Waarom coeliakie, kanker, astma en andere ziektes tegenwoordig vaker voorkomen

Hoeveel kinderen worden er nog lekker vies? Foto: Oakley Originals, Flickr

Recent nieuw onderzoek geeft een interessante kijk op waarom sommige ziektes nu vaker lijken voor te komen dan vroeger. Sommige ziektes ontstaan omdat we te weinig met bacteriën in aanraking komen, vooral in onze kindertijd. Met name borstvoeding én regelmatig in contact komen met viezigheid (zelfs poep!) zorgt ervoor dat kinderen een gezonde bacteriecultuur ontwikkelen die hen later in het leven ook helpt om ziektes te bestrijden.
Coeliakie is zo’n ziekte die nu vaker voorkomt dan vroeger. Deze auto-immuunziekte ontstaat bij mensen met glutenintolerantie. Gluten zijn stoffen die je in veel dagelijkse producten, zoals brood vindt. Mensen die hier niet tegen kunnen hebben dus een fors probleem.
Gek genoeg heeft zo’n 30% van mensen die uit Europa komen genetische aanleg om glutenintolerant te zijn, maar komt het veel minder vaak voor: tegenwoordig rond de 1% en vroeger nog minder. Wetenschappers hebben ontdekt dat bacteriën in ons maag-darmstelsel een cruciale rol spelen bij het voorkomen van glutenintolerantie.
Dat weten ze ondermeer door een studie van het grensgebied tussen Rusland en Finland. Mensen aan de Finse kant van de grens hebben veel vaker coeliakie dan de mensen aan de Russische kant van de grens, terwijl beide  groepen mensen genetisch gezien erg op elkaar lijken. De onderzoekers verklaren het verschil doordat de Russen in dat gebied nog leven zoals 50 jaar geleden. Kinderen komen daar meer in contact met viezigheid, en komen zo op jonge leeftijd in aanraking met bacteriën.
Uit andere onderzoeken blijkt dat kinderen ook door borstvoeding een pakket gunstige bacteriën mee krijgen. Deze bacteriën beschermen ze tegen allerlei ziektes, waaronder maag-darmziektes, astma, allergiën en kanker.
Bron: New York Times
Lees ook
Voedsel waarmee je de honderd haalt: peulvruchten
Ontwijk de suikerstoot en leef langer en gezonder
Eet je supergezond in maart

Over de schrijver