Hoe houd je je energierekening laag en je huis warm en comfortabel?

De winter hangt inmiddels als een grauwe deken over ons heen en dat betekent vaak: de lichten aan en de verwarming op standje hoog. Toch is het slim om, met de stijgende energieprijzen, nog wat andere maatregelen te nemen om het binnen comfortabel en warm te houden zonder dat je energierekening meteen door het dak gaat. We zetten wat tips voor je op een rij. 

1. Test je ketel

Als je een wat oudere ketel na een paar maanden weer aanzet, kan er een vreemde geur ontstaan. Geen paniek: dat is waarschijnlijk stof dat warm wordt. Pas als die geur langer aanhoudt, is het misschien slim om iemand te bellen om je ketel te laten nakijken. In de tussentijd kan je zelf checken of de waterdruk in de ketel nog goed is. Hij moet tussen de 1,5 en 2,0 bar staan (te zien op de display van de ketel). Als de druk te laag is, kan je het water heel makkelijk zelf bijvullen.

2. Ontlucht je verwarming

Als je de verwarming een tijd niet hebt gebruikt, kan er lucht in de buizen zitten. Dat is verder niet erg, maar het is wel zonde. Het zorgt er namelijk voor dat je verwarming minder warm wordt, terwijl je toch hard aan het stoken bent. Ontluchten kan je heel simpel zelf doen met een ontluchtingssleutel (bij alle bouwmarkten te koop, mocht je die van jou kwijt zijn) en een doekje. Als alle lucht er namelijk uit is, kan het zijn dat er ook wat water naar buiten komt. Dan kan je de ontluchtingssleutel gewoon weer terugdraaien en klaar is kees. Ontluchten is goed om te doen nadat je de waterdruk hebt gecheckt en eventueel aangevuld.

3. Stel de thermostaat goed in

Voordat het echt koud wordt, is het slim om minimaal drie radiatoren open te draaien en de thermostaat op 25 te zetten en een half uurtje zo te houden. Op die manier kan je heel makkelijk checken of alles het nog goed doet en ben je dus nog ruim op tijd als er een probleem is. Als je een slimme thermostaat hebt, is het handig om even te checken hoe die ook alweer ingesteld staat. In de koude maanden zijn we namelijk vaker binnen en gaan we misschien ook wat eerder naar bed. In dat geval kan de verwarming een uur voordat je onder de wol kruipt al naar 15 graden. Zo snel koelt je huis namelijk niet af.

4. Verspil je warmte niet

Het is misschien een open deur, maar zorg ervoor dat de radiatoren uit staan in de kamers waar je niet bent. In de slaapkamer hoeft de verwarming bijvoorbeeld eigenlijk niet aan. Daarmee kan je tot 80 euro per jaar besparen. Wil je toch graag in een warm bedje kruipen, dan kan je altijd een warme kruik in bed leggen voordat je gaat slapen. Ook in de keuken hoeft de verwarming niet altijd aan. Als je aan het koken bent, geeft de oven of het fornuis al genoeg warmte af. Let er wel even op dat je de deuren naar de ‘koude kamers’ dichthoudt, anders heeft het natuurlijk niet zoveel zin.

5. Gebruik een dekentje

Als je bezig bent in huis (koken, stofzuigen, de was doen, sporten of even een nummertje dansen) dan kan de thermostaat best een graadje lager dan je gewend bent. Op 19 graden bijvoorbeeld. Beweging zorgt er namelijk voor dat je warm wordt en je kan hiermee tot 90 euro per jaar besparen. Besluit je, dat het tijd is om heerlijk op de bank te chillen en dus stil te zitten, trek dan een warme trui aan (het principe van Warmetruiendag) of gebruik een mooie wollen deken om heerlijk onder te kruipen. Wel zo knus en nog stijlvol ook. Een goed paar sloffen of dikke sokken en een kopje warme thee doen ook wonderen.

6. Isoleer

Het is altijd een goed idee om je huis te isoleren om minder te hoeven stoken, maar dat is best een investering en niet voor iedereen weggelegd. Wat je in dat geval wel zou kunnen doen, is bijvoorbeeld radiatorfolie achter de verwarming plakken: daarmee houd je de warmte beter binnen. Het is ook slim om verwarmingsbuizen te isoleren die door ruimtes lopen die je bijna nooit verwarmt, zoals de zolder. Verder zou je tochtstrippen langs deuren en ramen kunnen plakken of naden en kieren dichtkitten, zodat er zo weinig mogelijk warmte naar buiten lekt.

7. Trek het gordijn dicht

Ook gordijnen zijn een goede manier om de warmte binnen te houden. Zeker als je lekker dikke gordijnen hebt. Let er dan wel op dat de gordijnen niet over de verwarming heen vallen, want dan kan de warmte de kamer juist niet meer in. Datzelfde geldt natuurlijk ook voor kasten of banken die je voor een verwarming plaats. Dat zorgt er allemaal voor dat de verwarming z’n werk niet optimaal kan doen.

8. Ventileer

Voordat je je huis helemaal potdicht maakt, is het goed om te weten dat ventilatie -ook in de winter- superbelangrijk is. Als je niet goed ventileert, wordt het vochtig in huis. Dat kan niet alleen voor schimmel zorgen, maar vochtige lucht warmt ook langzamer op dan droge lucht. Blijf de boel dus regelmatig opengooien en let erop dat je dan niet tegelijkertijd de verwarming per ongeluk nog aan hebt staan. Een zuinige ventilatiebox kan ook een goede optie zijn, maar zorg er dan wel voor dat de kanalen van het ventilatiesysteem regelmatig schoongemaakt worden. Dan blijft het binnenklimaat lekker fris.

9. Let op bij vloerverwarming

Ook als je verwarmingsketel geen warmte (meer) afgeeft, draait de pomp van je vloerverwarming vaak nog gewoon door. Dat betekent dat er koud water wordt rondgepompt. Zonde van de energie natuurlijk. Een pompschakelaar kan dit voorkomen. En als het zomer is, kan de pomp helemaal uit, want dan heb je de verwarming niet meer nodig.

10. Steek een kaarsje aan

Als je toch gezellig onder dat dekentje met die kop warme chocomelk kruipt, steek dan voor de gezelligheid ook een paar kaarsjes aan. Die geven namelijk ook warmte af. Het is natuurlijk niet zoveel als bij een hete oven, maar toch: alles bij elkaar zorgen ze er toch voor dat het een stuk behaaglijker wordt in je woonkamer.

Heb jij nog tips om je huis op een betaalbare manier warm en comfortabel te houden? Laat het ons dan weten door hieronder een reactie achter te laten.

Over de schrijver

12 reacties op “Hoe houd je je energierekening laag en je huis warm en comfortabel?”

 1. Gordijnen zouden dubbelzijdig moeten zijn voor een betere isolatie. Leg gordijnen achter de radiator of beter nog op de vensterbank als je ze dicht maakt en je stookt toch. Dan is het sneller warm en blijft het langer warm. De kou blijft dan tussen het gordijn en kozijn. Radiatorfolie. Thermokleding. Tochtstrips. Gordijnen (dubbelzijdig) in trapgaten en opgangen. Dik gordijn (dubbelzijdig) op 10 à 20 cm. bij voordeur. enz. Al deze kleine beetjes helpen om zo min mogelijk te hoeven stoken.

  1. Het beste is eerst jezelf ” isoleren” met warme kleding, met wollen/ thermo onderkelding. Bij mij staat daardoor ook de verwarming de hele winter al op max 17 graden. Dat gaat prima, ik heb het helemaal niet koud. Als ik stil ga zitten of liggen, kruip ik onder een dekbedje met een kruik bij mn voeten, en dikke sokken aan.
   Veel goedkoper dan het hele huis verwarmen !

   1. Dan ben je blijkbaar een volumineuze vrouw. Die hebben het altijd warm ! Een ander persoon man slank, zoals ik krijg het snel koud en zit dan bij 20 graden al bibberend achter de computer. Bij 21 graden word het voor mij net aan aangenaam. Ben ook 75 en dan ben je gewoon kouwelijk ! Moet ik dan lijden voor vrouwen met opvliegers, die het altijd warm hebben?

 2. Stek de watertemperatuur in op 30 graden. Zo blijven de radiatoren warm, het is de stralingswarmte die het comfortabel houdt.

  Let op : als het gaat vriezen kan het zijn dat je dan onvoldoende verwarmt , dat merk je omdat de ingestelde temperatuur niet meer bereikt wordt; dan de warmte van het water iets hoger zetten

 3. Een warme kruik! Heerlijk is dat, dekentje erover, kat er bovenop, knusss… En wat ik nu ook gebruik is een elektrische onderdeken, op de bank. Die verbruikt maar 60W, en houdt mij heerlijk warm. Kortom: verwarm de persoon, ipv de ruimte.

 4. Ik mis infrarood panelen tip. Ik zit als thuiswerker overdag de hele dag achter m’n bureau, dus met een IR-paneel daar zit je lekker ‘in het zonnetje’ en hoef ik niet het hele appartement op te warmen :). Ik heb als test een kleintje gekocht van 70 Euro en 150W die eigenlijk voor onder het bureau bedoeld is, maar die doet het fantastisch beetje schuin gemonteerd op een plankje tussen monitor en toetsenbord om mij en vooral m’n handen te bestralen. Ik houdt het daarbij, want met dikke broek en warme sloffen gaat het prima 🙂

 5. Je kunt jezelf absoluut afharden.
  Vroeger op kantoor wilden we 22° hebben.
  Nu, nu ik veel meer buiten ben en verwarming behoorlijk duur is, ben ik met 18° tevreden en als ik ergens kom waar het warmer is, dan vind ik dat onaangenaam.

Reacties zijn uitgeschakeld.