Waarom scandinavische landen het economisch wél goed doen

Foto: Aleksi Aaltonen, Flickr

De economieën van Zweden, Finland, Noorwegen en Denemarken bloeien. Wat doen deze landen anders? The Economist zocht uit waarom Zweden, Finland, Noorwegen en Denemarken het zo goed doen terwijl de rest van Europa steeds dieper wegzakt in de crisis. Een van de ontdekkingen die de redactie van het Britse zakenblad doet, is dat de noordelijke landen al in de jaren negentig hun schuldencrisis hebben opgelost en sindsdien fors bezuinigd hebben op de overheidsuitgaven.
Operaties die in de crisislanden nu pijnlijk zijn omdat burgers opeens minder geld en steun krijgen, terwijl ze belastingverhogingen en andere vormen van inkomensverlies niet kunnen compenseren met meer werken of beter betaalde banen omdat er voor veel mensen simpelweg geen werk is.
Maar er is meer aan de hand in het hoge noorden van Europa. Lees er alles over in de special van The Economist: “The Nordic countries. The next supermodel” en “Northern lights“.
Bron: 360, het beste uit de internationale pers.

Koop 360 in de kiosk, de app store of neem een voordelig kennismakingsabonnement (8 nummers voor 15 euro). Volg 360 ook op Twitter of Facebook.
Meer van 360
Het eeuwige leven van de plastic zak
De volgende coup voorspellen
Zelfs voor migranten is geen droog brood meer te verdienen in Griekenland

Over de schrijver

1 reactie op “Waarom scandinavische landen het economisch wél goed doen”

Reacties zijn uitgeschakeld.