‘Waarom moet je belasting betalen over stroom van eigen molen?’

Foto Windcentrale Harm En Niels
Foto: De Windcentrale Oprichters Harm Reitsma En Niels Korthals Altes

De Windcentrale wil mensen de mogelijkheid bieden om met hun eigen ‘stuk’ windmolen hun eigen stroom op te wekken. En dat heeft nog wat voeten in de aarde volgens oprichter Niels Korthals Altes. “In tegenstelling tot bestaande windverenigingen willen wij geen  rentevergoeding bieden maar een deel van de wind-opbrengst. Je wordt dan (deels) zelfvoorzienend. Als meer winddelen hebt gekocht, hoef je minder stroom in te kopen bij het energiebedrijf. Maar de huidige wetgeving maakt dat niet makkelijk.”

“Als je stroom opwekt op andere locatie dan je eigen dak dan moet je energiebelasting betalen. Heb je een grote villa vol zonnepanelen dan betaal je geen heffingen over de stroom die je zelf opwekt en gebruikt. Met de huidige regelgeving krijg je bij een windmolen wel een aanslag over je eigen opgewekte stroom. En dat scheelt nogal want tweederde deel van je energierekening is belasting.

Belasting over gratis stroom

“Bij de Windcentrale kan je één of meerdere winddelen kopen om te voorzien in je eigen energiebehoefte. De stroom is gratis, je betaalt alleen voor het onderhoud. Je betaalt dus nul euro voor de stroom maar moet daar wel energiebelasting (en btw) over betalen. Dat is raar natuurlijk. Uit overleg met de belastingdienst blijkt dat zij tot nog toe ook niet weten hoe daar mee om te gaan. Hopelijk kunnen we in de toekomst net als bij zonnepanelen vrije zelflevering gaan doen want dat maakt winddelen nog aantrekkelijker.

“Kamerlid Diederik Samson heeft gelobbyd voor nieuwe regels, maar dit voorstel is afgelopen juni met 76 tegen 74 afgeschoten. De VVD is tegen, vreemd want eigen productie is toch heel liberaal.

Burgers kunnen profiteren van windmolen

“Jammer want wij kunnen juist een bijdrage leveren aan de landelijke ambities voor toename van windenergie in 2020. Het voordeel van winddelen verkopen is namelijk dat het draagvlak toeneemt omdat mensen er baat bij hebben. Als je zelf eigenaar bent van een windmolen dan sta je daar veel positiever tegenover. Nu kondigt de gemeente een windpark aan en hebben de bewoners inspraak. De gemeente krijgt de huur voor de grond, maar voor burgers is er geen reden om ja te zeggen. De lasten zijn nu voor de burger, en lusten zijn voor de projectontwikkelaar. Wij willen dat omwonenden ook kunnen profiteren van een molen.

“Door bezwaren van omwonenden duurt het nu vaak lang om een windmolen neer te zetten. Er is een project in Houten dat al 17 jaar bezig is. Je kan tegenwoordig nog sneller een kerncentrale neerzetten dan een windmolen. Verhagen heeft nu de ambitie om een nieuwe kerncentrale in vier jaar geregeld te hebben.

“We willen in 2012 beginnen met de verkoop van winddelen, dan kan er gestart worden met de bouw en in 2013 moet de eerste molen draaien. Het zou mooi zijn als we uiteindelijke een kolencentrale kunnen vervangen. Tot nu toe gaan we er maar vanuit dat we belasting moeten betalen. Als zelflevering mogelijk wordt dan is dat een enorme stimulans.”

bron: de Windcentrale

Lees ook:

Kleine windmolens in bebouwde omgevingen wel degelijk haalbaar

5,8 miljard subsidie voor vuile energie

Verdienen met je eigen stukje windmolen

Over de schrijver

3 reacties op “‘Waarom moet je belasting betalen over stroom van eigen molen?’”

  1. Pingback: Club van 30 - Duurzaam nieuws - Windvogel en Anode willen frontale botsing met belastingdienst

  2. Pingback: Club van 30 - Duurzaam nieuws - Brandstof uit CO2

  3. Pingback: N(euro)otje zou ook graag eigen energie willen « wieditleestisvrek

Reacties zijn uitgeschakeld.