Warmte uitstotende datacenter gaat kathedraal verwarmen

Nudge Holy Warming Juryvoorzitter Ruud Lubbers NudgeHoe houd je een kathedraal warm zonder bakken energie te verstoken? Die vraag stond centraal in de innovatiecompetitie ‘Holy Warming’ van Nudge. De Roosendaalse architect Geert van der Aa bedacht een zeer origineel antwoord: het concept ‘Church on a Cloud’. Hiermee wordt niet alleen het monumentale kerkgebouw duurzaam verwarmd, maar ook een ander, veel dringender milieuprobleem aangepakt: de explosieve groei van energieslurpende ICT-datacenters.

Van der Aa stelt voor om in de kelders van de kathedraal een datacenter van een commercieel bedrijf te huisvesten. Daarmee slaat hij twee vliegen in één klap. Met de koude lucht uit de kerk worden de computers gekoeld. De verwarmde lucht wordt daarna teruggeleid en brengt de kerk op aangename temperatuur. Door gebruik te maken van deze restwarmte hoeft de Bavo niet te investeren in een nieuwe warmtebron, als vervanging van de oude ketel op stookolie.

Jury-voorzitter Ruud Lubbers noemde het concept ‘Chruch on a Cloud’ ‘innovatief’en ‘perfect toegesneden op de situatie’. De winnaar kreeg een cheque van 5.000 euro overhandigd door Jan van Betten, oprichter van Nudge.

Holy Warming kan ook andere monumenten verwarmen

De innovatieve ideeën uit de Holy Warming-inzendingen kunnen mogelijk ook in andere monumentale gebouwen worden toegepast. In september organiseert Nudge daarom een congres voor professionals waarin de deelnemende partijen de praktische kennis en toepassingsmogelijkheden van hun inzending zullen uitwisselen met eigenaren en beheerders van monumentale gebouwen, beleidsmakers, financiers en belangenorganisaties.

Lees ook:

Test jouw ‘Dromen voor de wereld van Morgen’-kennis

Zo kun je problemen omdenken

Stoomcursus oplossingen bedenken

Over de schrijver