6 tips om je wasdroger zo energiezuinig mogelijk te gebruiken

Een derde van de Nederlanders hangt de was te drogen aan een waslijn. Dat is goedkoop en goed voor het milieu, maar in veel huishoudens is een wasdroger echt onmisbaar. De wasdroger is wel een behoorlijke stroomvreter en daarom zetten we een aantal bespaartips voor je op een rij.

De beste tip om je was energiezuinig te drogen, is een inkopper: hang de natte was aan een drooglijn. Dit kost helemaal geen stroom en energie, en ook geen aanschafkosten voor de droger. Daarnaast is het ook beter voor je kleding. Het is wel belangrijk dat je goed ventileert, als je de was binnen ophangt.

Toch is het niet voor iedereen mogelijk om dit altijd te doen. Misschien heb je te weinig ruimte in je huis om de was binnen te laten drogen, heb je een groot gezin met te veel was, of is je huis vochtig en duurt het in de winter te lang om de was goed droog te krijgen. Dan zijn de volgende zes tips handig.

1. Goed centrifugeren

Wil je op een goede manier met de droger omgaan, dan begint het eigenlijk al bij de wasmachine. Centrifugeer je was op het hoogst mogelijke toerental. Dit scheelt heel veel vocht en op die manier is de droger eerder klaar. Uiteraard gebruikt de wasmachine op deze wijze ook meer stroom, maar dat is niets in vergelijking met de extra energie die de wasdroger anders moet leveren.

2. Drogen met een volle trommel

Probeer veel wasjes in een keer tegelijk te doen. Wanneer je steeds kleine beetjes was in de trommel doet om te drogen, dan kost dat veel meer dan wanneer je deze te vol stopt. Dus je kunt met het draaien van de droger bijvoorbeeld een wasronde wachten, zodat je twee wasjes in één keer kunt drogen.

3. Laat de droger niet te lang draaien

Het gebeurt nog wel eens dat de wasdroger langer energie gebruikt dan nodig is. Om dit te voorkomen, kun je het beste het automatische programma gebruiken. Bij de meeste drogers kun je kiezen uit strijkdroog, kastdroog of kreukvrij. Het programma wordt dan automatisch aangepast aan de hoeveelheid vocht die in de was aanwezig is.

4. Neem het juiste model droger

Wasdrogers zijn er in diverse soorten en maten. Neem een formaat dat past bij jouw huishouden. Heb je een groot gezin, dan heb je uiteraard veel meer was dan wanneer je alleen woont. Hoe weet je welke droger het meest geschikt is? Het meest voordelig is het als alle was uit een volle trommel van de wasmachine ook in de droger past. Lukt dit, dan zit het goed met de maat van je droger. Een kleinere droger is niet handig, want dan moet je deze twee keer aanzetten om al je was droog te krijgen. Een te grote droger, een waarbij veel trommelruimte overblijft als je deze vult, is niet aan te raden. Zo verbruik je namelijk meer stroom dan nodig.

5. Let op het energielabel

Kies voor een droger met hoog energielabel. Deze zijn vaak iets duurder in aanschaf, maar de extra aanschafkosten verdien je terug door minder hoge energiekosten. De labels voor drogers lopen van A+++ tot D, A+++ is het meest zuinig.

6. Pluizenfilter schoonhouden

In het filter verzamelt zich veel stof. Maak dit dus regelmatig schoon. Het is het beste om dit na elke droogbeurt te doen. Op die manier wordt het ook een routine die je niet makkelijk vergeet. Dat is ook veiliger, want een volle filter zorgt voor brandgevaar.

Wat de uiteindelijke besparing is door zuiniger om te gaan met de wasdroger, hangt af van welke tips je uitvoert en hoeveel je betaalt bij jouw energieleverancier aan groene stroom.

Over de schrijver

5 gedachten over “6 tips om je wasdroger zo energiezuinig mogelijk te gebruiken”

  1. Een wasdroger kan handig zijn maar niet iedereen is ruim behuisd. Als je tegenwoordig een droger aanschaft met een goed label is die meteen wel een stuk duurder omdat er veel drogers met een warmtepomp worden aangeboden.
    Ik heb een tijd lang een 2de hands losse centrifuge gehad. Die dingen draaien met een enorme snelheid; wel tot 2400 toeren. Daarmee haal je uit je reeds gecentrifugeerde was al gauw nog 1 à 2 liter water en dat is een hoop water om met de droger uit je was te krijgen.
    Naast het filter dat in de droger zelf zit is het ook goed om het buitenpoorten en je afvoerslang met enige regelmaat schoon te maken. Die zitten ook vaak vol met pluis en daar kan ook brand in ontstaan.
    En tot slot: leeg, als je een condensdroger hebt regelmatig het waterreservoir. Dan droogt hij ook beter. Dat water is trouwens heel zuiver dus prima voor je stoomstrijkijzer.

  2. Veel beter: gebruik GEEN wasdroger (én ook geen wasverzachter trouwens…) maar hang je was buiten of bij slecht weer binnen (evt. op zolder als je die hebt). Dat ging in vroeger jaren óók zo en gaf geen enkel probleem; enige vereiste inzet is planning en geduld. En dat laatste is een schone zaak.

Reacties zijn gesloten.