Wakker Dier krijgt plofkip uit de schappen van Aldi

Plofkip. Foto: Wakkerdier
Plofkip. Foto: Wakkerdier
Van alle dieren in de vee-industrie heeft de plofkip het slechtste leven. In 6 weken tijd wordt een kuikentje van 50 gram opgepompt tot een vleeshomp van meer dan 2 kilo. Wakker Dier voert daarom al enige jaren campagne tegen plofkip in de supermarkten. Met succes, aan het rijtje bedrijven dat met de plofkip stopt, kan nu Aldi worden toegevoegd.

Beter dan flopkip marktleider Albert Heijn

Aldi wil de zogeheten plofkip in het komende anderhalf jaar vervangen door een betere kip. De discounter kiest voor een kip waarvan het dierenwelzijn beter is dan de flopkip van marktleider Albert Heijn, maar minder goed dan de Nieuwe Standaard Kip van Jumbo. Daarnaast is Aldi sinds begin dit jaar gestopt met reclame voor de plofkip en geeft aan dat nog dit jaar de helft van haar kipassortiment voldoet aan minimaal de eisen van één Beter Leven ster van de Dierenbescherming.

Wakker Dier is blij met de stappen van Aldi. In een reactie zegt de organisatie: “Supermarkten concurreren nu onderling wie de beste kip heeft, in plaats van de goedkoopste.” De stichting blijft campagne voeren tot alle kip voorzien is van het Beter Leven keurmerk.

Social Marketing Power

Aangezien Aldi stopt met plofkip, staakt Wakker Dier wel de uitzending van deze TV-spot. Opnieuw blijkt dat grote bedrijven zwichten voor publieke druk via TV en sociale media.

Flopkip en plofkip: hoe zit het nu?

Aldi is niet het eerste bedrijf dat in actie komt door de Wakker Dier-campagne. Veel bedrijven, ziekenhuizen en restaurants gingen de supermarkt al voor. Organisaties die overstappen, kiezen bijvoorbeeld voor kip met een beter leven en een onafhankelijk keurmerk, zoals kip met één Beter Leven ster.

Andere bedrijven – zoals de supermarkten – vinden dat te duur en kiezen voor ‘de flopkip’. Wil je het verschil weten tussen een flopkip en een plofkip? In de onderstaande tabel (bron: Wakker Dier) zie je een overzicht van alle verschillende soorten kip en hun welzijn. Een lage positie op de lijst is goed: hoe lager, hoe diervriendelijker.

Bron: Wakker Dier

Over de schrijver

1 gedachte over “Wakker Dier krijgt plofkip uit de schappen van Aldi”

Reacties zijn gesloten.