Zo weet je of je huis geschikt is voor een warmtepomp

­­­Je huis verduurzamen door van het gas af te gaan en ook nog besparen op jouw energierekening, dat klinkt bijna te mooi om waar te zijn. In sommige gevallen is dat ook zo. Toch kan het wel met een warmtepomp, als je huis daar geschikt voor is natuurlijk. We vertellen je graag hoe je daarachter komt.

Een huis verwarmen kost energie. Die energie kun je halen uit aardgas of elektriciteit. Het basisidee van een warmtepomp is dat je minder (of zelfs geen) gas verbruikt en meer elektriciteit, en toch een lekker warm huis houdt. Het geld dat je bespaart op de kosten voor het gas is in de ideale situatie groter dan de extra kosten die je hebt doordat je meer stroom gebruikt. Maar om die besparing te behalen moet je woning wel aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Hoe werkt een centrale verwarming

Een huis verwarmen gaat in twee stappen. In de eerste stap wordt water opgewarmd door een cv-ketel of warmtepomp. De energie wordt daarbij opgeslagen in het water. Stap 2 is dat dit warme water door je woning circuleert en de energie via radiatoren of vloerverwarming afgeeft aan de lucht in de verschillende ruimtes. Door de warmteafgifte aan de lucht koelt het water natuurlijk af en stroomt daarna weer terug naar de cv-ketel of warmtepomp voor weer een nieuwe ronde. Hoeveel energie hiervoor nodig is, hangt af van de isolatie van je woning. Hoe beter de isolatie van je woning, hoe minder energie er nodig is om je huis lekker warm te houden en hoe goedkoper het wordt om je huis te verwarmen.

Wanneer is jouw woning geschikt

Of jouw huis geschikt is voor een warmtepomp, heeft dus te maken met de isolatie, maar zeker óók met het warmteafgiftesysteem (radiatoren of vloerverwarming) in de woning.

Het belang van het warmteafgiftesysteem

Een warmtepomp werkt met een watertemperatuur van maximaal 55 graden (en het liefst minder). Dat betekent dat de warmte in het water moeten kunnen worden afgegeven via zo groot mogelijke contactoppervlakten in de woning (lees radiatoren, maar liever nog vloerverwarming).

Eén radiator van bijvoorbeeld 3 m2 heeft veel minder contactoppervlak met de lucht, dan vloerverwarming die de hele benedenverdieping van 50 m2 beslaat. Het resultaat is dat het water in een enkele radiator veel warmer moet zijn (rond 75C), dan in de vloerverwarming (rond 30C) om dezelfde woonkamer warm te krijgen. Maar een warmtepomp kán het water niet verder verwarmen dan de eerder genoemde 55 graden en dat is in sommige gevallen niet genoeg. Te kleine radiatoren hebben simpelweg te weinig oppervlakte om de energie in het water van 55 graden Celsius voldoende aan de ruimte af te geven. Dan wordt het koud in huis.

Water verwarmen tot 35 graden Celsius

Wil je weten hoe dat bij jou in huis zit? Zet dan op een koude dag je cv-ketel op een water-aanvoertemperatuur van 50 graden en stel zelf vast of jouw huis warm blijft. Toch is dat niet het hele verhaal. Want natuurlijk moet het minimale resultaat zijn dat jouw huis warm blijft, maar je bespaart pas elektriciteit als je huis ook met een watertemperatuur van 35 graden lekker warm blijft. De warmtepomp verbruikt dan veel minder stroom om het water op te warmen. Als je bijvoorbeeld een goed geïsoleerd huis met een energielabel A of B (gebouwd na 2000) hebt en vloerverwarming dat lukt dat waarschijnlijk.

Heb je een woning met een energielabel C dan is het belangrijk om eerst goed te isoleren. En kun je nadenken over een hybride warmtepomp; dan werken cv-ketel en warmtepomp als een team om de juiste temperatuur in huis te bewaren.

Wil je meer informatie of weten of jouw woning geschikt is voor een warmtepomp en hoeveel geld je kunt besparen? Doe dan de check op warmtepompvergelijker.nl.

Over de schrijver

2 gedachten over “Zo weet je of je huis geschikt is voor een warmtepomp”

  1. Kan iemand mij vertellen waar de foto die bij het artikel staat is genomen? Ik ben geïnteresseerd in de bouwstijl…groendak, houten gevelbetimmering, etc…

Reacties zijn gesloten.