Wat doet een duurzame bank anders?

‘Volg je hart, gebruik je hoofd’ is de slogan waarmee Triodos reclame maakt. ASN presenteert zich als dé klimaatbank van Nederland. De Overstap10daagse is begonnen en moet consumenten overhalen om over te stappen naar een ‘duurzame bank’. Maar wat doet zo’n duurzame bank nou eigenlijk anders?

De essentie van een bank

Wat is de essentie van een bank? 1. (Spaar)geld beheren van mensen en organisaties (bedrijven, overheden) die geld hebben. 2. Geld uitlenen aan mensen en organisaties die geld nodig hebben voor een specifieke reden (een huis, een bedrijfslening).
Voor niet-duurzame banken is winst maken een doel op zich geworden. Bijvoorbeeld door risicovolle leningen te verstrekken, die niet kunnen worden afgelost. Of door de aanschaf van ingewikkelde financiële producten, die  niemand begrijpt. Dat is uiterst risicovol, bleek tien jaar geleden met het uitbreken van de kredietcrisis.
In Amerika vielen banken bij bosjes om. Omdat het systeem internationaal floreerde door het splitsen, opknippen en doorverkopen van (risicovolle) financiële producten, kwamen ook ogenschijnlijk stabiele Nederlandse banken als ABN Amro en ING in de problemen.
Duurzame banken als Triodos en ASN houden het veel meer bij de essentie: het beheren en uitlenen van (spaar)geld. Dat maakt ze als bank in de eerste plaats stabieler.

Duurzame bank: goed en groen investeren

Maar er is nog iets: duurzame banken investeren in goede producten. Zo investeert een bank als Triodos alleen in bedrijven en projecten, die bijdragen aan ecologische en maatschappelijke duurzaamheid (klimaat, natuur, cultuur, eerlijke handel, onderwijs, zorg). Denk bijvoorbeeld aan een opvanghuis voor kinderen,  die niet meer thuis kunnen wonen. Of aan een kringloopwinkel, dat de reïntegratie van mensen op de arbeidsmarkt aanmoedigt.
En zo reikt de ASN bank elk jaar de ASN wereldprijs uit aan ondernemende wereldverbeteraars.  Denk aan bedrijven als Hemelswater, dat van regenwater bier maakt en op die manier een handje wil helpen tegen de overlast van al dat extra regenwater. Ook heeft de ASN Bank Voor de Wereld van Morgen opgericht: een community voor duurzame ondernemers, die een vliegende start verdienen. Zo heeft Voor de Wereld van Morgen al bijgedragen aan het succes van Fairphone, Seepje, Yoni en LENA the Fashion Library.

Met het schaamrood op de kaken

In tegenstelling tot duurzame banken investeerden hun niet-duurzame tegenhangers hun geld (nou ja: jouw geld) lange tijd zonder gêne in producten en projecten waarvan iedere weldenkende spaarder het schaamrood op de kaken krijgt. Denk aan de wapenindustrie of aan dubieuze projecten omwille van olie.
Misschien herinner je je nog de ophef die ontstond toen bleek dat ING en ABN Amro allebei betrokken bleken te zijn bij de financiering van de omstreden Dakota-oliepijplijn. Die zou niet alleen een groot risico voor milieuschade opleveren, maar liep ook dwars door het woongebied van de oorspronkelijke inwoners van Amerika (wij noemen ze ‘Indianen’). Dat gebied werd door hen bovendien als heilig gezien.
Dat moet anders, vonden we de afgelopen jaren. En er is ook wel iets veranderd. Onder druk van consumenten en een kritische publieke opinie krijgen banken steeds meer oog voor duurzaamheid. Maar: deze eerlijke bankwijzer  laat zien dat er, laten we mild zijn, bij de meeste traditionele banken nog heel veel ruimte voor verbetering is.

Geld lenen aan organisaties die echt bestaan

Duurzame banken investeren over het algemeen alleen in mensen, bedrijven en projecten die echt bestaan. Die je kunt bellen. Die uit te leggen zijn aan de bakker op de hoek.
Dat levert de wereld veel op. Mooie projecten komen van de grond. Bedrijven die streven naar duurzaamheid krijgen een steuntje in de rug en er is mínder (spaar)geld beschikbaar voor moreel discutabele investeringen die alleen gericht zijn op het maken van geld.

Overstappen?

Wat kost dat jou? In sommige gevallen een klein beetje geld. Of eigenlijk: het levert je een beetje minder geld op. De rente die je bijvoorbeeld bij Triodos over je spaargeld krijgt, ligt lager dan bij andere banken – hoewel de rente op dit moment overál historisch laag is. Daar krijgt de wereld veel goeds voor terug.
Wil je weten hoe je kunt overstappen? Makkelijker dan je denkt. Bekijk de website van de Overstap10daagse en check of het iets voor je is.
Lees ook: Goed verzekerd tegen slechteriken en Dit zijn de winnaars van de ASN Wereldprijs

Over de schrijver

1 gedachte over “Wat doet een duurzame bank anders?”

  1. Pingback: Ecorexia: duurzaam doorslaan

Reacties zijn gesloten.