Wandelen in de natuur heeft een positieve invloed op je hersenen

Wandelen in de natuur is de ideale hobby. Je bent in beweging, maakt je hoofd leeg, ademt frisse lucht in en het is nog gratis ook. Nu hebben onderzoekers ook nog geconcludeerd dat wandelen invloed heeft op je gedachten. In de positieve zin.

Hormonen

Van wandelen in de natuur kom je tot bezinning. Onderzoekers wilden weten of er een verschil was tussen mensen die wandelden in de stad en mensen die wandelden in de natuur. Wat bleek? Mensen die 90 minuten in de natuur liepen produceerden gunstige hormonen, hadden allemaal minder hersenactiviteit en minder last van stress.
Er was een daling van de bloedtoevoer naar de subgenuale prefrontale cortex. Dat deel van de hersenen heeft een belangrijke rol in hoe je je voelt. Het regelt specifiek zwaarmoedigheid en gevoelens van zorgen en verdriet. Door te wandelen worden deze gevoelens minder.

In de stad veroorzaakt stress

De mensen die in de stad liepen, hadden deze positieve effected minder. Er waren zelfs mensen, die in de stad liepen, waarbij de zwaarmoedige gevoelens toenamen. Daaruit concludeerden ze dat het belangrijk is om regelmatig de natuur in te trekken, omdat het je mentaal en fysiek gezond houdt.

Beter in het oplossen van problemen

Andere interessante uitkomsten van onderzoeken naar wandelen, richtten zich op creativiteit. Onderzoekers stuurden mensen vier dagen zonder technologie de natuur in. Tijdens hun verblijf, moesten ze wandelen en ondertussen problemen oplossen. De uitkomst was duidelijk. Ze waren sneller en creatiever in het vinden van oplossingen, dan waneer ze wel technologie gebruikten en niet in de natuur waren.

Helpt bij ADHD

Ook voor kinderen met ADHD is wandelen in de natuur een uitkomst. Kinderen met ADHD zijn snel afgeleid, hyperactief en vinden het moeilijk om hun impulsen te bedwingen. Uit een studie bleek dat kinderen met ADHD veel meer baat hebben bij wandelen in de natuur, dan medicijnen.
Weet jij nog meer interessante weetjes over wandelen? Laat het ons weten.

Over de schrijver

4 gedachten over “Wandelen in de natuur heeft een positieve invloed op je hersenen”

 1. Aan de redactie met dank!
  We kennen een aantal centra, velden of gebieden in ons lichaam. Bijvoorbeeld:
  het veld van het door het lichaam lopend netwerk van zenuwen, het veld van slagaderen en aderen van en naar het Hart,
  de 7 (ook wel 9) Chakra’s of energievelden,
  het elektromagnetisch veld van circa 10 a 15 centimeter om ons lichaam (denk aan het overspringen van vonkjes bij aanraking van het energetisch lichaam – vooral in de winter),
  direct daaraan gekoppeld de Aura – het veld dat ons lichaam verbindt met onze omgeving tot zelfs in de Kosmos Het chi veld vanuit de Hara/net onder de navel verbonden met al het aardse in het horizontale vlak op Aarde. Dan het veld van de Meridianen (verbindingen tussen verschillende organen en delen van het lichaam.
  Er bestaan tevens directe verbindingen tussen deze genoemde velden en de 5 zintuigen en de hersenen inclusief het derde oog ( gelegen tussen de twee ogen in het hoofd) de Hypofyse en de Epifyse dieper in de hersenen gelegen. Kortom bestaan we uit een lichamelijk uiterst verfijnd en wonderbaarlijk natuurlijk systeem dat ons doet leven.

  1. Al deze velden als biodiversiteit in dit systeem worden wanneer wij in de natuur zijn en bewegen en/of af en toe stilzitten of liggen, gevoed via een natuurlijke overdracht van Aarde energie. Ons lichaam voert onmiddellijk stress af naar de Aarde via het elektromagnetisch lichaam, hier al genoemd.
   Het contact met de zuivere Aarde (als we niet op stenen of asfalt lopen) maakt dat het elektromagnetisch veld rondom ons lichaam gelijkgeschakeld wordt met het gehele Elektromagnetische veld van de Aarde zelf.
   Een van de meest belangrijke aspecten van in de natuur zijn is dat we kunnen leren ons oordelen over de wereld (bv. over andere mensen) stop te kunnen zetten. Dit wordt door specifieke indianenstammen ‘To stop the World’ genoemd. Het is het loslaten van praten/spreken en van ideeën over onszelf en anderen dat een van de meest bevrijdende aspecten voor een mens is van het in de natuur zijn. Als effect van het stoppen van oordelen (en denken over van alles) ontstaat innerlijke rust waarbij geest en lichaam zich opladen vanwege de afstemming op de natuur.
   Wij zijn zelf 100% natuur en in de natuur zijn spiegelt onze ziel als menselijk wezen. Hetzelfde proces vindt continue plaats bij alle levende wezens op Aarde. Verblijf in de natuur kan onze angsten doen verminderen of zelfs verdrijven (neemt wel wat inspanning en inzet), kan ons minder eenzaam doen voelen en voedt ons bewustzijn dat we leven en brengt ons daarmee dichterbij onszelf. In de natuur zijn is daardoor existentieel.

 2. Maandelijks begeleid ik stiltewandelingen vanuit het pittoreske Lage Vuursche in het groene hart van de provincie Utrecht.
  Buitengewoon genieten door ontspannen beweging in de weldadig stille en serene natuur…
  Hartegroet, Peter Jonker

 3. Al eens van WANDELOGIE gehoord of van BOSTHERAPIE? Dit zijn de aktiviteiten die ik doe om met mensen de bossen in te gaan en ze de kracht van de natuur te laten ervaren. Zelf woon ik tegen het bos aan en ervaar dit elke dag weer als een genot die prachtige natuur. Het ontspant en maakt je hoofd leeg. Je kan dan weer alles beter op een rijtje zetten voor jezelf als er weer ruimte is in je brein.

Reacties zijn gesloten.