Wat betekent een warmtepomp voor jouw situatie? 

Hoe gaan we ons huis verwarmen als we straks van het gas af gaan? Er zijn verschillende mogelijkheden mogelijk. De warmtepomp is er daar één van, maar als je informatie over een warmtepomp gaat verzamelen, zie je vaak door de bomen het bos niet meer. Hoe onderscheid je onafhankelijke informatie van een verkoopverhaal? Die vraag had Jan van Rooijen ook. Hij richtte warmtepompvergelijker.nl op met transparante en heldere informatie over de aanschaf van een warmtepomp. HetkanWEL interviewde Jan. 

Hoe kwam je op het idee?

“Eigenlijk uit verbazing en overtuiging. Mijn schoonvader had een warmtepomp laten installeren en was daar tevreden over. Het zette me aan het denken, want ik wilde mijn huis ook graag verder verduurzamen, maar ik had nog heel veel vragen over de werking van de warmtepomp, wat voor mij de beste oplossing zou zijn en welk merk ik het beste kon kiezen. Onafhankelijke antwoorden op die vragen, kon ik nergens vinden. Tegelijkertijd was ik er van overtuigd dat mijn zoektocht een stuk eenvoudiger kon. Zo kwam ik op het idee voor warmtepompvergelijker.nl.”

Waarom kon je geen goede informatie vinden? 

“Als je op zoek gaat naar informatie over warmtepompen kom je snel op allerlei websites, die ingaan op de technische specificaties van de warmtepomp. Ontzettend interessant als je er verstand van hebt, maar niet voor mij. Ik wilde graag antwoord op gewone gebruikersvragen, zoals ‘is mijn huis geschikt?’, ‘wat kost de installatie?’ en ‘wat ga ik ongeveer besparen?’. Daarnaast wilde ik ook begrijpen wat het verschil is in kwaliteit tussen de verschillende merken en wat het prijsverschil was. Ik was voor mijn gevoel appels met peren aan het vergelijken.”

En toen besloot je het zelf te doen?

“Ja! Het ontbrak voor mijn gevoel aan een centrale plek waar je alles kon vinden over warmtepompen. Geschreven voor mensen, die geen technische achtergrond hebben. Met al die ingewikkelde informatie en versnippering is de kans groot dat mensen afhaken en beslissen om toch maar op gas te blijven stoken, totdat het echt niet meer mag. En dat vind ik jammer. En niet nodig. Het is zonde als goede voornemens stuklopen op een gebrek aan duidelijke informatie. Daarom lanceerde ik in december 2019 warmtepompvergelijker.nl.”

Hoe werkt het?

Warmtepompvergelijker.nl is volledig afgestemd op een persoonlijke situatie. We geven een eerste persoonlijk advies voor jouw woning. Je vult een aantal gegevens in over je woonsituatie en vervolgens ontvang je informatie over welk type warmtepomp voor jouw huis geschikt is, wat het ongeveer kost en oplevert en een lijst van leveranciers voor wie je kunt kiezen. We zijn daarbij volledig onafhankelijk.
Als je wilt, kun je wel via ons in contact komen met een leverancier, die je vrijblijvend van aanvullende informatie kan voorzien. Of met wie je een afspraak kunt maken voor een oriënterend gesprek. Wij hebben er geen belang bij met welke fabrikant jij in gesprek gaat.”

Warmtepompvergelijker.nl 

Op hetkanWEL gaan we de komende weken met Jan van Rooijen samenwerken om jou van uitgebreide informatie te voorzien. We geloven namelijk in de warmtepomp als oplossing om van het gas af te gaan, maar we merken zelf ook dat het moeilijk is om heldere informatie te vinden. Wil je niets missen van deze informatie, dan kun je een mail sturen naar a.groot@hetkanwel.nl. Dan ontvang je vanaf juli ons nieuws over warmtepompen.
Foto door Anna Guerrero

Over de schrijver