Maak jij je vaak druk om wat een ander van je vindt? Lees dan deze tips

Maak jij je druk over wat een ander van je vindt? Van wat je draagt, wat je zegt, wat je eet, waar je op vakantie naar toe gaat en hoe je je leven inricht? Volgens Scientific America doen we dat allemaal wel een beetje. Vooral duurzame mensen nemen elkaar regelmatig de maat.  We hebben massaal last van koop-, vlieg- en bezorgschaamte. Of dat positief of negatief is, daar kunnen we over discussiëren, maar de mening van een ander moet niet jouw leven beheersen. Wij geven je een aantal tips om dat los te laten.

De kleding die je draagt

Stel je bent met een vriend(in) op stap. Je hebt lang getwijfeld wat je aan ging trekken, maar het resultaat mag er zijn. Je ziet er goed uit! Als je hem/haar de week erna vraagt om te beschrijven wat je aanhad, krijg je waarschijnlijk een wat vaag antwoord. Iets van een leuke top, overhemd, of jurk. Als je hem/haar vraagt hoe je overkwam, dan zal dat waarschijnlijk al wat concreter zijn. Je ogen straalden, je haar was geknipt, of je leek wat gespannen door je werk. Dingen, die helemaal niets te maken hebben met de kleding die je aanhad. De moraal van dit verhaal is, dat of het nou gaat om de kleren die je draagt, het eten dat je eet, de reizen die je maakt, of de muziek waar je naar luistert; anderen hebben daar vaak geen mening over. Of ze hebben er niet eens op gelet. Tenzij het heel erg opvalt natuurlijk. De meeste mensen zijn gewoon druk met zichzelf bezig. Je leeft niet constant in de gedachten van de ander.

Kijk naar jezelf

Wat anderen tegen je zeggen, gaat meestal meer over hen dan over jou. Let er eens op als je advies of kritiek krijgt. Dan zul je dat ook ervaren. Je kunt luisteren naar de ander, maar vervolgens naar jezelf kijken en dan pas beslissen wat je ermee doet. Wie ben jij en wat vind jij belangrijk? Hoe zelfbewuster je bent, hoe gemakkelijker je kunt loslaten wat anderen van je vinden. Het wordt dan bijna irrelevant. Pas als je je niet meer laat leiden door de mening van anderen, kun je je eigen keuzes maken. En luisteren naar advies hoort daar natuurlijk ook bij, zolang je het maar doet, omdat jij denkt dat het relevant is en het wilt.

Hou van jezelf

De meeste mensen vinden het moeilijk om van zichzelf te houden. Er is zo’n kritisch stemmetje in je hoofd bij alles wat je doet. Laat dat stemmetje eens zijn mond houden. Wees gewoon lief voor jezelf. Je bent namelijk goed, zoals je bent. Zodra je jezelf accepteert, wordt het steeds gemakkelijker om je niet te laten beïnvloeden door anderen.

Leef voor jezelf

Het is jouw leven dat je leidt en daar hoef je niet egoïstisch in te zijn, maar je leeft niet voor de ander. Jij kiest je eigen weg en ervaart je leven op jouw manier. Je kunt zelf bepalen wat je doet, welke keuzes je maakt. Maak daar gebruik van en laat anderen zich druk maken om hun eigen leven.

Vergeet de fouten van een ander

Je ouders zeiden misschien vroeger al dat je bepaalde keuzes niet moest maken. Fouten die ze zelf hebben gemaakt en waar ze jou voor willen beschermen. Helaas werkt het niet zo. Je kunt niet je eigen keuzes maken op basis van de fouten van anderen. Niet iedereen zijn levenservaring is van toepassing op jouw leven. Wees daarom altijd kritisch. Advies is waardevol, maar doe het op je eigen manier.

Laat kritiek maar komen

Besef je dat het heel gemakkelijk is om kritiek te leveren. Op personen, situaties, op bedrijven en de overheid. Gek genoeg is het zelfs gemakkelijker dan het geven van een compliment. Trek het je daarom niet aan als mensen je kritiek geven, maar vraag je af of het waardevol is of niet. Als het waarde toevoegt, kun je beslissen om daar iets mee te doen. Wat je uiteindelijk beslist te doen, is aan jou. Is het alleen kritiek om jou een slecht gevoel te geven, leg het dan naast je neer.

Maak van het probleem van de ander niet dat van jou

Maak van andermans problemen niet dat van jou. Als jij graag in drie verschillende printjes gekleed door het leven gaat, moet jij dat weten. Als iemand dat niet mooi vindt, is dat zijn/haar probleem. Vindt iemand het gek dat jij geen vlees eet, dan is dat ook niet jouw probleem. En laat het dan ook zo. Iedereen heeft recht op zijn eigen problemen en die van een ander zijn niet die van jou.
Heb jij nog tips? Laat het ons weten.

Over de schrijver

2 gedachten over “Maak jij je vaak druk om wat een ander van je vindt? Lees dan deze tips”

  1. Wat een irritante reclame hebben jullie tegenwoordig! Je kunt bijna niet meer normaal de artikelen lezen. Als dit zo doorgaat, stop ik ermee. Jammer!

    1. Hoi Gonny, we snappen dat je de reclame irritant vindt. We proberen het echt tot een minimum te beperken, maar we hebben enige inkomsten nodig om de site draaiende te houden. Als we alle reclame van de site zouden halen, zou dat dus het einde van hetkanWEL betekenen. Dat zou ook zonde zijn, toch?

Reacties zijn gesloten.