Warme Truiendag zet Leger des Heils aan tot breien

Bron: t-dubisme (Flickr.com)

Vrijdag 10 februari is het Warme Truiendag. De dag waarop iedereen de verwarming één of twee graden lager zet en zo met gemak 7% energie en dus 7% CO2 uitstoot bespaart. De Warme Truiendag is een initiatief van Vereniging Klimaatverbond Nederland en bedoeld om aandacht te vragen voor de klimaatverandering. “Energiebesparing is economisch de meest rendabele manier om te werken aan een beter klimaat. Hier kunnen we met elkaar nog veel winst behalen. Dus: warme truien zijn goed voor de portefeuille!”, aldus Robert Linnekamp, voorzitter van Het Klimaatverbond.
Breien voor anderen
Op deze dag worden er door het hele land acties gevoerd om de Warme Truiendag te steunen. Zo geeft het Leger des Heils een eigen invulling aan de ‘warme truiendag’ door mensen te vragen om een warme trui voor een ander te breien. Ze doen dit onder het motto ‘Blij dat ik brei’. Het doel is om 125 eigen gebreide truien, sjaals en mutsen te verzamelen en uit te delen.
Alternatieve energie-bronnen
Maar er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. Er zijn namelijk diverse opmerkelijke bronnen van alternatieve energie die Moeder Natuur ons biedt om energie te besparen en de klimaatverandering tegen te gaan. We noemen er drie.
Zout water-energie
Deze vorm van energie wordt ook wel osmotische of blauwe energie genoemd. Dit is één van de meest veelbelovende duurzame energiebronnen die nog niet volledig wordt benut. Het mengen van zout en zoet water kan elektrische energie opleveren. Het water moet dan langs speciale membranen stromen. Tot nu toe waren deze membranen veel te duur om te gebruiken, maar onderzoekers kijken nu naar manieren om dit goedkoper te maken.
Riool-elektriciteit
Ook de riolering kan worden gebruikt om elektriciteit of brandstof te creëren. Er zijn al plannen om bussen in Oslo te laten rijden op menselijk afvalwater. Elektriciteit kan worden gegenereerd uit afvalwater. In een zuiveringscentrale wordt het slib omgezet in biogas, dat vervolgens wordt verbrand voor opwekking van elektriciteit.
Piëzo-elektriciteit
Deze vorm van elektriciteit wordt opgewekt door gebruik te maken van de specifieke eigenschappen van het mineraal kwarts, dat onder andere in zand voorkomt. Door het plaatsen van tegels gemaakt van piëzo-elektrisch materiaal langs drukke wandelpaden, of zelfs in de zolen van onze schoenen, kan elektriciteit worden opgewekt met elke stap die we zetten. Is de mens de energiecentrale van de toekomst?
Bron: Warmetruiendag.nl, MNN.com
Lees ook
Leve de verzorgingsstaat: pamperen van wieg tot graf is goed
Potvis bedreigd door plastic tasjes
Ben jij wél eerlijk met Valentijn?

2 reacties op “Warme Truiendag zet Leger des Heils aan tot breien”

  1. "om energie te besparen … we noemen er drie"
    Dan volgen er drie mogelijke wijze van energie opwekking, waarvan de betekenis nog erg onduidelijk is.
    De kracht van "warme truiendag" is juist dat je met een simpele ingreep direkt merkbaar bespaart.
    De schijver van dit stuk heeft dat geheel niet begrepen en komt met vreemde fratsen, die zich nog moeten bewijzen. Hoe verzin je het!

Reacties zijn uitgeschakeld.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020