De Scandinavische manier om huizen te verwarmen werkt ook bij jou

We gaan vroeg of laat allemaal van het gas af, maar er zijn alternatieven voor de aloude cv-ketel. We willen natuurlijk wel een comfortabel warm huis en een warme douche. Eén van de alternatieven is de in Scandinavië in veel huizen gebruikte warmtepomp. In Nederland is deze manier van verwarmen nog vrij onbekend, maar we leggen je uit hoe het werkt. 

Een alternatief voor gas

De ambitie in Nederland is, dat in 2030 twee miljoen huizen geen gasaansluiting meer hebben en in 2050 alle huishoudens. Voor nieuwbouwhuizen is het geen probleem, die worden al goed geïsoleerd opgeleverd zonder cv-ketel, waarbij gebruik wordt gemaakt van alternatieve verwarmingsmogelijkheden. Maar voor bestaande woningen moeten we vaart gaan maken. Er is een duurzaam alternatief voor de cv-ketel; de warmtepomp.

Omgekeerde ijskast

De techniek van een warmtepomp is relatief eenvoudig. Je haalt warmte van buiten om je huis binnen mee te verwarmen. Om te verwarmen, werkt de warmtepomp als een omgekeerde ijskast. Een ijskast trekt de warmte van binnen naar buiten om te koelen. Een warmtepomp haalt warmte van buiten naar binnen. Dit is warmte uit de lucht, bodem of het grondwater. Een warmtepomp kan, gebruik makend van dezelfde techniek, trouwens ook koelen.

Warmte uit de bodem of de lucht

Bodemwarmte is oneindige energie van de zon, die tot 100 meter diep ligt opgeslagen in de aardbodem en tot 300 meter in het grondwater. Op verschillende plaatsen in Nederland is er ook sprake van aardwarmte. Met een water/water warmtepomp kun jij deze energie gebruiken om je huis te verwarmen. Er zijn hiervoor twee systemen: Je kunt een warmtewisselaar horizontaal of verticaal in de grond aanbrengen.
Bij een horizontaal systeem kun je energie terugwinnen uit de grond met een leidingnet dat ongeveer 70 cm onder de grond ligt. Hoe groot het netwerk moet zijn, hangt af van de oppervlakte van het huis dat je wilt verwarmen. Verticale leidingen gaan tussen de 50 en 150 meter de grond in. Hoe dieper je gaat, hoe warmer de aarde is.
Ook de buitenlucht zit vol onzichtbare energie. Met een lucht/water warmtepomp kun je deze energie gebruiken om je huis en het tapwater te verwarmen of te koelen. Zelfs bij temperaturen onder het vriespunt werkt deze methode.
Tenslotte kun je ook warme ventilatielucht, die je mechanische ventilatiesysteem uit je woning blaast, gebruiken om te verwarmen. De ventilatielucht zit namelijk nog boordevol bruikbare energie.

Hoe werkt het

De warmtepomp bestaat uit twee delen. Een deel staat binnen, dit is de binnen-unit. Het andere staat buiten, de buiten-unit. De vloeistof in het systeem haalt warmte uit de buitenlucht of uit de bodem en verdampt deze in een verdamper. In een gesloten circuit wordt vloeistof rondgepompt. In gas of vloeibare toestand. De vloeistof zorgt voor het transport van de warmte.
Een compressor drukt de verdampte vloeistof samen. Hierdoor stijgt de druk en de temperatuur van de damp. De condensator geeft vervolgens de verzamelde warmte van de damp af aan een boilervat. In het vat koelt de damp af en condenseert weer tot vloeistof en stroomt via het expansieventiel naar de verdamper, waarmee het proces opnieuw begint. De druk en de temperatuur bepalen de toestand van de vloeistof en dus ook of het systeem warmte opneemt of afgeeft.
In deze video wordt het nog een keer uitgelegd.

Je kunt een warmtepomp gebruiken om je huis gasvrij te verwarmen, maar je kunt ook kiezen voor een hybride tussenoplossing in combinatie met je huidige cv-ketel. Belangrijk is dat je je huis wel goed isoleert. Zo verlies je geen energie. En met zonnepanelen op je dak ben je helemaal goed duurzaam bezig. De warmtepomp werkt op elektriciteit en die kun je dan zelf opwekken.
Wil je meer weten over warmtepompen, dan kun je contact opnemen met een installateur. Zij kunnen onderzoeken wat de beste oplossing voor jouw specifieke situatie is en je een advies op maat geven.

Over de schrijver

33 gedachten over “De Scandinavische manier om huizen te verwarmen werkt ook bij jou”

 1. Ik zou graag veel meer informatie hebben over, verwarmen op waterstof. Dat lijkt door de nu bestaande gasleidingen te kunnen. Dat is ook al duurzaam daardoor, onze elektricien kreeg al een cv ketel om dat uit te proberen. Of is waterstof zelf niet duurzaam. Ik krijg het idee dat zoiets als de warmtepomp gepusht wordt door de leverancier daarvan. We moeten toch alle mogelijkheden onderzoeken?

 2. Pingback: Je huis gasloos verwarmen: wat zijn de mogelijkheden?

 3. Veel huizen zijn niet geschikt voor een warmtepomp en al helemaal niet wanneer je een houten vloer hebt. En dan die herrie van een warmtepomp. Wij wachten wel op een beter en goedkoper alternatief dan een warmtepomp of zonnepanelen.

 4. In 1 woord : IDIOTERIE !!
  En dat allemaal voor een niet bestaand probleem . Wij worden opgezadeld met een gigantische lening om je huis aan te pakken!
  En belastingverhoging op belastingverhoging ? Waar gaat dat heen ?Dat toekomstige generaties deze ( onbetaalbare ) financiële kosten kunnen aflossen . En dan is de energierekening niet meer op te brengen en zit iedereen in de kou . Warmte is is dan een luxe die alleen beschikbaar is voor de elite ! Voor het klootjesvolk : terug naar de middeleeuwen !!

 5. (nog eens proberen, reactie niet geplaatst lijkt t)
  Ik blijf me verbazen over de negatieve “horen van” reacties.
  Ja, een warmtepomp (mn de energetisch meest ideale water/water versie) kost veel geld (reken maar oo 20000 euro).
  Maar welk akternatief heb je als er geen gas meer is? Of als gas gaat kosten wat het zou moeten zijn? Iemand al eens uitgerekend wat de prijs per kWh in gas is? Ik wel: pakweg 5 cent (sterker nog, in België betalen ze dat ook letterlijk voor gas in NL kwaliteit). Tegen pakweg 20 cent per kWh uit stroom. In NL is stroom te duur en gas te goedkoop. In scandinavie betaal je pakweg 15 cent per kWh uit stroom. Gas heb je niet. Dan kun je kiezen uit kacheltjes/verwarmingselement met n rendement van 80-90% of n warmtepomp met n rendement van 300-500% {kWh stroom erin vs kWh warmte eruitl). Simpel sommetje. Als in NL de stroom en gas kWh prijs nu eens gelijkgesteld worden, en de prijs op 15 cent komt is de discussie snel over. En klagen dat t allemaal te duur wordt? Prijs je gelukkig dat je 40+ jaar van belachelijk goedkoop aardgas hebt kunnen profiteren! En hoop dat de jongere generatie geen verhaal komt halen. Zij mogen bloeden voor t verbrassen van t aardgas door de oudere generatie.

Reacties zijn gesloten.