Terwijl het buiten kouder en kouder wordt, probeer ik binnen een plek te vinden voor mijn was om te drogen. Het wasrek positioneer ik voor de verwarming. Ik weet dat dit knetterharde handdoeken en stugge sokken oplevert, maar je moet wat op dit soort dagen. Deze week kregen we een vraag van een lezer binnen die graag wilde stoppen met het gebruik van een droger. Maar de was drogen in de winter zonder droger valt nog niet mee. Daarom 5 tips hoe je dat voor elkaar krijgt.
1.De was drogen doe je buiten
Het klinkt een beetje gek, maar ook als het koud is, kan je je was prima buiten te drogen hangen. Het duurt natuurlijk wat langer dan op een zonnige zomerdag, maar je was ruikt er niet minder fris door én je voorkomt dat je al dat vocht uit je was in je huis trekt (want dat is a) niet gezond en b) moet de kachel dan harder werken om de boel warm en droog te houden).
Het is wel handig om de was goed te centrifugeren op een hoog toerental (als je kleding dat toelaat) en om hiervoor een zonnige dag te kiezen, liefst met een zacht windje. Buiten drogen wordt pas een probleem op regenachtige dagen. Want ook al hang je het dan onder een afdakje: de lucht is zo vochtig dat het moeilijk is om het vocht uit de was te trekken. Plan je was dus met de weerapp in de hand (ook in de zomer handig).
Vrieskou is trouwens geen enkel probleem. Als je kleren in de buitenlucht bevriezen en je haalt ze naar binnen, dan zijn ze vrijwel meteen droog. Sublimatie schijnt dat te heten: in dit proces sla je de vloeibare fase over en verdampt het vocht meteen. Heeft iemand hier ervaring mee? Deel je verhaal hieronder in een reactie.
2.Goed ventileren is een must
Ook binnen kan luchtvochtigheid een probleem zijn, want een pas gewassen kledingstuk kan nog zo’n twee à drie liter water bevatten. Dat komt tijdens het drogen in de lucht terecht en dat zorgt niet per se voor een gezond binnenklimaat. Er kan zelfs schimmel in huis ontstaan bij een hoge luchtvochtigheid. Daarom is het super belangrijk om de boel goed te ventileren. Zet, als je was eenmaal droog is, altijd even het raam goed open zodat de vochtige lucht naar buiten kan. Als je wilt zien hoe vochtig het wordt met die natte was in huis (of zonder) kan je voor een paar euro al een vochtmeter kopen en weet je hoe (on)gezond vochtig het binnen is en of je maatregelen moet nemen.
Het liefst droog je je was in een kamer of ruimte waar je zelf niet de hele dag zit (zoals de woonkamer). Of waar je vaak komt (zoals de slaapkamer). Als je de ruimte hebt, laat je was drogen in een ruimte waar je niet de hele tijd komt. De verwarming hoeft er niet vol aan, maar het helpt wel als het er behaaglijk warm is.
Als je de was ’s ochtends vroeg te drogen hangt, dan is de kans groot dat je de schone was voordat je gaat slapen in de kast kan opbergen. Een goede planning is dus essentieel (net als het weerbericht checken, zie tip 1). Bovendien kan je dan ’s avonds (als je naar bed gaat) even het raam openzetten, zodat het vocht naar buiten kan.
3. Draai een paar extra rondjes
Vooral bij handdoeken en beddengoed is het handig om de was na het wasprogramma nog een keer extra te centrifugeren. Op die manier is het textiel al wat droger als je het op het wasrek (of over de deur) hangt. Dat scheelt weer aan droogtijd, maar ook aan luchtvochtigheid in huis. Denk er ook aan dat je genoeg ruimte laat tussen de verschillende stukken natte was, zodat de boel de ruimte heeft om te verdampen en op te drogen.
4. Ga de hoogte in
Omdat warme lucht stijgt, is het slim om je was drogen zo hoog mogelijk te doen. Bijvoorbeeld aan een wasrek die je aan de deur hangt. Op deze manier komt de was in een warme luchtstroom terecht (helemaal als het rek boven de verwarming hangt) en droogt het sneller. Ook hier geldt weer: geef je was de ruimte. Zo kan je kledingstukken ook aan een hangertje te drogen hangen (ik ben fan, want het scheelt heel veel strijkwerk is mijn ervaring).
5. Boots buiten na
Een andere truc voor het was drogen is om een ventilator te gebruiken. Zet een raam open, plaats een ventilator bij de was et voila er ontstaat een zacht windje waardoor de was sneller droogt. Bovendien krijg je op die manier toch de frisse geur van buitenlucht in je kleren. Ook fijn. Je moet er alleen wel rekening mee houden dat een ventilator stroom kost, dus helemaal gratis is deze methode niet. En hoe langer je het raam openzet, hoe kouder het binnen wordt en hoe harder de verwarming moet werken om de boel weer op te warmen. Daarom kan je er ook voor kiezen om het raam dicht te houden of af en toe tussendoor even te luchten en de ventilator niet de hele tijd aan te zetten.
Heb jij nog tips om het drogen van de was een beetje duurzaam aan te pakken in de wintermaanden? Deel ze dan vooral door hieronder een reactie achter te laten.
37 gedachten over “5 tips: de was drogen in de winter, hoe doe je dat een beetje duurzaam?”
De was die je kunt strijken, gelijk strijken. Het is niet direct droog maar wel bijna en je hoeft ook niet te stomen.
Pas met bevroren was op dat de stof niet breekt.
Pas met bevroren was wel op dat de stof niet breekt.
Wij gebruiken naast onze wasmachine een “ouderwetse” centrifuse. Deze draait met ruim 2800 toeren bijna twee keer zo snel als de wasmachine, dus komt er deze bijna droog uit…
Wij hebben bovenaan de trap, op de overloop een flink wasrek staan.
Onderaan de trap is een kleine radiator die de hal verwarmt.
Op de overloop, boven het wasrek is een kantel dakraam.
Als ik de was aan het wasrek ophang, hangt het in de warmte van de radiator. Voor de frisse lucht, zet ik meestal het dakraam op een kiertje, mits niet te koud.
Werkt echt perfect. Heb al jaren geen droger meer. Heb ik ook geen behoefte aan. Harde handdoeken valt erg mee, omdat we een onthardingsinstallatie hebben. Ik ben blij.
ik droog voor de houtkachel. op een mum van tijd droge was
Als het niet buiten kan hangen dan gebruiken we een ontvochtiger. Ja het gebruikt wel stroom maar veel minder dan een wasdroger. En we proberen stroom te gebruiken als de stroomprijzen laag zijn (we hebben een dynamisch contract) of als er zonne energie is natuurlijk
zonder extra maatregelen , met alleen het raam een beetje open, droogt de was in 2 dagen ipv in 1 dag.
Ik zie daar het probleem niet van….
Gebruik de warme lucht achter/boven de koelkast
Sla het het kledingstuk ‘uit’ voor je t ophangt en draai de was tussendoor om als je er toch voorbij komt
Wij hangen de was altijd al op, op rekken, hetzij buiten of binnen. Maar om harde handdoeken te voorkomen, doen wij deze even een minuutje of 5 a 10 in de droger, zijn ze alsnog zacht.
met veel regen was ik altijd ’s avonds voor de laatste keer dat ik met de hond uit was. eenmaal weer thuis kan ik het ophangen in de hal; 2 rekken aan 1 deur (aan weerskanten 1 rek) de volgende ochtend is het dan droog dus ik heb er geen ‘last’ van dat het daar hangt. ik stook bijna niet maar heb wel een groot deel van de dag een balkondeur open staan. zodra het droog (vriezend) weer is, hang ik het ’s morgens zo vroeg mogelijk buiten op.
Hang kledingstukken open. Bijvoorbeeld lange broek aan 2 stangetjes van je rek. 2 knijpers li en re voor, 1 knijper aan achterband op volgende stangetje. De pijpen hangen dan open zodat er lucht door kan.
gebruik je trapgat als je dat hebt , daar heb je luchtverplaatsing
Ik heb droogrek met katrollen aan plafond boven trapgat.
Reacties zijn gesloten.