Wanneer stress je wél verder helpt

English106, Flickr.com
English106, Flickr.com

Te veel stress levert de meeste mensen gezondheidsproblemen op. Maar er zijn ook momenten waarop stress je wél verder helpt. Zo ontdekte een wetenschapper van de Stanford University dat stress het immuunsysteem een flinke boost kan geven en beweren psychologen dat een beetje spanning noodzakelijk is om volgens je beste kunnen te presteren. Het is dus een kwestie van de juiste balans vinden, zodat stress je energie geeft, in plaats van verlammend werkt.

Yerkes-Dodson curve
Het optimale stressniveau werd al in 1908 vastgelegd in de Yerkes-Dodson curve, vernoemd naar Robert Yerkes en John Dodson, twee psychologen van Harvard die ontdekten dat een bepaalde mate van spanning prestaties kon verbeteren, terwijl te veel spanning juist slechtere prestaties oplevert en zelfs de meest makkelijke taken ingewikkeld kan maken.
Stress reguleren
Het reguleren van stress kan behoorlijk lastig zijn. Rasoptimisten en mensen met ADHD hebben bijvoorbeeld vaak een gebrek aan stresspieken. Volgens Dr. Stephen Josephson, psycholoog van diverse atleten en acteurs, is ‘motivational interviewing’ een manier om stress bij deze mensen te reguleren. Door te benadrukken hoe vervelend het is als iets niet gebeurt en hoe fijn het voelt als het wel af is, worden zij aangespoord toch in beweging te komen. Voor uitstellers is een andere aanpak nodig. Zij hebben een bepaalde vorm van stress nodig om iets te doen. Zij moeten zich afvragen of de stress die het uitstellen geeft opweegt tegen de kick die ze eruit halen als het toch weer gelukt is. Hierdoor kunnen ze hun stresspiek wat naar voren verschuiven, waardoor de prestaties optimaal zijn, zonder dat dit op het laatste moment hoeft.
Gewoon doen
De beste manier om vervolgens in een positieve flow terecht te komen is elke spanning die je hebt omzetten in productieve activiteiten. Wie dit steeds doet, zal steeds minder last krijgen van negatieve stress, zonder dat hier medicijnen aan te pas hoeven te komen.
Chronische stress blijft slecht
Het gegeven dat stress een positieve uitwerking kan hebben neemt natuurlijk niet weg dat chronische stress nog steeds slecht is voor de gezondheid. Als een stressvolle situatie weken of maanden aanhoudt, dan is dit funest voor de weerbaarheid en haalt het je zowel fysiek als psychisch onderuit. Richt je daarom op het reguleren van stress en het optimaal benutten van stresspieken die energie geven.
Bron: Medical News Today, The Wall Street Journal
Lees ook:
Weinig water drinken leidt tot stress
Singles zijn sneller depressief
Twintigers vinden familie belangrijker dan geld
ConsuMed is een grote online gezondheidscommunity die met actueel en relevant gezondheidsnieuws en publieksvriendelijk geschreven medische informatie maandelijks ruim een half miljoen unieke bezoekers trekt. Volg ConsuMed via de site, op Facebook of via de nieuwsbrief.

1 reactie op “Wanneer stress je wél verder helpt”

  1. Ik kan vanuit mijn praktijk alleen maar zeggen dat dit inderdaad klopt. Bij verveling en bij te weinig uitdaging is het zelfs zo dat mensen stress hiervan kunnen krijgen. Een paar jaar geleden was ineens het woord 'Bore-out' in zwang als een soort variant van een Burnout. Door lange tijd onder je prestatieniveau te leven, functioneren krijgen mensen dan de zelfde verschijnselen als bij een burnout.

Reacties zijn uitgeschakeld.