Waarom stress je ziek maakt

6273248505 43D0B56424 O 1
Foto: Topgold, Flickr

Teveel stress is niet goed voor je. Dat is een algemene wijsheid. Iedereen kent namelijk wel voorbeelden van mensen die tijdens stress situaties opeens ziek werden: de harde werker die plotseling een hartaanval kreeg, mensen die in een moeilijke periode griepje na griepje kregen.
Medische wetenschappers echter konden lang geen duidelijk bewijs vinden dat stress ziekte veroorzaakt. Verschillende onderzoeken leverden weinig harde informatie op. Maar Sheldon Cohen, een onderzoeker van Pittsburgh College in de VS, heeft nu mogelijk een harde link gevonden.
Cohen infecteerde in een onderzoek mensen met een verkoudheidsvirus. En checkte vervolgens welke mensen ziek werden. Wat bleek: gestresste mensen liepen veel sneller een verkoudheid op. Vooral problemen met familie en vrienden, overwerk en werkeloosheid maakten mensen gevoelig voor ziekte.
Cohen ontdekte ook dat een bepaalde stof, cortisol, verantwoordelijk was voor de link. Dat cortisol een belangrijke rol speelt in de onderdrukking van ontstekingen was al langer bekend, maar de link met stress was onduidelijk. Cohen ontdekte dat mensen met langdurige stress minder gevoelig worden voor cortisol. Oftewel: het lichaam kan minder snel en effectief reageren op ontstekingen en virussen als het gestresst is.
Maar stress heeft volgens Cohen niet alleen een invloed op directe ziekteaanvallen, zoals een onstoken wondje of een griepvirus. Stress zorgt ook voor een algemeen verhoogd “ontstekingsniveau” in het lichaam. Cohen denkt daarom dat stress daarom ook een belangrijke rol speelt in de ontwikkeling van hart -en vaatziektes en chronische ziektes zoals diabetes.
Cohen: “Mijn model kan toegepast worden op vele ziektes. Hart- en vaatziekten, astma, auto-immuun ziektes, diabetes. De regulering van ontstekingen speelt een belangrijke rol bij al deze ziektes.”
Bron: BBC Future
Lees ook
Voorbij stress, je leven in balans
Optimistisch de crisis door met deze anti-stress tips
Docu: hoe de voedingsindustrie ons vet mestte met suiker

Over de schrijver