Waarom vrouwen en carrière nog steeds niet samen gaan

Anne-Marie Slaughter, hoogleraar internationale betrekkingen aan Princeton University, heeft een spraakmakend artikel geschreven voor The Atlantic over de problemen die Amerikaanse vrouwen ondervinden die proberen een drukke baan en een gezin met kinderen proberen te combineren. Volgens de hoogleraar hoeven vrouwen zich niet schuldig te voelen, maar zijn starre werkgevers het probleem. 

Buitenlandse Zaken

Slaughter kan haar baan als professor wel goed combineren met haar gezin, maar een tijdelijke baan als hoge ambtenaar op het ministerie van Buitenlandse Zaken ging volgens haar niet samen met het opvoeden van twee zoons in de puberleeftijd. De lange werkdagen en het vele reizen die haar baan als beleidsadviseur van minister van Buitenlandse Zaken Hillary Rodham Clinton vergden, gingen ten koste van de tijd die ze in de opvoeding van haar kinderen kon steken.

Starre werkgevers

In haar artikel Why Women Still Can’t Have It All, het omslagartikel van het juli/augustusnummer van The Atlantic, stelt Slaughter dat vrouwen moeten stoppen te denken dat het aan hen ligt als de combinatie carrière-gezin niet lukt. Het zijn de starre werkgevers die het onmogelijk maken. Vrouwen die hun carrière tijdelijk onderbreken om voor hun kinderen te zorgen, moeten zich niet schuldig voelen. Niet zij hebben gefaald, maar de organisaties die niets deden om ze aan boord te houden.
Niet iedereen zal zich herkennen in Slaughters schets van de problemen van werkende vrouwen. De banen waar ze het over heeft, zijn banen waarbij de werkgever 24 uur per dag gedurende 7 dagen per week een beroep kan doen op de werknemer. Zo’n baan is ook moeilijk te combineren met een privéleven zonder kinderen. Maar Slaughter spreekt in principe voor alle werkende moeders die verplicht op kantoor zitten en niet thuis mogen werken. De traditionele structuur van de werkdag (forensen, op kantoor zitten, weer forensen) maakt de combinatie gezin-buitenshuis werken moeilijk, is haar overtuiging.
Slaughters artikel heeft tot heel veel reacties in andere Amerikaanse en Britse media geleid. Het leidde zelfs tot een voorpagina-artikel in The New York Times.
Bron: 360, het beste uit de internationale pers.
3602
Koop 360 in de kiosk, de app store of neem een voordelig kennismakingsabonnement (8 nummers voor 15 euro). Volg 360 ook op Twitter of Facebook.
Meer van 360
De Ku Klux Klan wil bijdragen aan een schonere samenleving.
Virale video Greenpeace fopt Shell, media en publiek
Oorlogsrobots in de operatiekamer

Over de schrijver