Wat een Wereldprijs winnen met je doet: de ervaringen van Colt Cambodia

Foto: Colt
Foto: Colt

In 2012 won Frida de Boer met het project Colt Cambodia de ASN Bank Wereldprijs (publieksprijs). Om te kijken hoe het er nu voor staat zochten we haar op.
Wil jij ook je droom voor een duurzame wereld realiseren? Doe dan nu met een goed idee of project mee aan de ASN Bank Wereldprijs 2013. Schrijf je hier in voor de ASN Bank Wereldprijs en win €10.000 plus veel gratis aandacht voor jouw project.
Wat hield het project ‘Colt Cambodia’ ook alweer in?
“Colt heeft de publieksprijs van de ASN Bank Wereldprijs gewonnen met het Solarproject. We hebben een solarsysteem gerealiseerd dat energie opwekt voor ons kindertehuis en onze school. Daarnaast konden we duurzame projecten starten voor educatie van onze kinderen, buurtkinderen en universiteitstudenten.”
Waar kwam het idee vandaan om mee te doen aan de ASN Bank Wereldprijs?
“We werden erop gewezen door een bekende en hebben ons meteen aangemeld. We vonden dat ons project goed aansloot bij het thema “Duurzame energie” van de ASN Bank Wereldprijs.”
Wat voor invloed heeft het winnen van de prijs op het project gehad?
“Die invloed was groot! Dankzij de prijs konden we het solarproject uitvoeren en kunnen we nu onze duurzame educatie realiseren.”
Heb je de doelen die je toen voor ogen had, bereikt?
“We hebben ze voor een deel gerealiseerd en een deel loopt nog steeds. Het Solarsysteem is gerealiseerd. De educatieactiviteiten vinden nog heel 2013 plaats. Inmiddels hadden we een zeer geslaagde “Duurzame studieweek”, waaraan ongeveer honderd studenten hebben deelgenomen. Afgelopen zondag hadden we de eerste “Let’s do it”-schoonmaakactie in de buurt van Colt, met meer dan 150 kinderen van vier verschillende projecten uit onze buurt. Later dit jaar zullen er nog meer activiteiten plaatsvinden.”
Hoe gaat het er nu mee?
“Het gaat heel goed, zowel met ons als het project. Het solarsysteem heeft nog wat kleine kinderziektes, maar daar werken we hard aan. We breiden binnenkort het aantal accu’s uit, zodat we de frequente stroomuitval in Phnom Penh kunnen ondervangen. De impact van de prijs is groot geweest. Door dat we de publieksprijs wonnen, kregen we veel naamsbekendheid en daardoor ook veel reacties. In Cambodja werken we samen met lokale projecten die zich voor duurzaamheid inzetten. Dat heeft ons lokale netwerk enorm vergroot en hieruit ontstaan spontaan weer andere leuke projecten. Voor een kleine organisatie als Colt zijn zulke netwerken superbelangrijk. We merken dat onze naam en het nut van wat wij doen bij de Colt-kinderen en studenten steeds meer gaat leven!”
Heb je nog tips voor de deelnemers van 2013?
“Wij hebben veel te danken aan social media. Het is een goede manier om heel veel mensen te bereiken en te enthousiasmeren.”
Wil jij ook je droom voor een duurzame wereld realiseren? Doe dan nu met een goed idee of project mee aan de ASN Bank Wereldprijs 2013. Schrijf je hier in voor de ASN Bank Wereldprijs en win €10.000 plus veel gratis aandacht voor jouw project.
Meer info

Je kan Frida een bericht sturen via haar profiel
Meer Wereldprijswinnaars in beeld

Over de schrijver