Wat betekent de terugkeer van de wolf voor Nederland?

Een wilde wolf. Foto: wikimedia commons
Een wilde wolf. Foto: wikimedia commons
De wolf is weer terug in Nederland. Maar is dat een goede zaak of niet? En wat zijn de gevolgen voor de natuur?
Het dode exemplaar dat onlangs in Luttelgeest in de Noordoostpolder gevonden is bleek een echte wolf. Ook was volgens onderzoekers de wolf op eigen kracht naar de Noordoostpolder gekomen. Rondom de polder zijn namelijk wolvendrollen gevonden.
De Europese natuur krabbelt op
De Nederlandse wolf is afkomstig uit Oost-Europa, waar de wolf nooit uitgestorven is. Roedels wolven zijn via Polen en Duitsland naar het westen getrokken. Dat wolven ook weer in deze contreien te vinden zijn is een teken dat de Europese natuur robuuster is geworden: er is weer meer ruimte gekomen voor deze grote roofdieren, ook in het dichtbevolkte westen.
Reeën en herten zullen weer moeten oppassen
Herten, reeën en everzwijnen kunnen in ons land nu ongestoord hun gang gaan, omdat niemand op ze jaagt. Behalve de mens dan. Misschien betekent de terugkeer van de wolf in Nederland dat wij minder werk hoeven te verrichten om de wildstand op een natuurlijk niveau te houden — de wolf zal dat klusje voor ons klaren.
Het Nederlandse ecosysteem wordt diverser
Volgens Natuurmonumenten zal de wolf bijdragen aan een diverser ecosysteem. Niet alleen omdat de wolf zelf terugkeert. Het dier zal ook grote veranderingen teweeg brengen bij andere dieren en zelfs planten. Reeën en herten “zullen hun gedrag aanpassen en plekken waar ze zich onveilig voelen mijden,” aldus de natuurorganisatie. “Op die plekken krijgt de verjonging van het bos weer een kans.” Ook zullen prooiresten van de wolf goed zijn voor aasdieren, zoals de raaf. De vos krijgt minder ruimte, waardoor kleinere roofdieren als hermelijn, bunzing en wezel juist meer kansen krijgen. Natuurmonumenten: “Dit soort veranderingen kan leiden tot een cascade van verschuivingen. Het gevolg is meer variatie in de natuur en dat is winst voor de Nederlandse natuur.”
We zullen misschien ook de terugkeer van andere dieren en planten moeten stimuleren
In het Yellowstone park in de VS werden wolven in 1995 weer opnieuw geïntroduceerd, nadat ze bijna 70 jaar waren uitgestorven. Uit een uitgebreid wetenschappelijk onderzoek naar de dieren werd duidelijk dat herintroductie erg ingewikkeld proces was. Zo bleek dat de bever en de wilg, opmerkelijk genoeg, een cruciale rol spelen in de succesvolle terugkeer van de wolf en de versterking van het ecosysteem in het hele park. De wilg is de belangrijkste voedselbron voor elanden. En elanden voor wolven. Maar wilgen groeien voornamelijk langs rustige stromen. De bevers zorgden vroeger voor dammen in het gebied en dus voor plekken waar wilgen goed konden groeien. Maar omdat ook de bever uitstierf, verdween een groot deel van de wilgen. Biologen overwegen daarom om bevers opnieuw naar het park te brengen. Iets soortgelijks zou ook in Nederland overwogen kunnen worden: hoe creëren we een natuur waar verschillende dieren en planten elkaar ondersteunen?
Het bos wordt weer spannend
Wolven jagen niet op mensen. Vanuit sprookjes hebben we geleerd dat wolven gevaarlijk zijn voor mensen, maar in feite zijn wolven schuwe dieren die geen mensenvlees op het menu hebben staan. Het gebeurt incidenteel dat wolven mensen aanvallen, maar alleen als ze in het nauw gedreven worden of hondsdol zijn. En gelukkig komt hondsdolheid in West-Europa niet meer voor. Wel wordt wandelen in het bos weer spannend: want je kunt toch per ongeluk oog in oog staan met een groot roofdier…
Ook honden moeten oppassen
Wolven zien honden als soortgenoten. Als een loslopende hond in het territorium van een wolf terechtkomt, loopt hij de kans om gedood te worden. In de praktijk zal dat niet zo vaak voor komen, maar als je in een bos loopt waar wolven gesignaleerd zijn, is aanlijnen een goed idee.
Boeren moeten schapen gaan beschermen
Schapen staan wel op het menu van wolven. Niet voor niets maken Nederlandse boeren zich dus zorgen de terugkeer van de wolf. Hogere hekken en meer honden zijn de oplossing, blijkt uit ervaringen in Duitsland waar al langer weer wolven zijn. LTO Nederland, de agrarische branche-organisatie, zal samen met Alterra, een onderzoeksinstituut van Wageningen Universiteit, een plan opstellen hoe met de wolf om te gaan.
Bron: NOS, Natuurmonumenten, National Science Foundation
Lees ook
[adrotate group=”1″]
Terugkeer van de wolf in Nederland was geen grap
Ecoloog Vermeulen: “Roodkapje-denken over wolf klopt niet”

Over de schrijver

1 reactie op “Wat betekent de terugkeer van de wolf voor Nederland?”

  1. Pingback: De wolf is terug in Nederland: Dit moet je doen als je hem tegenkomt: - hetkanWel.nl

Reacties zijn uitgeschakeld.