De meeste huishoudens maken voor warm water nu nog gebruik van een hr-combiketel. Deze werkt op aardgas. Niet alleen is het gebruik van gas tegenwoordig erg duur, het is ook slecht voor het milieu. Bovendien moeten we -als alles goed gaat- uiteindelijk in 2050 helemaal van het gas af zijn. Dat betekent dat je vanaf dan dus geen gebruik meer kunt maken van kraanwater verwarmd door gas.
Voor de kleine warm water behoeftes, zoals een kopje thee kun je prima de waterkoker gebruiken. Maar daar ga je het voor een douchebeurt of het koken natuurlijk niet mee redden. Wanneer je in je woning over wilt stappen naar warm water zonder gas, wat zijn de mogelijkheden?
Elektrische alternatieven voor warm water
Nieuwe keuken of verbouwing? Dan is het een verstandige beslissing gelijk over te stappen naar een oplossing die werkt op elektriciteit. Je hebt daarbij keuze uit verschillende mogelijkheden. Zoals een close-in boiler, combi kokendwaterkraan, volledige elektrische waterpomp of een elektrische doorstromer. Wat de beste oplossing is voor jouw keuken, hangt af van je persoonlijke situatie, gebruik en budget. Hieronder lees je meer informatie over de verschillende elektrische alternatieven. Zodat je een goede en duurzame keuze kunt maken.
1. Zonneboiler en warmtepomp
We beginnen met de meest energiezuinige en duurzame optie voor warm water in de keuken: een cv-ketel met zonneboiler. De cv-ketel verwarmt het water in de winter, terwijl de zonneboiler gebruik maakt van zonne-energie om het water in de zomer te verwarmen. Nóg duurzamer is de combinatie van een zonneboiler met een elektrische warmtepomp. Waarmee je gelijk helemaal van het gas af bent. Aandachtspunten zijn de plaatsing van het voorraadvat (niet te ver van de keuken) en het gebruik van een dunne leiding.
Het grootste nadeel van deze duurzame oplossing voor warm water, zijn de relatief hoge aanschaf- en installatiekosten. Je kunt in aanmerking komen voor een subsidie bij de aanschaf van een warmtepomp en zonneboiler. Op de website van het RVO kun je zien aan welke voorwaarden je daarvoor moet voldoen.
2. Elektrische doorstroomkraan
Het voordeel van een elektrische doorstroomkraan, ook wel bekend als een elektrische geiser, is dat het water pas verwarmd wordt op het moment dat je het nodig hebt. Er gaat dus geen energie verloren aan het opwarmen en opslaan van water. Het nadeel is dat het apparaat een hoog vermogen vraagt om het water snel genoeg te verwarmen. Dus je verbruikt veel stroom in korte tijd. Daarom is het verstandig te kiezen voor een elektrische doorstroomkraan wanneer je ook zonnepanelen op het dak hebt liggen. Let wel op dat je stroomaansluiting geschikt moet zijn voor een elektrische doorstroomkraan.
3. Goed geïsoleerde combi kokendwaterkraan
Een kokendwaterkraan is een duurzame oplossing voor warm water in de keuken. Mits het gaat om een goed geïsoleerde combi kraan. Een kokendwaterkraan die alléén kokend water geeft is niet aan te raden, omdat je dan ook nog een extra apparaat nodig hebt voor gewoon warm water. Een slechte isolatie zorgt voor bijna het dubbele aan stroomverbruik dan bij goede isolatie. Het voordeel van een combi kokendwaterkraan is het gemak en dat je alleen de hoeveelheid water gebruikt die je nodig hebt. Een nadeel is dat het apparaat ook energie verbruikt op de stand-by stand.
4. Close-in boiler
Tenslotte, de minst duurzame oplossing, een close-in boiler. Dit is een klein apparaat dat direct onder de gootsteen wordt geplaatst en warm water levert op de plaats waar het nodig is. Het water wordt verwarmd en opgeslagen in de boiler, zodat het altijd direct beschikbaar is. Het voordeel van een close-in boiler is dat er geen warm water verloren gaat tijdens het transport naar de keuken. Het nadeel is dat het apparaat continu energie verbruikt om het water op temperatuur te houden, zelfs wanneer er geen warm water wordt gebruikt.
Van het gas af, maar ook duurzamer?
Elektriciteit zorgt natuurlijk ook voor milieubelasting, dus is het gasloos verwarmen van water wel duurzamer? Goed te weten is dat momenteel de CO₂-uitstoot van bovengenoemde oplossingen nog vergelijkbaar zijn met een hr-ketel op aardgas. Maar met de toenemende vergroening van elektriciteit zal dit binnen tien jaar voor veel minder uitstoot zorgen. Je kunt hier zelf een bijdrage in leveren door te kiezen voor een duurzame energieleverancier.