Wandelen in de Balkan: dit zijn de 5 mooiste plekken

Wandelen is een van de meest duurzame manieren om de wereld te ontdekken. En in de Balkanlanden zijn er meer dan genoeg mooie wandelingen om te maken! De Balkanlanden hebben indrukwekkende natuur om te ontdekken, en met wat geluk heb je een paar van deze onontdekte natuurgebieden vrijwel helemaal voor jezelf. In dit artikel vind je inspiratie voor 5 tips voor de mooiste plekken om te wandelen in de Balkan.

Tekst: Jessica
Foto’s: Better Places

1. Wandelen in de Balkan in Montenegro: de hoogtste piek Bobotov Kuk

Wil je wandelen in de Balkan, dan is Montenegro een van de leukste landen. Het land is compact, maar ontzettend divers. Als je van de bergen houdt zit je in Durmitor Nationaal Park in het noorden van het land goed. Hier vind je ook de hoogste berg van Montenegro: Bobotov Kuk.

Je komt niet zomaar bij deze piek op 2523 meter hoogte. Via uitgestrekte velden met indrukwekkende rotspartijen, smalle paden en staalkabels wandel je naar de piek. Je voelt je onoverwinnelijk als je de piek bereikt en al die imposante bergtoppen om je heen ziet. De kans is bovendien groot dat je een groep berggeiten tegenkomt tijdens jouw wandeling.

De meeste mensen starten de wandeling vanaf de Sedlo parkeerplaats aan de rand van Durmitor Nationaal Park. Deze wandeling (heen en terug) is 10 kilometer met zo’n 650 hoogtemeters. Verkijk je niet op de laatste kilometer, want hier zit het meeste klimwerk! Het is ook mogelijk om vanaf het dorp Žabljak te starten met de wandeling. Dit is echter alleen mogelijk in de zomer, omdat je een stuk langer onderweg bent en dus de lange zomerdagen nodig hebt zodat je niet in het donker wandelt.

Om in Durmitor Nationaal Park te wandelen koop je een dagticket voor €3 euro per persoon.

2. Wandelingen voor ieder niveau in Biogradska Gora in Montenegro

Montenegro is meer dan alleen imposante bergen. In het nationale park Biogradska Gora in het noordoosten wandel je door een van de laatste regenbossen in Europa. Dit eeuwenoude park heeft bomen die wel meer dan 500 jaar oud zijn en dat is een bijzondere plek om te wandelen in de Balkan.

Iedereen kan wandelen in de Balkan bij Lake Biogradska. Rondom het meer loopt een wandelpad van 3,5 kilometer en de route kent bijna geen hoogteverschil. Onderweg kom je enkele bankjes en een paar strandjes tegen waar je kunt afkoelen in het water. Als je door de natuur rondom het meer loopt heb je haast het gevoel alsof je in een tropisch oord in Azië bent. De liefhebbers kunnen ook met een bootje of een kajak het meer op gaan.

Wil je meer uitdaging? Ervaren wandelaars klimmen naar een van de bergtoppen op meer dan 2000 meter hoogte: Troglava, Zekova Glava of Crna Glava. Bij de camping bij Lake Biogradska staan wandelborden die je verder helpen.

Om in Biogradska Gora Nationaal Park te wandelen koop je een dagticket voor €3 euro per persoon.

3. De Via Dinarica door Bosnië heb je met geluk helemaal voor jezelf

De Via Dinarica is een langeafstandswandeling die door meerdere Balkanlanden loopt, van Slovenië helemaal naar Albanië. Beter nog: de Via Dinarica bestaat uit drie routes. De blauwe route volgt de kustlijn langs de Adriatische Zee. De groene route loopt door de lagere delen van de Dinarische Alpen, veel door bossen en heides. Deze route is ook populair bij mountainbikers. De witte route is de meest uitdagende van de drie en brengt je naar de hoogste pieken van de Dinarische Alpen.

Met name de etappes door Bosnië & Herzegovina heb je soms helemaal voor jezelf. Dit land is namelijk nog niet zo bekend bij wandelaars. De wandelroute loopt onder andere door Sutjeska Nationaal Park, naar het hoogste punt van het land: de top van Maglic. Vanaf de top kun je zelfs de bergen in Durmitor Nationaal Park in Montenegro zien!

Een etappe van de Via Dinarica loopt ook langs het dorpje Lukomir, een van de meest afgelegen plekken in Bosnië & Herzegovina. Dit dorp bereik je enkel door ernaartoe te wandelen of één uur over een onverharde weg te rijden. Het lijkt alsof de tijd hier heeft stilgestaan. De huizen hebben daken van golfplaten of riet, de wollen sokken drogen buiten aan de waslijn en de mensen brengen de dagen vooral met hun boerderijdieren door.

4. Naar de hoogste top in Bulgarije klimmen: Moesala

Met meerdere bergketen zoals de Rodopen, Rila en Pirin zijn er in Bulgarije genoeg mooie wandelingen te maken. Een van de leukste wandelingen brengt je naar de top van de hoogste berg van het land: Moesala. Deze piek ligt in de het Rilagebergte. Vanaf het dorp Borovets neem je een lift omhoog naar de Yastrebets Hut. De totale wandeling naar de top van Moesala en terug is 14 kilometer.

De wandeling begint vrij gemakkelijk, met een lichte klim omhoog. Onderweg kom je 2 berghutten tegen, Hut Musala en Chalet Ledenoto Ezero, waar je wat te eten en drinken kunt bestellen. Het klimwerk zit vooral op het deel na de tweede hut, naar de piek van Moesala. Je voelt je on top of the world als je de piek op een hoogte van 2926 meter hebt bereikt!

Zorg ervoor dat je vroeg met deze wandeling begint en de openingstijden van de lift bekijkt. Als je namelijk te laat bij de lift arriveert na de wandeling moet je nog eens een heel stuk naar beneden wandelen om Borovets te bereiken.

5. 7 Meren van Rila is ook een geliefde wandeltocht in Bulgarije

In het Rilagebergte in Bulgarije vind je nog een prachtige wandeling: die rondom de 7 meren van Rila. Deze meren liggen bij het skigebied van Panichishte. Het laagste meer ligt op 2095 meter hoogte, het hoogste meer op 2535 meter.

Vanaf de parkeerplaats neem je de skilift naar de Rilski Ezera Hut. Dit is het startpunt van de wandeling naar de meren. De wandeling loopt in een cirkel, dus het maakt niet uit naar welk meer je het eerste wilt lopen. Tijdens de wandeling langs deze meren in alle vormen en maten word je omringd door fotogenieke bergen. Bij het hoogste meer, dat de bijnaam “De Traan” heeft, vind je een uitzichtpunt. Vanaf hier kun je alle meren tegelijkertijd zien.

De wandeling is in principe voor jong en oud te doen. Er zitten wel een paar steilere stukken in deze wandelroute. Met name het stuk tussen het meer met de bijnaam “De Nier” en het hoogste meer is een zwaardere klim.

Wil je na een dag wandelen de bergen van Rila nog niet verlaten? Dan kun je ook in de berghut bij de start van de wandelroute overnachten. Dit is een van de beste plekken om ’s nachts een prachtige sterrenhemel te zien en van de serene natuur te genieten!   

Wandelen in de Balkan

Wandelen is een van de meest duurzame manieren om een bestemming te ontdekken. Je neemt de tijd om de omgeving in je op te nemen en hebt de kans op leuke interacties met lokale bewoners. Bovendien is het een zeer duurzame manier om je te verplaatsen én help je de lokale economie door bijvoorbeeld met gidsen te wandelen en bij kleinschalige, lokale plekken te eten en te overnachten. We zijn ook benieuwd: wat is jouw favoriete wandelbestemming in de Balkan?

Over de schrijver