Met de wandelpodcast van Gerben loop je heel Nederland door

“Ik stap de deur uit, loop naar het park aan het eind van de straat. Een kippeneindje. Even een rondje. Vertrouwd gekwetter, gedempte stadsgeluiden. Een aangelegde wildernis voor betonbewoners.” Dit is het begin van een van de afleveringen van de wandelpodcast ‘Uur in de Natuur’ van wandelfanaat Gerben van der Zwaard (29). Afgelopen voorjaar maakte hij het eerste seizoen. Koptelefoon op en meelopen, of gewoon thuis genieten van de buitengeluiden, wandelpaden en prachtige verhalen. Deze winter wil hij met een nieuw seizoen komen en wij kunnen niet wachten. Daarom alvast vijf vragen aan Gerben.

Waarom heb je deze podcast gemaakt?

“Ik heb de afgelopen jaren veel gewandeld in Nederland. Eerst als voorbereiding op een wandeltocht van 3000 kilometer door Nieuw-Zeeland en, toen ik eenmaal terug was, om wat vaker buiten te zijn.  Mensen om me heen gingen me steeds vaker om wandeltips vragen. Veel mensen uit de Randstad hebben eigenlijk geen idee wat voor moois er te zien is in de rest van Nederland. De gemiddelde leeftijd op een doorsnee wandelpad is dan ook vrij hoog. Dus als iemand een aflevering luistert en denkt ‘hé, die wandeling ga ik eens proberen’, dan is het wat mij betreft geslaagd. Daarnaast wil ik mensen laten horen hoeveel moois de Nederlandse natuur te bieden heeft.”

Hoe komt een aflevering tot stand?

“Elke aflevering bestaat uit drie vaste elementen. Het begint bij een luisterverhaal dat iedere aflevering door een andere schrijver geschreven wordt. Tussendoor voer ik een gesprek met boswachter en ambassadeur van de Nederlandse natuur Hanne Tersmette. Met haar leer je wat meer over het gebied. Waar kun je op letten? Wat maakt het een bijzonder natuurgebied? Wat valt er te zien? Welke planten en dieren komen er voor? Verder hoor je mij een wandelroute lopen in een gebied dat past bij het thema van de aflevering. Zo kun je het wandelen ook zelf ervaren. Eigenlijk kun je meteen naar buiten als je dat wil!”

Gerben Van Der Zwaard Wandelpodcast

Welke aflevering is een must-listen?

“Als ik moet kiezen zou ik ‘Twents boerenland’ of ‘Wilde stadsnatuur’ aanraden. Ze laten beiden een mooi divers palet aan natuur voorbij komen. De één wat verder van de randstad en de ander juist dichtbij de stad. Ook daar is natuur. Veel mensen zien dat gauw over het hoofd.”

Eerste seizoen staat nu online, hoe was het om dit te maken?

“Het was onwijs leuk om dit te maken, samen met zo’n twintig anderen. Iedereen heeft op vrijwillige basis bijgedragen, van de muziek tot de verhalen en het sound design. We kregen allemaal goede energie van dit idee. Het kostte wat tijd en moeite, maar de vele enthousiaste reacties van luisteraars maakte het zeer de moeite waard.”

Hoe staat het met de tweede seizoen?

“We mikken erop om ergens aankomend najaar met seizoen twee te beginnen. De winter heeft weer een heel ander palet aan kleur en natuur, dan de lente en de zomer, waarin we het eerste seizoen (overwegend) opnamen. En ik heb nog wel meer ideeën om te maken. Tijdens m’n wandeltocht door Nieuw-Zeeland zijn er nog andere wilde plannen ontstaan. Ik wil in ieder geval ooit iets met een eigen eiland, maar op dit moment heb ik met de podcast, het verbouwen van een oud huis in de Weerribben en de maandelijkse kampeerclub (kampeerclub Kenny) die ik vorig jaar heb opgericht, voorlopig genoeg te doen!”

Ben jij een fanatieke wandelaar? En wat zijn jouw tips voor een mooi wandelgebied of route? Laat het ons weten door hieronder een bericht achter te laten. Lees ook ons blog met 10 verrassende feiten over wandelen.

Over de schrijver

2 reacties op “Met de wandelpodcast van Gerben loop je heel Nederland door”

 1. Zelf wandel ik graag en heb ik een abonnement bij route.nl, maar het is ook gratis.
  Je kan daar eigen routes plotten en dan op je app zetten of gewoon een route downloaden en op je app zetten.
  Zowel fietsen als wandelen.
  Gaandeweg ontdek je steeds meer mogelijkheden.
  Ze gaan dit nu naar heel Europa uitbreiden.
  Zo kom je nog eens ergens.
  Erg fijn.

 2. Wat een leuk idee, mensen inspireren om te gaan wandelen in Nederland. Ons land heeft zoveel prachtige gebieden.
  Tip voor Gerben: Westerwolde, een gebied in de provincie Groningen, nog niet zo bekend bij het grote publiek -en da’s prima- maar wandelaars en natuurgenieters zijn er van harte welkom. Heel Westerwolde is de moeite waard, ik noem hier ‘ het theater van de Natuur’ in Sellingen: https://westerwolde.groningen.nl/zien-doen-beleven/groepsuitje/theater-van-de-natuur/1065. Bos, ruimte, de Ruiten Aa én dat bijzondere theater. Ook in de winter is dit gebied zeker de moeite waard, alles krijgt dan iets verstilds. Kijk maar es.

Reacties zijn uitgeschakeld.