactie uit. Al zijn deze onderzoeken wat gedateerd (1930), ook een Zwitserse arts kwam met vergelijkbare conclusies. Hij experimenteerde met het dieet van zijn patiënten  en kwam tot de conclusie dat de reactie van de witte bloedcellen ook uitbleef als ze eerst rauw voedsel aten en daarna gekookt voedsel. Dus als je de keus hebt: begin met de garnering, en daarna de rest van de maaltijd!
Tip: Begin je maaltijd met iets rauws
 
Groene groenten – meer chlorofyl
Groene bladgroenten zijn supergezond. Ze zijn de beste bron van (alkalische) mineralen en bevatten veel vezels. Daarnaast zitten ze boordevol chlorofyl, een bouwsteen van het bloed met een reinigende werking (David Wolfe, Eating for beauty). Om dat in voldoende hoeveelheden binnen te krijgen werkt de raw food keuken veel met groentensappen en groene smoothies. Het persen van sappen versnelt het spijsverteringsproces. Met alleen groen spul wordt het een hele opgave om zo’n glas weg te werken, maar met wat appels, citroen, dadels of munt erbij heb je best een goddelijk begin van de dag te pakken. Een goede basis voor een reinigend sapje bestaat uit 1/2 komkommer, 2 stengels bleekselderij en 1 appel. Peterselie, waterkers of spinazie zijn vitaminenbommen die je ook kunt toevoegen. Lekker maken met citroensap, dadels of amandelmelk. Je kunt alles gewoon in een blender doen.
Tip: begin de dag met een groene smoothie
 
Gefermenteerde groenten – meer goede bacteriën
In gefermenteerde groenten zijn de aanwezige enzymen nog verder ‘verbeterd’ door het fermenteren. Doordat het voedsel in feite is voorverteerd door de enzymen is het voor ons makkelijker verteerbaar. De melkzuurbacteriën (lactobacilli)  in gefermenteerde producten zijn belangrijk in onze darmen. Onze darmflora zit vol met triljoenen bacteriën en idealiter hebben de goede bacteriën de overhand. Maar door bijna al ons eten te koken of te pasteuriseren krijgen we steeds minder goede bacteriën binnen.
Tip: eet regelmatig gefermenteerde producten: zuurkool, miso, yoghurt, kefir
 
Superfoods – meer anti-oxidanten
En dan het leukste deel: zoet, lekker en gezond! Chocola associeer je misschien niet meteen met gezondheid, maar dat komt vooral door de ladingen suiker die in een gemiddelde reep zitten. Rauwe cacao zit echter boordevol gezonde anti-oxidanten en goede vetten. Het is de grootste natuurlijke bron van magnesium. Daarnaast bevat het een stofje dat helpt kanker te voorkomen (polyphenol) en flavonolen die je bloedstroem een boost geven. Van al die stofjes profiteer je het meest als de chocola niet verhit is. De repen van lovechoc zijn met rauwe chocola gemaakt en met kokosbloesemnectar gezoet. Als je zelf rauwe cacao via internet bestelt, kan je je dag ook beginnen met een chocolade-avocado smoothie.
Tip: eet meer rauwe chocola!
 
Lees ook:
Het beste van de raw food keuken
Zuurkool bomvol goede bacteriën
15 tips om van je groene smoothie te houden
 
 
 
 
 

Over de schrijver

9 reacties op “Waarom meer rauw eten gezond is”

 1. Naast de boven door mij genoemde verwijzingen is ook een uitstekend artikel te vinden over de voor- en nadelen van rauwe voeding en ook over de mythen en fabels over rauwe voeding, op de website taliafuhrman.com, met de titel “The reality of all raw diets: what you need to know.”

 2. Hallo, bedankt voor de info. Ik Ben van mening dat je absoluut gelijk hebt en dat er nep onderzoeken bestaan om ons op het verkeerde spoor te zetten. Mijn bron komt uit het boek van dr. Gabor lenkei met de titel, wat u niet mag weten over uw gezondheid. Hij is de arts die zover ik weet, de genezing op kanker en de oorzaak op kanker heeft achterhaald. A.u.b. mensen, doe altijd eerst onderzoek en vergekijk meerdere onderzoeken met elkaar, voordat je te snel conclusies trekt. Vertrouw nooit 100%de media is mijn advies. Het bewijs is o.a. Fluoride gif, aspartaam, chemtrails, Straling van mobiel.

 3. Tenslotte een opmerking over rauwe chocola. De cacaoboon is een soort peulvrucht en rauwe peulvruchten zijn enigszins toxisch. De cacaoboon is een van de meer toxische peulvruchten. De kans is groot dat je naast al die waardevolle bioflavonoïden, natuurlijke plantengiffen binnenkrijgt die je lijf liever niet heeft. De oude Azteken kookten hun bonen ook al, dat deden ze niet voor niets.

 4. Verder wordt tegenwoordig aangenomen dat de mens – in vergelijking met apen en andere zoogdieren – grotere hersenen heeft ontwikkeld dankzij het koken van voedsel. Zie het artikel "Grotere hersenen dankzij het koken van voedsel" van 23 oktober 2012 dat te vinden is op de websites van Trouw en de Volkskrant.
  Overigens gaat het om een aanname, dus geen absoluut bewijs. Misschien hebben meer factoren een rol gespeeld.

 5. Mijn bovenstaande reactie betekent niet dat raw food slecht is.
  Zowel rauwe als gekookte voedingsmiddelen kunnen voordelen en nadelen hebben. Door te koken gaat het gehalte aan vitaminen (vooral in water oplosbare vitaminen) en sommige mineralen achteruit. Dit hoeft geen probleem te zijn als je in totaliteit maar voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Het is tenslotte niet de bedoeling om zoveel mogelijk vitaminen en mineralen binnen te krijgen, het gaat om de juiste hoeveelheden.
  Daar staat tegenover dat sommige stoffen beter door het lichaam worden opgenomen wanneer het voedsel is gekookt. Dit geldt b.v. voor lycopeen, dat vooral voorkomt in tomaten. Lycopeen kan de kans op sommige kankers en hart- en vaatziekten verkleinen. Ook de gezonde stoffen in b.v. worteltjes worden beter opgenomen wanneer ze gekookt zijn.
  Bovendien bevatten sommige rauwe voedingsmiddelen giftige stoffen die onschadelijk worden gemaakt door te koken. Zo kun je b.v. rauwe champignons beter niet in grote hoeveelheden eten, maar kleine hoeveelheden kunnen waarschijnlijk geen kwaad.
  100% raw food is dus niet de beste keus.

 6. Wat Roos schriijft over enzymen, is volkomen onzinnig. De enzymen die een plant bevat, zijn heel andere enzymen die bij mens en dier door de pancreas worden geproduceerd om eten te verteren. Deze enzymen zijn voornamelijk amylasen (die koolhydraten afbreken), proteasen (die eiwitten afbreken) en lipasen (die vetten afbreken). Deze door de pancreas geproduceerde enzymen zitten ook in het speeksel en ze worden al actief als het eten nog in je mond zit. Roos schrijft: "Als ze niet meer in ons eten zitten, moet ons lichaam (de pancreas) ze zelf gaan aanmaken." Ik kan je verzekeren dat de pancreas (als die tenminste gezond is) deze enzymen altijd produceert en dat is ook helemaal niet bezwaarlijk. Het produceren van deze enzymmen is juist een van de functies van de pancreas (naast de productie van insuline) en de pancreas is er niet voor niets. Mensen zijn nou eenmaal geen planten (hopelijk wist je dat al) en we hebben andere enzymen dan planten.
  Bij rauw voedsel worden de enzymen niet vernietigd door verhitting, maar onder de invloed van maagzuur worden plantaardige enzymen toch onwerkzaam.

  1. Beste P.v.W., ik ben een stuk aan het schrijven in het kader van mijn deeltijdopleiding Natuurvoedingskunde over het onderwerp ''levende enzymen: magie of manie''. Kunt u mij uw bron geven waarin datgene dat u hier stelt, wordt weergegeven? Of zou ik met u in contact kunnen komen?

Reacties zijn uitgeschakeld.