Waarom we maar niet van fossiele brandstoffen af komen

Garzweiler, steenkolenmijn in Duitsland. Foto: wikimedia commons

Een verontrustende en scherpe analyse van de redenen waarom het de wereld niet lukt om van fossiele brandstoffen af te komen. Volgens Duncan Clark stevenen we af op een “carbon bubble”, waarbij bedrijven in de fossiele brandstofsector kunnen halveren in waarde — tenminste als de wereld klimaatverandering serieus zou nemen. Ondertussen investeren overheden en andere investeerders jaarlijks 1.000 miljard dollar (!) om meer fossiele brandstof te vinden.
“Het zijn niet alleen overheden die in een bijna volledige ontkenning zitten over wat er gedaan moet worden met de fossiele brandstofsector. Pensioenfondsmanagers en andere investeerders negeren monter het feit dat we nu al toegang hebben tot veel meer brandstof dan we veilig kunnen verbranden. Zij staan fossiele brandstofbedrijven toe om jaarlijks bijna 1 biljoen dollar ($1.000 miljard, vergelijkbaar met het defensie budget van de VS, of meer dan $100 voor elke persoon op de planeet) te spenderen aan het vinden van nog meer reserves.”
Lees het hele artikel in The Guardian
Lees ook
[adrotate group=”2″]
Maria van der Hoeven: overgang naar schone energie is stil gevallen
Nog niet eerder sprak Obama zo veel over klimaat in State of the Union

Over de schrijver

4 reacties op “Waarom we maar niet van fossiele brandstoffen af komen”

  1. Omdat men egoistisch is. Door koppigheid is warmtekrachtkoppeling, de voorwaarde om sociaal elektriciteit (vooral voor transport) te gebruiken, wordt onbekend gehouden.

Reacties zijn uitgeschakeld.