Warme banden industrie en wetenschap bedreigen voortbestaan bij

Foto: david.nikonvscanon, Flickr

In de jaren ’60 maakte een spraakmakend onderzoek, getiteld “Silent Spring” (= stille lente), een einde aan het gebruik van bestrijdingsmiddel DDT. Het middel bleek zo giftig, dat niet alleen onkruid, maar ook allerlei dieren en insecten massaal het loodje legden. Overheden overal ter wereld verboden het gebruik van DDT.
We staan nu voor eenzelfde uitdaging, betoogt Tomas Vanheste in Vrij Nederland. In de landbouw worden veel neonicotinoïden gebruikt. Het bewijs dat dit type pesticide zeer schadelijk is voor bijen “stapelt zich op”. “Maar de autoriteiten luisteren liever naar wetenschappers die op schoot zitten bij de agrochemische industrie,” aldus Vanheste.
(Advertentie)
Vraag gratis offertes aan voor zonnepanelen, van leveranciers uit je eigen regio
Volgens wetenschappers heeft een langdurige blootstelling aan neonicotinoïden al bij zeer kleine hoeveelheden fnuikende gevolgen voor met name bijen, maar ook voor andere levende wezens. Neurologisch onderzoek zou uitwijzen dat het zenuwgif zelfs de ontwikkeling van de menselijke foetus kan aantasten.
In Frankrijk worden verschillende middelen al lang verboden. Maar in Nederland niet. Onze toezichthouders houden volgens Vanheste “tot op de dag van vandaag bij hoog en laag vol dat de neonicotinoïden in de toegelaten doseringen veilig zijn. Hoe dat kan? Het lijkt erop dat ze hun oor te veel hebben laten hangen naar wetenschappers met warme banden met de agrochemische industrie.”
Lees het hele artikel op de site van Vrij Nederland
Meer over bijen op hetkanWel
Sterk bewijs: bijen gaan dood door landbouwgif
Bioloog vindt oorzaak massale bijensterfte
Kamer zet 25% van ons eten op spel

Over de schrijver

1 reactie op “Warme banden industrie en wetenschap bedreigen voortbestaan bij”

Reacties zijn uitgeschakeld.