Wat als Borssele ook de lucht in gaat?

Ontruiming KerncentraleWat zou er gebeuren als er ook in Neerlands enige eigen kerncentrale in Borssele een ramp zou ontstaan? Geen goed nieuws, natuurlijk: meer dan 200.000 mensen zouden gevacueerd worden. Alleen de inwoners aan de randen van de provincie zouden (nog) niet weg hoeven. Als we de richtlijnen van de Amerikaanse, Australische en Zweedse overheden zouden volgen (minstens 80 km afstand houden van de kerncentrale), zou Rotterdam ook gevacueerd moeten worden.

De Nederlandse regering wil graag een tweede kerncentrale in Borssele openen en is van plan de lessen van Fukushima mee te nemen. Het in kaart brengen van eventuele evacuatieplannen en kosten van zo’n evacuatie (denk ook aan de kosten die de ontruiming van de haven van Rotterdam met zich meebrengt!) is dan geen slecht idee. Overigens zeggen experts dat nieuwe kerncentrales een stuk veiliger gemaakt kunnen worden dan de 40 jaar oude Fukushima centrale.

Verder hangt de schade ook af van de ernst van de ramp. Tot nu toe zijn rampen als in Fukushima en Tsjernobyl (gelukkig) zeldzaam, maar zijn er wel verschillende kleine incidenten geweest.

Kernenergie is overigens niet nodig om onze samenleving draaiende te houden: het Wereld Natuur Fonds stelt dat we in 2050 voor 95% kunnen draaien op duurzame energie, uitgaande van nu bestaande technologieën.

Bron: geencommentaar.nl en hetkanWel

Lees ook

Over de schrijver

2 reacties op “Wat als Borssele ook de lucht in gaat?”

Reacties zijn uitgeschakeld.