Wat de Windcentrale uniek maakt: definancialisering

 

Foto: andjohan, Flickr

Gastbijdrage van Niels Korthals Altes, mede-oprichter en bedenker van de Windcentrale. In deze bijdrage geeft hij zijn opinie over wat de Windcentrale zo bijzonder maakt: een model van financiering waarbij de keten tussen de burger en een windmolen bijzonder kort is, investeringen direct in de bouw of koop van windmolens worden gestopt (en niet in rentelasten) en de burger goedkope stroom ervoor terug krijgen. 
De Windcentrale is een groot succes. De laatste tijd wordt de Windcentrale daarbij vooral gezien als succesvol crowdfundingplatform. Journalisten en (zelfbenoemde) experts zien de Windcentrale als hét bewijs dat crowdfunding de toekomst heeft. Dit is misschien wel waar, maar niet het hele verhaal.
Crowdfunding is een leuk label maar mist de essentie van de Windcentrale. Het doel van de Windcentrale is om mensen de mogelijkheid te bieden om hun eigen duurzame energie op te wekken. Als je al een label op deWindcentrale zou willen plakken dan zou ‘definancialisering’ beter passen. Bekt wat lastiger maar dát is het DNA van de Windcentrale.
Onder definancialisering versta ik het onttrekken van activiteiten uit het financiële systeem. De Windcentrale levert geen financieel rendement maar stelt deelnemers in staat om tegen een gunstige prijs stroom te produceren voor eigen verbruik. Dit is het verschil tussen aandelen en winddelen. Aandelen leveren geld op, winddelen elektriciteit.
Daarmee gaat de Windcentrale tegen de stroom in. We zijn onze economie al decennia lang aan het financialiseren. Om een voorbeeld te noemen: Vroeger paste moeder op de kinderen, nu gaan kinderen naar betaalde opvang. Dit is goed voor de economie (extra BNP), goed voor de bank (die krediet verstrekt aan het kinderopvangbedrijf), goed voor de belastingdienst (BTW, VPB, etc.) en goed voor de eigenaar van de opvang die als het goed is winst maakt.
Het laatste punt heeft nog een extra dimensie. Hoe meer schulden de ondernemer op zich neemt om zijn bedrijf te financieren (itt eigen kapitaal), hoe groter de hefboom en hoe groter zijn rendement. Tijdens de ontwikkeling van de Windcentrale konden met name financieel onderlegde mensen dan ook niet begrijpen dat we geen schuld zouden aangaan bij de bank om het rendement op te krikken.
En daar kom ik weer bij de kern van de Windcentrale. Het ging ons niet om maximaal financieel rendement voor een klein groepje eigenaren maar om zoveel mogelijk mensen in staat te stellen om hun eigen duurzame energie te produceren. Dan kom je tot hele andere keuzes. Een grote hefboom verhoogt het rendement voor de ondernemer maar werkt kostenverhogend voor het project als geheel. Dit maakt windenergie (en vele andere zaken) onnodig duur.
Ter illustratie: Een ‘normaal’ (lees: met schuld) gefinancierde windturbine kost gedurende 20 jaar ongeveer 10 miljoen Euro verdeeld over 3 grote posten: aanschaf, onderhoud en rente. Het schokkende is dat de rentelasten bijna 45% van de totale kosten bedragen. Van de 10 miljoen Euro gaat dus 4,5 miljoen Euro naar de bank. Bij de Windcentrale is dit nul.
Daarnaast heeft de Windcentrale de keten van molen naar gebruiker drastisch ingekort. Dit betekent dat er geen partijen meer tussen zitten die geld verdienen aan deze stroom. Tenslotte zou je eigenlijk geen belasting moeten hoeven te betalen op stroom die je zelf produceert en ook zelf gebruikt. Dat hoeft niet wanneer je stroom produceert op je eigen dak, maar wel wanneer het 100 (kilo)meter verderop gebeurt. Een vreemde en oneerlijke situatie. (Meer weten, zie de discussie over zelflevering.)
Definancialisering maakt de Windcentrale financieel interessant (is dat ironisch?) maar maakt ook dat er iets anders wordt geleverd dan financieel rendement. Deelnemers krijgen hun eigen stroom thuis afgeleverd! Ze worden zelfvoorzienend en kunnen binnenkort op ieder moment van de dag via een App zien hoeveel stroom hun molen produceert.
Zelfvoorzienendheid is een belangrijk thema nu mensen door schandalen en crises steeds minder vertrouwen hebben in grote bedrijven en overheden. Met stroom uit je eigen molen weet je precies wat stroom je de komende 16 jaar gaat kosten. Je weet ook zeker dat deze stroom echt groen is uit je eigen molen. Daarnaast praat je niet alleen over duurzaamheid maar voeg je daad bij het woord. You put your money where your mouth is. En oh ja, dat is dan toevallig ook crowdfunding.
Deze bijdrage is met toestemming van Niels Korthals Altes overgenomen. Hier vind je de originele bron
Lees ook
De Windcentrale wil dit jaar weer 2 windmolens crowdfunden
Lees ook ons interview met Niels Korthals Altes, door onze blogger Femke Stroomer
Harm Reitsma over de Windcentrale: “We zitten nu in een soort storm, we gaan een enorme groeispurt zien”

Over de schrijver

6 reacties op “Wat de Windcentrale uniek maakt: definancialisering”

 1. Hoi Niels,
  Mooi stuk, waarin je terecht stelt dat de Windcentrale om veel meer dan crowdfunding gaat. Het is in lijn met je stelling die tussen de regels door te lezen is: financiering moet simpeler en minder belangrijk worden, zodat het weer de plek krijgt die het verdient: een middel zijn dat de maatschappij dient.
  Het is crowdfunding geweest dat door jullie heel bewust als middel ingezet is om de windmolens te financieren. Dat jullie daar bijzonder goed in geslaagd zijn, maakt de Windcentrale voor mij een buitengewoon interessante case. En vanwege beroepsdeformatie natuurlijk 😉
  Gijsbert

 2. Goed initiatief!
  Ik hoop dat er nog veel van dit soort (burger-) initiatieven zullen volgen.
  (En let niet op mark en AOD, die lopen altijd te zeiken… )

 3. Definitie van reclame: geld ontvangen voor gekochte positieve publiciteit.
  Voor dit artikel ontvangen wij geen geld of andere diensten van de Windcentrale. Was dit wel het geval, dan had er "advertentie" of "advertorial" boven gestaan, zoals onze redactionele richtlijnen voorschrijven.
  Het betreft hier een collumn op persoonlijke titel van de bedenker van de Windcentrale: Niels Korthals Altes.
  Het licht toe wat de Windcentrale anders doet en waarom het meer is dan een crowdfunding succes. Redactioneel gezien zeer interessant voor hetkanWel, een platform voor oplossingsgerichte journalistiek.
  Vandaar dat wij het, met toestemming, hebben herplaatst.

 4. Dit is tenminste een wel werkende reklame. Beter dan de domme zonnepanelen die pas nu, nu de winter bijna voorbij is, een beetje stroom gaan leveren. En warmte? Geen graad.

 5. Als de deelnemers geen rente rekenen is uiteraard de rentelast nul. Zo vergroot je kunstmatig het rendement.
  Leuke list, maar nogal eenzijdig van dit reklame artikel

Reacties zijn uitgeschakeld.