Warm douchen dankzij het riool


Praat mee op twitter! Gebruik #duurzameenergie in je tweet.
Hoe goed je je huis ook isoleert, de warmte trekt er alsnog met bakken tegelijk uit. ‘Bij een modern, geïsoleerd huis verdwijnt 30 procent van de warmte door het rioolputje’, zegt Harry de Brauw, adviseur bij ingenieursbureau Tauw. Tijdens het douchen bijvoorbeeld, maar vergeet de wasmachine en de spoelbak van de wc niet, somt hij op.
De gemiddelde temperatuur waarmee water riool in stroomt, is 23 graden Celsius, terwijl het riool zelf op een winterse dag een graad of zes is. Door in het riool warmtewisselaars te plaatsen kan dit temperatuurverschil worden gebruikt om energie terug te winnen.

Met warmtepompen is riothermie – zo wordt warmte winnen uit het riool genoemd – nuttig te gebruiken om huizen te verwarmen of van warm kraanwater te voorzien. Om een efficiënte riothermiecentrale te bouwen heb je zo’n vijfduizend huisaansluitingen nodig, zegt De Brauw. De investering wordt soms in zes jaar terugverdiend met energiebesparing in gebouwen. Deze grootverbruikers nemen immers wel 20 procent van ons energiegebruik voor hun rekening.
In Zwitserland wordt riothermie veelvuldig toegepast. Het land dat zo graag onafhankelijk is, maar zelf geen olie en gas heeft, loopt voorop in de toepassing van technieken die fossiele brandstoffen besparen. De Brauw is wel eens op zijn hurken door een grote rioolbuis in een voorstad van Zürich gewaad om een riothermiesysteem van dichtbij te bekijken. Tussen zijn benen stroomden toiletpapier en uitwerpselen. In de bodem van de betonnen rioolbuis zit een stalen plaat met leidingen die de warmte opneemt van het water dat erdoorheen stroomt. In Nederland bouwt energiebedrijf Eneco nu het eerste riothermiesysteem in de afvalwaterzuiveringsinstallatie Harnaschpolder, nabij Delft. De warmte zal worden gebruikt voor het verwarmen van woningen en andere gebouwen in een nieuwbouwwijk. De gemeente Enschede wil dit jaar ook een riothermiesysteem bouwen.
Meer lezen?
Blauw is het nieuwe groen
Verander je denken, verander jezelf
Drukte bij de vuilniscontainer
 
Volg Ode ook op Twitter of Facebook, via de digitale nieuwsbrief, of neem een proefabonnement op Ode voor slechts €3,33 per maand. Het nieuwe nummer van Ode is nu ook te koop via de app ‘tijdschrift’.

Over de schrijver

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020