Wassen van kleding mogelijk grootste bron van plastic soep in oceaan

Plastic Soep Door Wassen Synthetische Kleding. Foto: M22, Flickr
Sommige Dingen Kun Je Maar Beter Niet Wassen… Foto: M22, Flickr
Leuk zo’n kekke en goedkope sjaal van acryl of een lekker warme fleece trui. Maar wist je dat acryl, nylon en andere synthetische stoffen eigenlijk gewoon plastic zijn? En bij elke wasbeurt verdwijnen er miljoenen plastic vezeltjes via je wasmachine het riool in. Uiteindelijk draagt kleding op die manier flink bij aan de plastic soep in de oceaan.

Donderdag vroeg de Plastic Soup Foundation met een symposium aandacht voor dit probleem. Volgens de Plastic Soup Foundation dragen “kleding en wasmachines samen wellicht het meeste bij tot de beruchte plastic soep in de oceanen. Nieuw onderzoek wijst uit dat per wasbeurt miljoenen piepkleine synthetische vezels in het waswater vrijkomen. Vezels die uiteindelijk via de voedselketen weer op je eigen bord belanden.”

Het goede nieuws is dat er een filter ontwikkeld wordt om deze deeltjes tegen te houden. Maria Westerbos, directeur van de Plastic Soup Foundation, is in gesprek met C&A over het ontwikkelen van een extern filter, waarvan een Canadese ingenieur het prototype ontwikkelde. Dit zei ze in een uitzending van Radio 1 (EO, Dit is de Dag, 21 januari). Zulke filters, die in de afvoerslang van elke wasmachine kunnen worden ingebouwd, zijn in staat zelfs heel kleine plastic vezels tegen te houden.

Ook de Nederlandse vereniging van witgoedfabrikanten is een voorstander van het filter. Jeroen de Roos, voorzitter van de vereniging, zei in dezelfde uitzending dat hij wil dat de Europese vereniging van witgoedfabrikanten zich maakt om dit filter te installeren.

Bron: Plastic Soup Foundation. De uitzending van Dit is de Dag is hier te beluisteren

Lees ook:

Plasticvervuiling: 13 schokkende feiten

Over de schrijver

13 gedachten over “Wassen van kleding mogelijk grootste bron van plastic soep in oceaan”

  1. Geweldig, hoe al die informatie ons ook ter ore komt.
    Ja natuurlijk, een filter bij de waterzuiverings installaties!
    Ik word ineens weer blij met al die mensen die dit bedenken allemaal!!!!!

    1. Ik maak mijn eigen wasmiddel van verschillende poeders (in kartonne dozen verpakt) en een stuk zeep (in papier gewikkeld). Ik hergebruik dezelfde kan al enkele jaren en heb geen maatbekertje nodig.
      Wat in het riool komt, wordt niet zomaar door naar zee gestuurd. Het wordt eerst gefilterd en gezuiverd, maar misschien zijn de filters niet fijn genoeg. Ik vraag me af wat het effekt is van afval van pillen die we slikken en als uitwerpselen het riool in sturen. Zoveel mensen slikken vanalles en nog wat en dan drinken de dieren in de zee dat…. Ik weet dat al die medicijnen er niet uitgefilterd worden, want dat vergt hele dure zuiverings installaties.

      1. Water uit het riool wordt niet dermate gefilterd dat micro deeltjes of fijne resten bij de waterzuivering eruit worden gehaald. Water gaat wel door een filter, maar dat is grover dan de openingen in een wasrek. Bedoelt om zaken als speelgoed, tampons, verband en ander ‘groot’ spul uit het water te halen. Daarna gaat het water naar bezinkingstanks waar m.b.v. bacteriën de uitwerpselen worden afgebroken. Het water is na bezinking klaar voor ‘oppervlakte water’ inclusief de micro plastics want die worden niet door bacteriën aangetast.

  2. Natuurlijke materialen zijn organisch en verteren na een tijdje. Overigens wordt er merinos wol verkocht die heerlijk
    zacht is en ook verdragen wordt door mensen die allergisch zijn. Alleen het probleem is, als je ze dat vertelt, geloven ze je gewoon niet. Zijde is ook een alternatief, nee geen alternatief maar het fijnste om te dragen.

  3. Zoals Naomi Klein in haar boek no time reeds aangeeft Pak het aan bij de bron. Het begint gewoon met het op een natuurlijke manier produceren van natuurlijke producten. Het terugdringen waar het kan van chemie. Niemand heeft baat bij gmo’s (behalve monsanto). De fabrikant de lusten, u de lasten is jammer genoeg het credo. De chemie, olie industrie is daar schatrijk door geworden. Laat de vervuiler daadwerkelijk betalen, dan ziet de toekomst er weer zonnig uit. Neem je in de berekening van de co2 uitstoot ook het ransport over zee mee, dan is lokaal produceren vaak gunstiger. Neem je in de berekenig van textiel de belasting van het mileu mee, dan kan het zijn dat toepassen insecticides niet meer rendabel is. Het zal nog wel even duren voordat de politiek wakker wordt. Een filter, kan je beter plaatsen bij de waterizuiveringsinstallaties. Wat gaat de consument doen met deze filters als ze vol zijn?

    1. Dino, allemaal mooie oplossingen, maar ze leiden tot niets zolang de bevolking explosief groeit en deze niet meer op natuurlijke wijze voorzien kan in hun levensbehoefte.
      Dit zou natuurlijk veranderen op het moment dat we als mens bereid zijn om luxe behoefte overboord te gooien en terug te schakelen naar basale behoeftes.
      Als we allemaal gewoon 5 juten broeken en shirts zouden hebben naast 5 van linnen voor de zomer en 5 van wol voor de winter. Dit ook gewoon zouden repareren of laten repareren, dan was het hele probleem al weg.
      Maar dit gaat niet gebeuren.

  4. Bamboe is ook een aangenaam materiaal voor kleding. Men vertelt erbij, dat het zonder bestrijdingsmiddelen kan geteeld. Linnen is draagbaar in de zomer.
    Langer bewaren van fijne kleding is een alternatief.
    Naast kleding zijn er synthetische poetsdoeken en samengestelde materialen die uitgeklopt worden in de buitenlucht en ook gewassen. Daar vraag ik mij ook iets bij af?

  5. Ik zou zelf kiezen voor wol, ik kan daar echter niet tegen, dus is het enige alternatief katoen of fleece b.v. puur acryl draag ik niet omdat ik daar ook niet tegen kan.Dan is toch de keus beperkt. Maar kleding wassen doe ik alleen als het echt nodig is, en niet omdat ik het al een tijd aan heb. Dan lucht ik het. En dat werkt ook prima

    1. Fleece is ook synthetisch (tegenwoordig ook gemaakt van gerecyclde PET-flessen overigens). Tegenwoordig heb je zoals hieronder vermeld is ook veel kleding van katoen of linnen. Er is ook kleding van hennep (bv. hele leuke shirtjes van het merk Uprise), dat blijkt ook langer fris! Er was ook een merk dat kleding maakte van brandnetels (Netl, NL product), maar dat is helaas failliet gegaan.

        1. De dag dat er geen plastic producten meer zullzullen en geproduceerd… Ik kijk ernaar uit! Maar of ik die ga meemaken?
          Er zijn allerlei vervangende materialen, van bamboe tot aan biodegradable ‘plastic’ toe.

Reacties zijn gesloten.