Wageningen en Nijmegen overwegen om gratis geld uitdelen

Bron: Images money, Flickr
Bron: Images money, Flickr

Wageningen en Nijmegen willen gaan experimenteren met het zogenaamde basisinkomen. In Wageningen is D66 al druk bezig met het onderzoeken van de mogelijkheden voor een proef met het basisinkomen. De partij wordt hierin gesteund door de PvdA. In Nijmegen en ook in Groningen heeft GroenLinks voorstellen gedaan voor een proef met dit nieuwe model.

Onze economie verandert in rap tempo. Vaste banen worden vervangen door flexwerk en klein ondernemerschap. Ons sociale zekerheidstelsel is echter nog ingesteld op de vaste banen economie van de tweede helft van de twintigste eeuw. Daar moet verandering in komen, vinden steeds meer mensen en politieke partijen. Daarom gaan er overal in het land stemmen op om te experimenteren met het basisinkomen. Er is zelfs een nieuwe politieke partij speciaal opgericht voor het basisinkomen

Het idee is simpel, geef iedere Nederlander een (klein) inkomen dat hij of zij naar eigen inzicht mag besteden. Het bedrag moet voldoende zijn om voedsel en huisvesting van te betalen. Het verschil met bijvoorbeeld de bijstandsuitkering is dat bovenop het basisinkomen naar hartenlust extra bijverdiend mag worden zonder dat je je basisinkomen verliest. Dit zorgt ervoor dat (klein) ondernemerschap en flexwerk extra gestimuleerd worden. Daarnaast wordt er bespaard op de controle en re-integratie van werklozen, dat scheelt enorm veel bureaucratische kosten en rompslomp: een echte oplossing van de 21ste eeuw.

In deze aflevering van tegenlicht wordt nog een stuk dieper ingegaan op het basisinkomen.

Een onvoorwaardelijk basisinkomen (a.k.a gratis geld) klinkt misschien als een idealistische droom, maar er zijn al in meerdere landen succesvolle proeven gedaan. Onder andere in India en Namibië, landen waar het toch een stuk minder gesteld is met de welvaart, is het basisinkomen al succesvol getest. Volgens de Engelse Professor Guy Standing, wereldwijd erkend als expert op dit gebied, is het slechts een kwestie van tijd totdat de onderlaag van de bevolking een basisinkomen zal afdwingen.

Professor Standing geeft woensdag 28 januari een lezing over het basisinkomen in Groningen.

Hieronder kan je een eerdere toespraak van Standing bekijken die hij gaf voor United Nations Research Institute for Social Development.

Leestip:
In zijn boek ‘Gratis geld voor iedereen’ pleit historicus Rutger Bregman voor een 15-urige werkweek en een basisinkomen voor iedereen. Lees hier meer.

Bron: Gelderlander, D66 Wageningen, Mieslab

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020