Nee, er komt geen poep in je wasmachine. Dit is hoe wasbare luiers werken.

De eerste keer dat mijn zoon zo veel had gepoept dat het tot in zijn nek zat, was ik in totale shock. Zijn romper kon ik met geen mogelijkheid over zijn hoofd uittrekken zonder de poep ook nog over zijn haar uit te smeren. Ik besloot dat er maar één oplossing was: de romper openknippen, de luier afpellen en mijn zoon in bad doen. Toen hij weer stralend en schoon in de box lag, inspecteerde ik de schade. Ik zag meer dan 10 natte doekjes, een vieze luier, een kapotte romper, een geurend plastic luierzakje en een heleboel was. Voor de tweede keer in een uur was ik in shock. Nu om de hoeveelheid afval die ik creëerde met de wegwerpluiers en -doekjes.

22 kilo afval per maand

Een baby gebruikt gemiddeld 5 luiers per dag, die grotendeels uit plastic bestaan. Dat zijn er 150 per maand en bij elkaar opgeteld is dat zo’n 22 kilo afval. Alle luierdragende baby’s zorgen ervoor dat het restafval in Nederland voor 5 procent uit wegwerpluiers bestaat. En die zijn niet gemakkelijk te recyclen. Het is daarom heel erg goed dat steeds meer mensen toch weer teruggrijpen naar de wasbare luiers (mede dankzij de actie WASBAAR WELKOM van Zero Waste Nederland, waarover je onderaan het artikel meer leest). Maar wel in een 21ste-eeuws jasje. Of broekje in dit geval.

Vooroordelen ontkracht

Misschien denk je nu: ‘dat kan allemaal wel heel milieuvriendelijk zijn, maar ik ga toch geen poepluier in mijn wasmachine gooien!’ Dat begrijpen we. Net als vooroordelen dat je met wasbare luiers veel vaker moet wassen, maar die ontkrachten we graag voor je.

Vooroordeel 1: er komt poep in de wasmachine

Nee. De wasbare luier bestaat uit verschillende delen. Bovenop komt een los inlegvel dat het vocht doorlaat en de poep niet. Het inlegvel gooi je samen met de poep weg, bij het verschonen van je baby. De rest van de luier gooi je gewoon in de wasmachine.

Vooroordeel 2: met wasbare luiers moet ik veel vaker wassen

Het wassen kost zéker niet meer energie en water dan de productie van de wegwerpvarianten. Misschien was je per week 1,5 keer extra en dat is heel erg te overzien. Met kleine kinderen was je altijd al veel.

Vooroordeel 3: wasbare luiers zijn veel duurder  

Je moet wel investeren, om de luiers te kopen. Om de week een beetje stressvrij door te komen en altijd een schone luier voor je kindje klaar te hebben liggen, heb je zo’n 24 wasbare luiers nodig. Dan heb je een voorraad voor 3 dagen. Wij hebben er een paar nieuw gekocht, maar ook heel veel gekregen. Er is een enorme ruilhandel in wasbare luiers, want ze blijven echt heel lang goed. Mensen geven ze aan elkaar door, of verkopen ze tweedehands.

Waarom zou je wasbare luiers gebruiken?

Wasbare luiers zijn niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je humeur. Elke keer als ik mijn kinderen verschoon, voelt het goed dat ik geen afval creëer en ook niets nieuws hoef te kopen. En uiteindelijk ben je nog goedkoper uit.

Tips om wasbare luiers te gebruiken

  1. Het belangrijkste met wasbare luiers, maar ook met gewone wegwerpluiers, is dat je je baby niet onnodig vaak verschoont. Dat is echt beter voor het milieu.
  2. Als de luiers heel erg vies zijn, is het handig om ze eerst even in een sopje te doen en daarna in de wasmachine.
  3. Als je op pad gaat, neem dan een waterdichte en wasbare tas mee voor de vieze luiers. Anders stink je de hele dag een uur in de wind. Je kunt wasbare luiers ook afwisselen met (eco) wegwerpluiers. Deze luiers zijn gemaakt van natuurlijke materialen en zijn minder schadelijk voor het milieu.
  4. Let ook op de billendoekjes. In veel van deze doekjes zit ook plastic. Koop daarom eco billendoekjes, zonder plastic en chemicaliën, of gebruik gewoon een washandje met billenlotion.

Verschillende soorten wasbare luiers

Er zijn verschillende soorten wasbare luiers in verschillende maten, waardoor je in het begin door de bomen het bos niet ziet. Het is het slim om bij een vriendin aan te kloppen voor advies. Als je weet wat bij je past, kun je die luiers bij elkaar zoeken. Nieuw en tweedehands.

Een luier uit twee delen

Het tweedelige systeem bestaat uiteen absorberende luier en een waterdicht overbroekje in de vorm van een luier. De luier kan voorgevormd zijn, waarbij je hem vast kunt maken met een drukknoopje of met klittenband, of een luier die je zelf nog kunt vouwen. Het voordeel van het zelf vouwen is dat het goedkoop is, want je kunt de luier aanpassen aan je kindje. Het broekje sluit je met klittenband of drukknoopjes.

Schuif het er maar in

Een andere optie is een pocket. Dit is een waterdicht overbroekje in de vorm van een luier, dat je sluit met klittenband of drukknoopjes. Aan de pocket zit een zachte laag vast, die in contact komt met de billen van de baby. Tussen de lagen schuif je een absorberende inlegger. Voor de inlegger kun je kiezen voor een voorgevormd exemplaar, of weer voor een hydrofiele doek. Er is ook nog een systeem waarbij je de inlegger in het overbroekje kunt klikken. Het voordeel hiervan is dat de luier snel gebruiksklaar is.

In een keer klaar

Tenslotte is er nog een complete luier uit een stuk. De waterdichte laag en het absorberende deel zitten aan elkaar vast. Dit is handig bij het verschonen, want de luier is kant en klaar.

Wasbaar Welkom van Zero Waste Nederland

Wil jij dat jouw (klein)kind ook op het kinderdagverblijf wasbare luiers mag dragen, doe dan mee aan de actie WASBAAR WELKOM van Zero Waste Nederland. WASBAAR WELKOM is een campagne van Zero Waste Nederland en het Luierhuis met als doel het gebruik van wasbare luiers te normaliseren. De Wasbaar Welkom sticker is te vinden bij kinderdagverblijven en andere plekken waar wasbaar zo welkom is. De wasbare luier is dé oplossing voor het grote wegwerp probleem. Ouders die wasbaar gebruiken ervaren een drempel het milieuvriendelijke alternatief mee te geven naar de opvang, uit angst een last te vormen. Dit is zonde want de moderne wasbare luier is van alle gemakken voorzien! Door de sticker te plakken laat het kinderdagverblijf zien dat wasbaar welkom is aan de ouders die ze al gebruiken. Bovendien plant het een zaadje bij de wegwerpouder die elke keer weer langs die sticker loopt.

Bestel hier deze leuke sticker

Wasbaarwelkomachtergrond 1536X737 1

Veel wasplezier! En laat weten wat jij er van vindt!

Over de schrijver

1 reactie op “Nee, er komt geen poep in je wasmachine. Dit is hoe wasbare luiers werken.”

  1. Goed dat jullie hier aandacht aan besteden. Ik hoop dat het (weer) steeds gewoner wordt om wasbare luiers te gebruiken. Toen onze kinderen in de luiers zaten (10-17 jaar geleden) was ik een uitzondering.

Reacties zijn uitgeschakeld.