Dit zijn de 5 leukste wandelroutes van station naar station

Wandelen van station naar station. Dé ideale oplossing als je graag wilt wandelen, maar geen auto hebt om naar een natuurgebied te reizen. De Nederlandse Spoorwegen (NS) biedt diverse wandelingen aan; langs het strand, door het bos of in de stad. Het idee is dat je met de trein naar een station reist, waar de door jou gekozen wandeling start en je naar het volgende station loopt, via een leuke wandelroute. Duurzaam en ook nog eens erg leuk om te doen. Wij zetten de vijf leukste wandelroutes voor je op een rij.

NS heeft in samenwerking met Stichting Wandelnet een aantal wandelroutes gemaakt. De NS-wandelingen volgen voor een deel een Lange-Afstand-Wandelpad (LAW). Sommige routes maken gebruik van een wandelnetwerk. Je kunt de wandeling downloaden op je telefoon, inclusief kaart, maar onderweg is de route ook gemarkeerd. Je kunt de markeringen herkennen aan wit-rode, geel-rode blokjes of anders.

Afhankelijk van de route, brengen de wandelingen je over landgoederen en akkers, langs rivieren, over dijkjes, door het bos of langs dorpjes. Het startpunt van de routes zijn goed bereikbaar per trein en soms wordt er gebruik gemaakt van de bus. Je kunt selecteren op de lengte van de wandeling en soms kun je de route ook inkorten door bijvoorbeeld een bus te nemen. Er zijn zelfs wandelingen die je samen met je hond kunt lopen.

Kies een leuke route uit, lees de wandeling even door en check de NS reisplanner en de weersvoorspellingen voor vertrek. Pak je rugzak in met een fles water, gezonde (vegan) hapjes voor onderweg en zonnebrand. En dan: wandelschoenen aan en gaan (lees verder na de fotogalerij):

De vijf leukste wandelroutes

  1. Utrechtse Heuvelrug

Startpunt: station Driebergen-Zeist | Eindpunt: bushalte Dorpsplein Austerlitz (8 km) of station Maarn (15 km)

Een prachtige wandeling voor de natuurliefhebber. Je loopt naar landgoed Bornia, op de grens tussen Driebergen en Zeist. De wandeling gaat verder naar landgoed Heidestein, een natuurgebied met een kudde Drentse heideschapen en een populatie zandhagedissen. Via het dorp Austerlitz, bekend van de ‘pyramide’. Het hoogste punt van de Utrechtse Heuvelrug en gebouwd als eerbetoon aan Napoleon Bonaparte. Via een stenen koepel loop je naar de ‘Koeheuvels’. Een gebied met een open zandverstuiving, heideplanten en jeneverbesstruiken.

Startpunt: station Baarn | Eindpunt: bushalte Dorp Lage Vuursche (9 km) of station Hollandsche Rading (13 km)

Een mooie wandeling door een bosrijk gebied. Je loopt via het Baarnse Bos, wat ooit een landgoed was, richting paleis Soestdijk. De route vervolgt zich naar het heidegebied De Stulp, met een open vlakte waar witte Charelois runderen rondlopen. In het bosrijke Lage Vuursche leven 63 soorten broedvogels. In het dorpje zelf kun je de wandeling inkorten. Als je verder wilt lopen, dan ga je via het Maartensdijkse Bos, waar een dassenpopulatie woont, richting Hollandsche Rading. 

Startpunt: station Amersfoort Centraal | Eindpunt: station Soest Zuid (12 km) of station Hollandsche Rading (22,5 km)

Startpunt: station Soest Zuid | Eindpunt: Hollandsche Rading (15,5 km)

Een wandeling die geheid zorgt voor zand in je schoenen. Deze wandelroute voert je over onverharde paden door het bos en zand. De Korte en Lange Duinen zijn stuifzandgebieden die zo zeldzaam zijn dat ze zijn uitgeroepen tot aardkundige monumenten. Je loopt langs het terrein van de voormalige Wagenwerkplaats van de NS, wat sinds 2007 een rijksmonument is. Via station Soestduinen loop je naar de Lange Duinen. Je kunt hier voor de korte route kiezen die eindigt bij station Soest Zuid, maar je kunt hier ook de wandeling beginnen. Zowel de lange route vanaf Amersfoort als de wandeling vanaf Soest Zuid, gaat verder naar station Hollandsche Rading. Je loopt via het Willem Arntszhoeve complex naar het Ridderoordse Bos, waar bijzondere planten en dieren leven. Je eindigt bij Hollandsche Rading.

Startpunt: station Den Haag Centraal | Eindpunt: bushalte De Kieviet Wassenaar (13 km)

Het Mauritshuis, het Binnenhof en het Vredespaleis. Enkele highlights van ‘oh oh Den Haag’. Leer eens een andere kant kennen van deze stad aan de kust. De afwisselende wandelroute brengt je van bos naar duin. Je start in het Haagse Bos en loopt via Huis ten Bosch naar Clingendael. Via een prachtig duinlandschap kom je uit bij Meijendel.

Startpunt: station Rotterdam Centraal | Eindpunt: station Rotterdam Blaak (12 km) of station Rotterdam Centraal (15 km)

Deze havenstad heeft meer in petto dan het bekende centrum met de Markthal en de kubuswoningen. Loop via de singels van de stad naar Coolhaven. In Delfshaven maak je kennis met de geschiedenis van dit gebied. Bekijk hier het zakkendragershuisje, de Oude Sluis en de Pelgrimskerk. Via de Rotterdamsche LIoyd loop je naar Parkheuvel, met uitzicht op de Nieuwe Maas. In het schattige Veerhaven kun je kotters en andere zeilschepen zien. Op de Wilhelminakade staat het bekende Hotel New York. Je kunt hier de route inkorten door naar station Blaak te lopen. De route vervolgt zich naar het Noordereiland en de Oude haven en eindigt in het museumkwartier.

Nog een tip, als je in het weekend veel met de trein reist en meer van deze wandelingen wilt maken, kies dan voor een Weekend Vrij abonnement van de NS. Hiermee kun je in het weekend onbeperkt reizen met de trein door Nederland.

Wat is jouw favoriete wandeling van station naar station? 

Lees ook: waarom wandelen zo goed voor je is. En: Wandelen en winterkamperen in Maashorst. En: Avontuur dichtbij: waarom een trektocht door Drenthe een aanbeveling is.

-Dit artikel bevat één of meerdere affiliate links-


Over de schrijver

4 gedachten over “Dit zijn de 5 leukste wandelroutes van station naar station”

  1. Hel jammer, geen routes in Noord-Nederland of Zuid-Nederland. Zijn die er niet.. kan t me niet voorstellen… of zijn die niet mooi genoeg vanwege ” te ver weg”? Dat kàn niet in zo n flut klein landje.

Reacties zijn gesloten.