Wakkere Wegwerpers: de nieuwe expeditie van de plastic soup surfer is gestart

Vandaag begint Merijn Tinga, alias de Plastic Soup Surfer, aan een nieuw avontuur. Met zijn Wakkere Wegwerpers Tour peddelt en windsurft hij van Maastricht naar Schiermonnikoog om aandacht te vragen voor afvalscheiding op scholen. Daarmee legt hij dit keer 550 kilometer af. 

In 2014 kitesurfte hij al eens 350 kilometer langs de Nederlandse kust om aandacht te vragen voor plastic afval. In 2016 surfte hij met dit zelfde doel over het kanaal van Nederland naar Engeland. En in 2017 peddelde hij 1200 kilometer op een supboard van plastic afval over de Rijn. Daar werd de documentaire From source to sea (2018) over gemaakt. Hij wilde hiermee onder andere aandacht vragen voor het uitbreiden van statiegeld op kleine plastic flesjes. Dit gaat vanaf juli 2021 ook daadwerkelijk gebeuren.

Wakkere Wegwerpers

Met zijn Wakkere Wegwerpers tour wil Merijn aandacht vragen voor afvalscheiding op scholen. Op dit moment moeten scholen nog betalen als ze hun afval gescheiden willen laten ophalen en dus doet minder dan 10% van de basisscholen hieraan. Doel van de campagne is dan ook om afvalscheiding gratis te maken, zodat kinderen hier in de klas mee aan de slag kunnen en zich bewust worden van de wegwerpmaatschappij waarin we leven.  Uiteindelijk wil Merijn wakkere wegwerpers maken van de basisschoolleerlingen, zodat ze niet alleen hun afval scheiden, maar ook minimaliseren door zo veel mogelijk voor hergebruik te kiezen.

Wakkere Wegwerpers

Van Maastricht tot Schiermonnikoog

Om dit voor elkaar te krijgen, heeft Merijn overal langs de route afspraken gemaakt met politici, scholen en afvalverwerkers. Hierdoor is een dagje overslaan met slecht weer dan ook niet echt een optie. Merijn is al maanden aan het trainen voor de tocht, dus qua conditie zit het helemaal goed. Maar op het stuk windsurfen op het IJsselmeer en de Waddenzee krijgt hij voor de veiligheid toch begeleiding.

De tocht gaat vandaag om 10.00 uur van start en de aftrap wordt verzorgd door niemand minder dan Frans Timmermans. Vandaag peddelt de Plastic Soup Surfer 56 kilometer over de Maas, van Maastricht naar Roermond. Uiteindelijk komt hij op woensdag 16 september aan bij de enige basisschool van Schiermonnikoog. Dan is ook de aftrap van de onlinecampagne.

Wat vind jij van deze actie van de Plastic Soup Surfer? En ben jij zelf al bewust bezig met afvalscheiding en vermindering? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten. 

Over de schrijver

6 gedachten over “Wakkere Wegwerpers: de nieuwe expeditie van de plastic soup surfer is gestart”

  1. Geweldig, en betrek ook ouders erbij. En stop er niet mee…ga Ook eens vuil prikken met de klas in de buurt, dan zie je Passat een rommel er op straat ligt! Vuilknijpers koop je al bij de zeeman voor bijna niks….

  2. Geweldig, en betrek ook ouders erbij. En stop er niet mee…ga Ook eens vuil prikken met de klas in de buurt, dan zie je Passat een rommel er op straat ligt! Vuilknijpers koop je al bij de zeeman voor bijna niks….

Reacties zijn gesloten.