Makkelijker wakker worden: 5 tips

Je hebt soms van die dagen waarop je met het verkeerde been uit bed stapt. Je wordt vermoeid wakker, slaat de wekker uit en draait jezelf nog eens om. Met een pittig ochtendhumeur kom je uiteindelijk een half uur later dan gepland je bed uit rollen. Voor sommigen zijn dit soort ochtenden zeldzaam, maar voor velen is het bijna dagelijkse kost. Hoe maak je van dat verkeerde been een fit exemplaar? HetkanWEL verzamelde een aantal tips die ervoor zorgen dat je beter (en sneller!) wakker kunt worden. 
Fit wakker worden heeft natuurlijk een heleboel te maken met je nachtrust. Sommige mensen slapen netjes acht uur, maar worden toch vermoeid wakker. Zij brengen de nacht dan veelal door in slaapfase 1 en 2: de lichte slaap. Tijdens slaapfase 3 en 4 slaap je heel diep, zodat je lichaam kan herstellen. De REM-slaap is ook erg belangrijk. Dat is de fase waarin je hersenen alle indrukken en ervaringen van de dag ervoor verwerken. De manier waarop je slaapt is dus zeer van belang, maar je kunt ook een aantal dingen doen om de ochtenden makkelijker te maken. Komt-ie:

Kies voor een aangenaam wekkergeluid

Als je vroeg op moet staan, helpt het natuurlijk niet als je door een luidruchtig wekkergeluid wakker gemaakt wordt. De kans dat je boos omdraait is groot. Ga daarom voor een aangenaam en natuurlijk geluid, bijvoorbeeld tjilpende vogels of andere natuurgeluiden. Je kunt ook gewekt worden door licht. Er bestaan verschillende ‘wake-up lights’ die jou op een natuurlijke manier wekken door middel van licht en geluid.

Koud douchen

Als het is gelukt om op te staan, kan een koude douche helpen voor een frisse start van de dag. Koud douchen heeft een hoop gezondheidsvoordelen, maar het is wél koud. Wil je koud douchen eens proberen? Bouw het rustig op en draai de koude kraan pas aan het einde van je douchebeurt open. Eerst 10 seconden, dan 20 seconden en uiteindelijk misschien wel een paar minuten. Je begint de dag gegarandeerd een stuk frisser!

Handige wek-app

De app Sleep Cycle analyseert jouw manier van slapen en maakt jou wakker als je in slaapfase 1 of 2 bent: de lichte slaapfase. Het resultaat? Je wordt makkelijker wakker. Je kunt je wel voorstellen dat het een stuk moeilijker is om snel wakker te worden als je vlak daarvoor nog lekker lag te dromen. Het moment van wakker worden is dus belangrijker dan je denkt.

Niet meer snoozen

Het is zo verleidelijk om de wekker ietsje eerder te zetten, zodat je nog kunt snoozen. Het moment waarop je beseft dat je nog éven een paar minuutjes mag liggen is heerlijk. Helaas werkt het averechts. Als je opnieuw indut, geef je jouw lichaam een seintje om weer in een diepe slaap te belanden, waardoor je juist nog moeilijker wakker wordt. Snoozen is dus verleden tijd.

Daglicht

Je kunt het beste meteen opstaan en de gordijnen opendoen of – als het nog donker is – een daglichtlampje aanzetten. Het is wel de meest abrupte manier, maar zo went je lichaam het snelst aan wakker worden.
Hoe zorg jij ervoor dat je fit wakker wordt? Laat het ons weten!

Over de schrijver

3 gedachten over “Makkelijker wakker worden: 5 tips”

  1. Pingback: Wat voor invloed heeft licht op jou?

  2. Jammer, dat er geadviseerd wordt om een ‘aangenaam wekkergeluid’ te kiezen. Juist voor mensen die het moeilijk vinden om wakker te worden (avondmensen) werkt dat averechts. Het is goed mogelijk dat ze dan een hekel krijgen aan dat aangename geluid. Een wekkerradio is dan eerder aan te bevelen omdat dan iedere dag het geluid anders is, en er dus geen ergernis jegens het geluid kan ontstaan.

  3. Dit gaat meer over ‘snel’ wakker zijn als je al je bed uit bent. Maar niet zo zeer over het wakker worden in bed en ook opstaan. Jammer, want dat is bij mij lastiger; eenmaal -goed- wakker en daarmee ook opgestaan is er meestal niets meer aan de hand.

Reacties zijn gesloten.