Zijn deze wormen de oplossing voor ons plastic probleem?

Drie jaar geleden deed hij zijn entree: de wasworm. Ook wel aangeduid als rups, omdat hij uiteindelijk in een nachtvlinder, de wasmot, verandert. Dit beestje bleek zich in gestaag tempo door een berg plastic heen te vreten om dit vervolgens ook nog eens zonder problemen te verteren. Hoe dit kan, hebben wetenschappers pas recentelijk ontdekt. Het komt feitelijk neer op de darmbacteriën van het beestje, of het microbioom. De resultaten van dit onderzoek werden vorige week gepubliceerd

De wasworm, alias rups

De wasworm wordt al eeuwen als een plaag beschouwd, omdat het in bijenkolonies in razend tempo de was van de honingraat weg vreet. Dat het beest ook plastic eet, werd per ongeluk ontdekt door een amateur imker in Spanje. Zij plukte de wormen uit haar bijenkorf en stopte ze in een plastic tas waar ze in rustig verder aten. Binnen no time zaten er gaten in het plastic.

Dit fenomeen intrigeerde de imker, die toevallig ook wetenschapper was aan het Instituut voor Biogeneeskunde and Biotechnologie in Cantabria. Ze begon de beestjes nader te onderzoeken. En daaruit bleek dat de wormen zelfs het moeilijk verteerbare polyethyleen sneller afbraken dan welke andere methode dan ook. Ze maakte er glycol van, wat biologisch afbreekbaar is. Maar hoe ze dat deden? Daar zijn ze dus nu pas achter gekomen.

De darmbacterie en de rups

Het heeft te maken met de darmbacteriën of het microbioom van het beestje, maar de rups zelf speelt ook een belangrijke rol, zo blijkt. Sommige bacteriën konden een jaar lang overleven op alleen plastic, maar ze verteerden het plastic een stuk langzamer dan als de rups ze at. Tegelijkertijd was de hoeveelheid darmbacteriën veel groter als de rups plastic at dan wanneer het van de honingraat at. De bacteriën en hun gastheer/vrouw lijken dus nauw samen te werken in het verteringsproces van plastic. En dat is een belangrijke ontdekking. Al zijn we er nog niet.

Plastic afvalberg

“Hoewel we grote vorderingen hebben gemaakt, zijn er nog een paar puzzels die we moeten oplossen voordat we dit op grote schaal kunnen toepassen om ons plastic probleem aan te pakken,” zegt professor Christophe LeMoine van de Brandon University in Canada tegen CNN. “Het is dus een goed idee om  plastic te blijven minderen, terwijl wij dit verder uitwerken.”

“De hoop is, dat we erachter komen hoe de bacteriën de rupsen helpen om het plastic af te breken. Die kennis kan vervolgens gebruikt worden om te helpen bij al het plastic dat in het milieu terecht is gekomen,” zegt Bryan Cassone van dezelfde Canadese universiteit tegen USA Today. Het is dus nog even afwachten, maar hoopvol is het zeker.

Wat vind jij van deze ontwikkeling? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.

Over de schrijver

6 gedachten over “Zijn deze wormen de oplossing voor ons plastic probleem?”

  1. De wasmot is dus een groot probleem voor bijenhouders; hij eet de honingraten op!
    Plastic moeten we niet meer willen (maken), behalve voor duurzame doelen en dan recyclen.

    1. Ik denk dat er wel een nutteloos wezen is, nl. de mens…. Is geëvolueerd tot een niets ontziend monster die de aarde binnen no time om zeep gaat helpen… Daar zijn we als mensheid al aardig in gevorderd. Dus kan je wel stellen dat we nutteloos zijn, omdat we niets positief bijdragen aan deze aarde.

  2. Wat mooi eigenlijk, hoe de natuur altijd iets bedenkt om zichzelf te herstellen. Ik hoop echt dat ze iets met die bacterie gaan kunnen doen en het plastic probleem gaan kunnen aanpakken. Al hoop ik ook dat dit dan geen teken is aan winkelketens dat het opeens weer oké is om zo veel plastic te gebruiken, of het dan afbreekbaar wordt of niet, de wereld is mooier zonder.

Reacties zijn gesloten.