Terwijl het buiten kouder en kouder wordt, probeer ik binnen een plek te vinden voor mijn was om te drogen. Het wasrek positioneer ik voor de verwarming. Ik weet dat dit knetterharde handdoeken en stugge sokken oplevert, maar je moet wat op dit soort dagen. Deze week kregen we een vraag van een lezer binnen die graag wilde stoppen met het gebruik van een droger. Maar de was drogen in de winter zonder droger valt nog niet mee. Daarom 5 tips hoe je dat voor elkaar krijgt.
1.De was drogen doe je buiten
Het klinkt een beetje gek, maar ook als het koud is, kan je je was prima buiten te drogen hangen. Het duurt natuurlijk wat langer dan op een zonnige zomerdag, maar je was ruikt er niet minder fris door én je voorkomt dat je al dat vocht uit je was in je huis trekt (want dat is a) niet gezond en b) moet de kachel dan harder werken om de boel warm en droog te houden).
Het is wel handig om de was goed te centrifugeren op een hoog toerental (als je kleding dat toelaat) en om hiervoor een zonnige dag te kiezen, liefst met een zacht windje. Buiten drogen wordt pas een probleem op regenachtige dagen. Want ook al hang je het dan onder een afdakje: de lucht is zo vochtig dat het moeilijk is om het vocht uit de was te trekken. Plan je was dus met de weerapp in de hand (ook in de zomer handig).
Vrieskou is trouwens geen enkel probleem. Als je kleren in de buitenlucht bevriezen en je haalt ze naar binnen, dan zijn ze vrijwel meteen droog. Sublimatie schijnt dat te heten: in dit proces sla je de vloeibare fase over en verdampt het vocht meteen. Heeft iemand hier ervaring mee? Deel je verhaal hieronder in een reactie.
2.Goed ventileren is een must
Ook binnen kan luchtvochtigheid een probleem zijn, want een pas gewassen kledingstuk kan nog zo’n twee à drie liter water bevatten. Dat komt tijdens het drogen in de lucht terecht en dat zorgt niet per se voor een gezond binnenklimaat. Er kan zelfs schimmel in huis ontstaan bij een hoge luchtvochtigheid. Daarom is het super belangrijk om de boel goed te ventileren. Zet, als je was eenmaal droog is, altijd even het raam goed open zodat de vochtige lucht naar buiten kan. Als je wilt zien hoe vochtig het wordt met die natte was in huis (of zonder) kan je voor een paar euro al een vochtmeter kopen en weet je hoe (on)gezond vochtig het binnen is en of je maatregelen moet nemen.
Het liefst droog je je was in een kamer of ruimte waar je zelf niet de hele dag zit (zoals de woonkamer). Of waar je vaak komt (zoals de slaapkamer). Als je de ruimte hebt, laat je was drogen in een ruimte waar je niet de hele tijd komt. De verwarming hoeft er niet vol aan, maar het helpt wel als het er behaaglijk warm is.
Als je de was ’s ochtends vroeg te drogen hangt, dan is de kans groot dat je de schone was voordat je gaat slapen in de kast kan opbergen. Een goede planning is dus essentieel (net als het weerbericht checken, zie tip 1). Bovendien kan je dan ’s avonds (als je naar bed gaat) even het raam openzetten, zodat het vocht naar buiten kan.
3. Draai een paar extra rondjes
Vooral bij handdoeken en beddengoed is het handig om de was na het wasprogramma nog een keer extra te centrifugeren. Op die manier is het textiel al wat droger als je het op het wasrek (of over de deur) hangt. Dat scheelt weer aan droogtijd, maar ook aan luchtvochtigheid in huis. Denk er ook aan dat je genoeg ruimte laat tussen de verschillende stukken natte was, zodat de boel de ruimte heeft om te verdampen en op te drogen.
4. Ga de hoogte in
Omdat warme lucht stijgt, is het slim om je was drogen zo hoog mogelijk te doen. Bijvoorbeeld aan een wasrek die je aan de deur hangt. Op deze manier komt de was in een warme luchtstroom terecht (helemaal als het rek boven de verwarming hangt) en droogt het sneller. Ook hier geldt weer: geef je was de ruimte. Zo kan je kledingstukken ook aan een hangertje te drogen hangen (ik ben fan, want het scheelt heel veel strijkwerk is mijn ervaring).
5. Boots buiten na
Een andere truc voor het was drogen is om een ventilator te gebruiken. Zet een raam open, plaats een ventilator bij de was et voila er ontstaat een zacht windje waardoor de was sneller droogt. Bovendien krijg je op die manier toch de frisse geur van buitenlucht in je kleren. Ook fijn. Je moet er alleen wel rekening mee houden dat een ventilator stroom kost, dus helemaal gratis is deze methode niet. En hoe langer je het raam openzet, hoe kouder het binnen wordt en hoe harder de verwarming moet werken om de boel weer op te warmen. Daarom kan je er ook voor kiezen om het raam dicht te houden of af en toe tussendoor even te luchten en de ventilator niet de hele tijd aan te zetten.
Heb jij nog tips om het drogen van de was een beetje duurzaam aan te pakken in de wintermaanden? Deel ze dan vooral door hieronder een reactie achter te laten.
35 gedachten over “5 tips: de was drogen in de winter, hoe doe je dat een beetje duurzaam?”
Harde handdoeken: Even flink uitkloppen en ze zijn zachter. Evt even vanaf verschillende kanten uitkloppen. Harde handdoeken worden ook zacht als je ze tenminste vaker gebruikt.
Buiten hangen als het vriest gaat goed. Als de zon dan ook nog schijnt zie je de damp ervan komen.
In de herfst/winter hang ik de was ‘s ochtends buiten en haal het met rek en al naar binnen voordat het ‘s avonds vochtig wordt. De rekken hang ik in het trapgat van de zolder om het laatste restje te drogen. Alleen krijg je maar 1 was per dag droog (itt tot soms wel 5 in de zomer) en is het uitkienen. Bij regenachtig weer was ik bij voorkeur niet. Als het toch moet, dan hang ik de was binnen.
Ik heb sinds een paar jaar in mijn doucheruimte een elektrische ontvochtiger aangezien mijn doucheruimte geen ramen heeft, en ik vaak last had van schimmelvorming. Dat is over sinds ik de ontvochtiger gebruik, en deze blijkt ook goed dienst te doen bij het drogen van mijn was in de winter. Ik hang daarbij 2 wasrekken aan de muur, en de was is vaak binnen een dag alweer droog. Helaas wel harde handdoeken…
Ik heb een lange, smalle badkamer. Daar heb ik een uittrekwaslijn gemonteerd. De was hangt direct onder de afzuiging, het meeste vocht gaat zo het centrale afzuigkanaal in en naar buiten. Ik laat de deur van de badkamer op een kier zodst fe lucht vrij kan circuleren.
Ik weet niet beter dan dat mijn moeder de was altijd, bij geen regen, de was buiten hing ook in de winter. ik ben nu 66 jaar en ook ik hang bij droog liefst zonnig weer de was buiten onder een afdak. Helaas regent het tegenwoordig veel meer dan vroeger dus ik zet het dan voor de verwarming en grote handdoeken gaan wel in de droger heb een hekel aan harde handdoeken.
Wat dacht van een SpeedDryer? Dit draaiend wasrek droogt voor 1 cent per beurt. En even snel als die bakbeesten van 2000 Watt, die stroom vreten, je wasgoed vernachelen (al dat pluis is slijtage van je wasgoed) en waar je lang niet al je was in kunt doen, omdat het anders krimpt of kapot gaat. En na afloop klap je die SpeedDryer weer in en neemt ‘ie amper ruimte in.
Kijk maar eens: http://www.speed-dryer.nl
Wow wat een goed idee, ik wist niet dat dit bestond! Bedankt voor de tip!
Ik heb sinds kort de speed dryer. Wat een uitvinding. Geweldig! De was droogt snel binnen. En veel goedkoper dan een droger. Je moet wel de ruimte hebben Straks gaat de was weer naar buiten
Margreet
De eerste tip is: was je spullen minder vaak.
Scheelt jou tijd en jouw energie. Je kleding en andere spullen blijven langer goed. Het scheelt ook nog elektriciteit
ik hang mijn was juist liefst ‘s avonds te hangen in de woonkamer én hoog (warmer). Heb ik helemaal niets extra’s voor nodig.
In mijn huis hangt in iedere kamer en ook op zolder een computerventilatortje van 12 Volt (conrad.nl). Mijn was hangt op zolder. In de zolderwand zit een computerventilatortje van 12 Volt die wordt aangestuurd door een regelbare vochtigheidsmeter. Als er was op zolder hangt dan gaat een raam op een kier (regen kan niet naar binnen waaien) en wordt de regelbare vochtigheidsmeter aangezet. De was is zo droog. Als het te koud is op zolder dan blijven de ramen dicht en wordt een luchtontvochtiger aangezet. Ik doe dit al jaren.
Omdat in zo’n kamer een computerventilatortje hangt is de lucht overal even warm (en vochtig) en dat scheelt in de stookkosten. Het is wel wennnen.
Reacties zijn gesloten.